Hírek

2015.03.15. 14:15

Új dékán áll a BGF egerszegi kara élén

A megyeszékhely kezdetektől fokozott figyelemmel kíséri és támogatja a hazai vidéki felsőoktatás itteni zászlóhajójának működését. Mit hoz a kar élén a nemrég lezajlott vezetőváltás?

Arany Horváth Zsuzsa

Prof. dr. habil. Bencsik Andrea március elsejétől vette át a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi gazdálkodási karának dékáni feladatait dr. Halász Imrétől, a korábbi, megbízott vezetőtől. A mostantól az ő szakmai vezetésével működő intézményben 35 oktatói kar mintegy 500 hallgatót oktat.

– Nagy örömömre szolgál, hogy elnyertem a pozíciót, nagy lelkesedéssel vetem magam a munkába. A veszprémi egyetemen végeztem tanulmányaimat, alapvégzettségem szerint szervező vegyészmérnök vagyok, ez adta a feladataimhoz az alapot. Amikor én egyetemista voltam, tendencia volt, hogy a mérnökök is rendszerszemléletű képzést kapjanak. Erre építve kötöttem ki a közgazdasági tudományok területén.

– Több mint 22 évig tanítottam a veszprémi egyetemen. A pályám során szervezetfejlesztésben dolgoztam, a kutatási területem is a menedzsment tudományokhoz kapcsolódik, az oktatásban az emberi erőforrás, a projektmenedzsment, a változásmenedzsment, az utóbbi 10 évben pedig a tudásmenedzsment témakörével foglalkoztam. Mind szoros kapcsolatban van a vállalati szférával. Veszprémben jó kapcsolatokat ápoltunk a környező nagyvállalatokkal, az oktatók a gyakorlati élet példáit mutathatták be a hallgatóknak, be tudtuk vonni a cégek munkatársait a képzésbe.

Dr. Bencsik Andrea: – A hallgatók, a főiskola és a vállalatok közös érdekei, előnyei mentén építkezünk a jövőben is (Fotó: Pezzetta Umberto)

Dr. Bencsik Andrea 2006-ban igazolt át Veszprémből a győri egyetemre, ahol új kihívásnak számított a főiskola egyetemmé alakítása.

– Izgalmas időszakot éltem át Győrben, de aztán a BGF vezetésével korábban végzett közös munka nyomán merült fel a zalaegerszegi kar dékáni pályázatának kiírásakor, hogy számítanának rám. Az elmúlt 15 év a mobilitásról szólt, hiszen a bázishelyem Veszprém, de több felsőoktatási intézményben tanítottam Budapesten és a Dunántúlon, sőt, még emellett a szlovákiai Sellye János Egyetemen is oktatok magyar nyelven.

Az új dékán ismeri a zalaegerszegi intézet jó hírét, egyik itteni korábbi oktatója, dr. Dimény Erzsébet is gyakran emlegette Egerszeget az egyetemi évei során.

– Ekkora rálátással hogyan ítéli meg a vidéki felsőoktatási intézmények helyzetét ma?

– Előnyök és hátrányok természetesen mindenütt mutatkoznak. Előny a családias légkör, a kollégák összetartása, az együtt küzdés során pontosabban megfogalmazott cél. A piaci viszonyokat természetesen nem tudjuk alapvetően befolyásolni, hiszen érthetően sok diák szeretne Pesten tanulni. Őket vonzó specifikumok felsorakoztatásával kell meggyőznünk arról, hogy a magas színvonalú oktatás mellett jól fogják érzeni magukat Zalaegerszegen. Most már az utak is jobbak, magam is tapasztalom, hiszen rengeteg időt töltök autóban.

Dr. Bencsik Andrea jó győri példákat ismer, az AUDI gyár gyakornoki képzése révén, ami a tanulás közben a nem hétköznapi gyakorlati területen szerezhető ismeretek elsajátítását illeti. Hasonló megoldást szeretne meghonosítani Zalában is, illetve erősíteni a korábbi vezetés által már megalapozott kapcsolati tőkét a főiskola és a helyi vállalatok között.

– Nem mondom, hogy könnyű egyidejűleg helyt állni a főiskolán és az esetleges munkahelyen, de az erőfeszítés meghozza a gyümölcsét. A duális képzésben jó lehetőségre lelnek a hallgatók, elvégre majdnem minden munkahely azt kéri, hogy legyen valamilyen gyakorlata az új munkatársnak. Úgy vélem, ebben a városban is közös előnyökkel járhat ez a megoldás. Nem beszélve arról, hogy az oktatói gárda szellemi potenciálját is érdemes úgymond továbbhasznosítani. Nagyon sokat dolgoznak már most ezért a kollégák.

– A jó képzés munkahelyek idetelepülését is indukálhatná...

– Egyetértek, az építkezési folyamatunk remélem erre visz bennünket. A kreativitásunkkal ezen is dolgozunk.

– Ehhez élvezni kell a politikai támogatottságot is...

– Ez kulcskérdés. Nemrég vettem részt két felsőoktatással foglalkozó kormányzati tájékoztatón, meggyőződhettem róla, a politikai akarat őrizni kívánja a vidéki egyetemi-főiskolai rendszert, sőt, egyes régiókban erősíteni terveznek.

– És az Ön tervei?

– A stabilitást tekintem fő célunknak, amely egyben a gazdasági háttér megerősítését is jelenti. A kari gazdálkodás a kancellária rendszer szerint is ezer szállal kötődik a budapesti anyaintézményhez. A kancellárunk dr. Dietcz Ferenc, aki korábban Szentendre polgármestere volt. A rendszer most alakul, meg kell szoknunk, a költséghatékonyságra való törekvéssel pedig csak egyet lehet érteni. A hallgatói létszám növeléséhez a középiskolákkal is napi összeköttetésben leszünk, illetve vagyunk, az önkormányzat komplex támogatására is számítunk, s mint ahogy eddig szó volt róla, a vállalati szférára is erős partnerként tekintünk. Az európai és hazai pályázati források is adottak, ma is futnak ilyen projektjeink.

– A hallgatóknak hasznára válna a külföldi tapasztalatcsere is.

– Ez fontos, én magam is hadra hívom ez ügyben még a személyes kapcsolatrendszeremet is. Európában a környező országok partnerintézményeivel épül együttműködés, egy kutatói hálózatot tervezünk. Elindul az Erasmus ösztöndíj is. Talán még az USA is lehetőség lesz számunkra.

Dr. Bencsik Andrea a hét legtöbb napját igyekszik Zalaegerszegen tölteni. Egy, már felnőtt lánya van, aki Győrben él, építészmérnökként.

 

Szakmai és oktatási tapasztalat

Dr. Bencsik Andrea 29 éves tapasztalattal rendelkezik az oktatásban és tréningek tartásában különböző intézményeknél, többek közt az Audi Hungariánál és a Rába Járműipari Holding NyRt-nél. Szereti a zenét, utazást, teniszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!