Hírek

2014.10.30. 16:30

Temetői előkészületek

A temetők meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat mindenszentekkor és halottak napján.

Szabó Judit

Zalaegerszegen a Göcseji úti és az Új temető 7-től 22 óráig lesz nyitva november 1. és 3. között, a peremkerületi temetők pedig folyamatos nyitva tartással üzemelnek. A mindenszentek előtti felkészülés eredményét, a sírkertek állapotát tegnap megnézték a város vezetői. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a fejlesztésekről és eszközbeszerzésekről elmondta, hogy a Városgazdálkodási Kft. idén hatmillió forintot költött az üzemeltetésében lévő 17 temető rendben tartásához szükséges eszközökre (traktor, motoros fűnyíró...). Az Új temető előtt nemrég avatták fel a 33 férőhellyel bővített parkolót, a ságodi temetőben pedig száz méter hosszú új sétány épült, és száz darab örökzöldet ültettek. A növényzet felújítása a Göcseji úti temetőben is folyamatban van: a nemrég kivágott fenyők helyére hamarosan 28 gömbkőrist ültetnek.

Jövőre a Göcseji úti temetőben a ravatalozó teljes felújítását tervezik, az Új temetőben pedig a többi között a kerítés cseréjét, hogy a vadak ne tudjanak bejárni.

Mindenszentek ünnepén és halottak napján Zalaegerszegen nem lesz lehetőség a sírok megváltására, de a gondnokok igény szerint segítenek megtalálni a sírhelyeket. A sírkerteket őrizni fogják éjszaka is. Az Új temetőbe az ünnepek alatt nem lehet autóval behajtani (csak a mozgáskorlátozottakat engedik be). A Zala Volán sűrített buszjáratokkal áll az utasok rendelkezésére. Herczeg András, a VG ágazatvezetője azt kérte: figyeljenek egymásra a látogatók, hisz ilyenkor 30-35 ezer ember fordul meg a zalaegerszegi temetőkben.

A két keszthelyi temető a múlt hét elejétől november 10-ig hosszabbított nyitvatartással, reggel 7 -től este 8 óráig várja a látogatókat; sőt, november 2-ig ügyeletet is tartanak. A Szent Miklós és az Új temetőben a hétvégén a zárás kitolódik: addig lesznek nyitva a kapuk, míg minden látogató el nem hagyja a sírkertet.

- A Zöldmező úti iskola nevelői és diákjai idén is nagy segítséget nyújtottak a lehullott falevelek eltakarításában - mondta el Kisantal Ferencné, a Városüzemeltető Kft. temetkezési részlegvezetője. A sírokat szépítgető hozzátartozók segítésére idén is feltöltöttük eszközökkel a tárolóinkat, de kérjük a látogatókat, hogy ezeket használat után tegyék vissza. A Szent Miklós temetőben a hulladék elszállítása miatt a délelőtt találkozhatnak kis traktorral dolgozó kollégákkal, kérjük a megértésüket, igyekszünk minél kevesebb fennakadást okozni.

A Szent Miklós temetőnél a szemben lévő parkolóban és a környező utcákban is meg lehet állni, míg az Új temetőnek viszonylag nagy parkolója van. A sírhelymegváltással kapcsolatban a temetőben lévő dolgozók nem tudnak felvilágosítást adni, de bármikor kérhető információ telefonon a városi Temetkezési Irodán.

Nagykanizsán Horváth Tiborné figyelmeztető cédulákat ragaszt a lejárt sírhelyekre (Fotó: Szakony)

A jogszabályi változásoknak köszönhetően valamivel csökkent az újra meg nem váltott sírok száma tudtuk meg Horváth Tibornétól, a nagykanizsai temetőgondnokság vezetőjétől.

- A koporsós sírhelyeket 25, az urnafülkéket 10, a fekvő urnafülkéket pedig 20 évre lehet megváltani - bocsátotta előre Horváth Tiborné. Ha ez az időszak lejár, az ügyfélnek kell befáradnia hozzánk és rendelkezni a megváltásról, vagy felszámolásáról. Erről a temetőben elhelyezett hirdetőtáblákon, a médián keresztül, és levélben is igyekszünk tájékoztatni az érintetteket. Az idő közben bekövetkezett változások miatt sajnos a levelek több, mint 40 százaléka visszajön, ezért lenne fontos, hogy az ügyfelek időnként aktualizálják nálunk az adataikat. Utolsó lehetőségként kis figyelmeztető cédulákat ragasztunk ki a síremlékekre, remélve, hogy valaki látja majd az információt.

Horváth Tiborné hozzáfűzte: a megváltási idő lejárta után várnak legalább 6 hónapot, és csak aztán számolják fel a sírt. Az abban talált csontmaradványokat a törvény szerint nejlonzsákban vissza kell helyezni ugyanoda, csak éppen a teljesen megtisztított területen kiásott új sír alá. Ez azt jelenti, hogy 2 méternél mélyebbre. A régi sírban talált urnák pedig közös gyűjtőbe kerülnek, tehát nem semmisülnek meg a maradványok.

Egy pozitív változásról is beszámolt a gondnokság vezetője: a jogszabályi változások nyomán például a koporsós temetés esetében nem csak 25 évre, hanem 10 évre is meglehet váltani a sírhelyeket. Ez kedvező folyamatot indított el, többen döntenek az újbóli megváltás mellett, hiszen akár a 10 éves időtartam is sokkal kisebb terhet jelent a pénztárcának. Természetesen, a könnyítés a többi temetkezési módot is érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!