Hírek

2017.07.04. 10:31

Széket készítettek, „összekovácsolódtak” Zalaszentgróton

Az ország minden részéből 24 kovács érkezett a második alkalommal a közelmúltban megrendezett zalaszentgróti találkozóra, amely elsősorban a régi mesterség népszerűsítésére volt hivatott.

Szabó Judit

Az önkormányzat két éve rendezte meg az első kovácsmíves találkozót a városban a Kultúrtivornya keretében, s elhatározta: kétévente megismétli. A program szervezésében aktívan részt vett a Csiszár házaspár. Csiszár Tibor zalaszentgróti kovácsmester, népi iparművész lapunknak elmondta: Zala megyében régen sok kovács dolgozott, de egyre kevesebben választják ezt a szép mesterséget. A találkozó céljai között szerepelt az is, hogy népszerűsítsék, kedvet csináljanak hozzá a fiataloknak. A résztvevők többsége az idősebb korosztályból került ki, de volt néhány fiatalember is.

Fotó: Csiszár Gyula

A találkozóra Debrecenből, Tiaszaeszlárról, Győrből, Budapestről és Esztergomból is jöttek kovácsok, és több zalai település képviseltette magát. Csiszár Tibor elmondta: az előző találkozón is készítettek egy közös munkát a városnak, kerítéssel körbevettek egy hársfát. Most az Egy üllőn a mesterrel elnevezésű program keretében a Magyar Kovácsmíves Céh mesterei és tanítványaik egy széket készítettek.

- Hat tűzhelyen folyt a munka, mindenki kivette belőle a részét. Mi nem szervezünk versenyt, inkább közösen készítünk valamit, hiszen ez a találkozó a barátságról is szól, arról, hogy összekovácsolódjunk egy kicsit - fogalmazta meg stílszerűen Csiszár Tibor.

Fotó: Bonyhárdné Purger Nikoletta

Baracskai József polgármester emléklapot és erre az alkalomra gyártott pólót nyújtott át a kovácsoknak köszönetképpen. Lapunkat arról tájékoztatta, hogy a tervek szerint a házasságkötő terem mellé helyezik el az idei találkozón készült széket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!