Hírek

2017.02.27. 17:50

Városi szociális háló - Több ellátásnál bővült a jogosultak köre

Zalaegerszeg - Év elejétől a gyógyászati segédeszközökre is adhat támogatást az önkormányzat, s más változások is életbe léptek a szociális rendszerben.

Szabó Judit

Hardubé Judit, a szociális és igazgatási osztály vezetője elmondta, hogy módosultak a rászorultsági jövedelemhatárok. A rászorultság megállapítását a nyugdíjminimumhoz (28.500 forint) kötik, ami jó ideje nem nőtt, ezért - hogy többen kaphassanak ellátást - megemelte a jövedelemhatárokat a közgyűlés.

A 3 és 10 ezer forint közötti gyógyszertámogatást például alapesetben tavaly azok kaphatták, akiknek - ha egyedül éltek - a havi jövedelme nem haladta meg a nyugdíjminimum 275 százalékát (78.375 Ft). Idén 300 százalék, 85.500 forint lett a jövedelemhatár. A többszemélyes háztartásoknál ez fejenként 71.250 forint. Az öregségi nyugdíjasok és a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülők esetén még magasabb jövedelemhatárt állapítottak meg (99.750, illetve többszemélyes háztartásnál 85.500 forintot.)

A 4500 vagy 6000 forint összegű lakásfenntartási segély feltételeként megszabott jövedelemhatár is emelkedett a nyugdíjminimum 250-275 százalékára.

Hardubé Judit: Új ellátási formaként megjelent a gyógyászati segédeszközök beszerzésének támogatása Zalaegerszegen
Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg önkormányzata a lakosságszáma miatt nem kaphat állami forrást tűzifa-támogatásra, az önkormányzat ennek ellenére elkülönít pénzt erre a célra a költségvetéséből 2016 óta. A maximum 57 ezer forintos támogatásra jogosultak körének bővítése érdekében a nyugdíjminimum 50 százalékával emelte a közgyűlés az igénybevétel jövedelmi értékhatárát, ami január 1-jétől az egyedül élőknél 85.500 forint lett, többszemélyes háztartásoknál pedig egy főre vonatkozóan 71.250 forint.

A gyermekétkeztetési támogatásnál is nőtt a jövedelmi plafon a nyugdíjminimum 170-250 százalékára. Ezt az önkormányzati ellátást a központilag biztosított gyermekkedvezményekből kimaradó, de még viszonylag alacsony jövedelemmel rendelkező családok kaphatják. Növekedett a támogatás napi összege is, 250 forintra.

- Ez azt jelenti, hogy egy általános iskolai ebéd árának 72 százalékát az önkormányzat fizeti a támogatásra jogosult gyermekeknek - részletezte Hardubé Judit.

Állami tűzifa-támogatást nem kap a megyeszékhely, de a város saját költségvetéséből van rá mód, hogy így is segítsék a rászorulókat

Új ellátási formaként megjelent a gyógyászati segédeszközök beszerzésének támogatása. Az önkormányzatoknak 2015. február végéig volt lehetőségük méltányossági alapon közgyógyellátás megállapítására, amelynek keretében a rászorulók a gyógyszerköltség támogatása mellett ingyen jutottak egyes gyógyászati segédeszközökhöz.

A hiány pótlására vezette be Zalaegerszeg önkormányzata idén a gyógyászati segédeszköz támogatást. A rászorultság feltételei azonosak a gyógyszertámogatáséval. A hozzájárulás elérheti a térítési díj 80 százalékát, de maximum évi 114 ezer forint lehet.

A gyermekenként 8550 forintos egyszeri nevelési juttatással kapcsolatban is van változás. Ezt korábban kérelemre biztosította az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskoláskorúaknak, de kevesen igényelték, tavaly csak 360 gyermek kapott juttatást.

A közgyűlés ezért a jogosultságot kiterjesztette valamennyi rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekre (2016-ban közel 900 fő volt érintett). A pénz már nemcsak a beiskolázásra, hanem a gyermeknevelés általános kiadásaira elkölthető, s várhatóan minden év novemberében utalják, ha ágazati vagy egyéb forrásból biztosítható a kifizetése.

A szociális ellátások költségvetési keretét 2015-ben 185 millió, 2016-ban 125 millió, idén 90 millió forintban állapította meg az önkormányzat. A csökkenés alapvető oka az, hogy számos ellátás állami hatáskörbe került, jelezte az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!