Hírek

2016.07.11. 17:05

Strand, árnyék, klíma, jégkrém - Mindenki máshogy vészeli át a hőséget

Nagykanizsa - A fiatalok a medencében, az idősek pedig az árnyékban próbálják elviselni a tikkasztó hőséget.

Benedek Bálint

– Az egészségesek szervezetét is megterheli a hirtelen beköszöntött hőség – vélekedett dr. Horváth Ágnes háziorvos. – Fontos lenne megfogadni, hogy ilyen szélsőségesen meleg időben, ha lehetséges, 11 órától 17 óráig ne tartózkodjunk huzamosan a szabadban. Ha szeretnénk megőrizni a frissességünket, akkor főzeléket, gyümölcsöt és sok folyadékot kell fogyasztani. A ruházatot is alaposan válogassuk meg, főleg lenge, szellős, bő ruhadarabokat viseljünk. A bőrünket sem elég csak fényvédő készítményekkel ápolni, el is kell takarni, hiszen a leégett felület nem „felejt”. Ez a későbbiekben a daganatos megbetegedések kockázatát megnöveli.

A háziorvos szerint a nehéz fizikai munkát az idősek kerüljék, s a lakásukat éjszaka szellőztessék, sőt akár hagyják is nyitva az ablakokat.

Sokan úgy gondolhatják, hogy mindezek a jótanácsok mostanra már elcsépeltek, ám egy kis odafigyeléssel, ezek pontos betartásával kevésbé terheli meg a szervezetet a hőség.

Fotó: Szakony Attila

Imre Dorinát, Csonka Dalmát és Lukács Cintiát viszont nem zavarta a kivételes meleg, hiszen igyekeznek vízpart mellett átvészelni ezeket a napokat. Hétfőn a kanizsai strandon találkoztunk velük, ahol némi fényvédő használata mellett a napoztak is.

A fiatal lányok elmondták: gyakran járnak a közeli bányatóhoz, Gyékényesre, de közkedvelt célpont a Balaton-part és Zalakaros is.

– A városban pedig a limonádé, a jégkrém és a rengeteg ásványvíz teszi elviselhetővé a forróságot – mondták.

A betondzsungelben élők számára még felfrissülést jelenthet a klíma beszerelése is. A nagykanizsai Gábor Attila, a klímaberendezések szakértője szerint a hőérzetünket a levegő páratartalma határozza meg. Ebből a 40-50 százalékos az ideális, akkor érezzük kellemesnek a levegőt. Ehhez olyan eszközt kell keresnünk, melynek hideg a felülete, így ezen keresztül kicsapódhat a pára.

– Gyakori probléma, hogy a felhasználók nem pontosan tudják milyen mértékben is hűtsék le a levegőt, szakmailag a nyolc Celsius fokos hőmérséklet különbséget javasoljuk – tette hozzá. – Minden klímaberendezés 10-12 fokos levegőt fúj ki beállítástól függetlenül. Hőség idején érdemes megállás nélkül használni a berendezést, ugyanis nem csak sokkal gazdaságosabban üzemel, hanem a levegő hőmérsékletét is szinten tartja.

Egyik olvasónk éppen arra panaszkodott, hogy néhány üzletben, gyógyszertárban valamint bankban túlzásba viszik a klíma használatát, s olykor dermesztő hideg fogadja a betérőket.

Felvetésére rácáfolt Molnárné dr. Gulyás Enikő, a Kanizsa keleti városrészében található gyógyszertár tulajdonosa. Mint elmondta: egy évben legalább kétszer szakember kitisztítja a berendezésüket, amit épp’ a betegek komfortérzete miatt a kinti hőmérséklethez képest csak öt fokkal kevesebbre állítanak be.

A vásárcsarnokban működő egyik pékségben dolgozóknak nincs ekkora szerencséjük. Trojkó Tamás tulajdonos elmondta: dolgozói korán reggel „beizzítják” a kemencéket és a sütéssel – ha minden jól megy – kilenc órára, mire már az ablakba tűzne a nap, végeznek.

Talán az idős szervezet viseli legnehezebben az extrém hőmérsékletet. Az Erzsébet téren hétfőn az árnyékban lazítva több nyugdíjas hölggyel is találkoztunk.

– A táskánkban mindig van hideg víz, ezen kívül hűsítő citrom fagylaltot nyalunk el, sőt olykor hűvös alkoholmentes sört is „legurítunk” – mesélte a 71 éves Gál Ferencné. – Általában úgy osztjuk be az időnket, hogy a délutáni legnagyobb hőségben ne kelljen az utcára lépni. Korán reggel bevásárolunk, megfőzünk és a hűvös szobában ejtőzünk.

A vasárnap kezdődött hőhullám az időjósok szerint nem tart sokáig: szerdán már jöhet a felfrissülés: hidegfront záporok kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!