Hírek

2017.08.20. 15:42

Történelem és mese is egyben - Megemlékezés a Páneurópai piknik 28. évfordulóján

ZALASZÁNTÓ Mesék titka címmel tartott rendhagyó megemlékezést Mészáros Ferenc költő, a Páneurópai piknik kitalálója az esemény 28. évfordulóján.

Keszey Ágnes

A versidézetekkel és művészi alkotásokkal teli Temenosz ligetben (házuk kertjében) szubjektíven idézte fel az 1989. augusztus 19-i  Páneurópai piknik létrejöttét Mészáros Ferenc. Előtte társa, Hardy Mária szólt a történelmi eseményekről: már 1988-ban többször szóba került, hogy technikai okok miatt ideje lebontani a vasfüggönyt. Ezt Horváth István belügyminiszter is kijelentette,  Pozsgay Imre államminiszter pedig 1988. októberében azt nyilatkozta: "az elektromos jelzőberendezés erkölcsileg, technikailag és politikailag elöregedett.”

Mészáros Ferenc, a történelmi esemény ötletadója mesélt a Páneurópai Piknikről - Fotó: Keszey Ágnes

A vasfüggöny lebontása megkezdődött, augusztusban pedig megvalósult a Páneurópai piknik. Ennek ötlete Debrecenben született meg: egy vacsorán Mészáros Ferenc azt mondta: milyen jó lenne, ha ezekben a  zavaros időkben az osztrák-magyar határon le lehetne ülni, szalonnát sütni a két határ között, kicsit közelebb hozni az embereket és Európát. A kezdeményező szombati megemlékezésén szólt arról:   kevesen tudják, honnan  ered  kontinensünk neve (a görög mitológiabeli Európé királylányról) amelynek Magyarország  a  szíve.  Mészáros Ferenc a történelmi eseményről úgy vall: kereste a mesét.

- Ezért mindent elkövettem, hogy ráakadjak és ott, azon az eseményen ráakadtam. A cél az volt, hogy találkozzunk a határon emberekkel és demonstráljunk a lehetetlen állapotok ellen, hogy Európa, a nő így fel van szabdalva, hasogatva. De akkor, ott, azonosítani lehetett, mi is Európa - idézte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!