Hírek

2017.06.20. 17:00

Új tornaterem épülhet az egerszegi Dózsa iskolában

ZALAEGERSZEG A Dózsa György Tagiskolában a tegnapi tanévzáró előtt régóta várt beruházásról adott tájékoztatást a város és az iskola vezetése.

Hajdu Péter

A tájékoztatóra stílszerűen a tornateremben került sor, mert egy június eleji kormányhatározat értelmében az iskola is bekerült azok közé az intézmények közé, amelyekben új tornaterem épülhet. Balaicz Zoltán polgármester elmondta, régi adósság teljesül ezzel. Bejelentette, hogy több mint 300 millió forint értékű beruházással épülhet fel az új tornaterem a Dózsa-iskola területén. Hozzátette, a megyeszékhely önkormányzatának csütörtöki döntése értelmében további 268 millió forintot irányzott elő a város az iskola teljes energetikai felújítására.

Ebbe beletartozik többek között a nyílászárók cseréje, a fűtésrekonstrukció és a külső hőszigetelés is. Így összességében közel 600 millió forint értékű beruházás valósulhat meg a közeljövőben az iskolában.Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a 76 településből álló körzetében több helyen szükség lenne hasonló beruházásokra, de a Dózsa-iskola tanulóinak nagy száma és fejlődése, továbbá a város sportéletének utánpótlása is indokolta a kormánynak továbbított kérést, amelynek nyomán megvalósulhat a tornaterem építés.

A leendő új tornateremről beszélget Vigh László, Balaicz Zoltán, Makovecz Tamás, Böjte Sándor és Kajári Attila
Fotó: Pezzetta Umberto

A terveket Kajári Attila tankerületi igazgató, Böjte Sándor, a térség önkormányzati képviselője és Makovecz Tamás iskolaigazgató részletezte. Elmondták, az iskolában jelenleg 600-an tanulnak, és a tanintézet szakmai programjának is köszönhetően folyamatosan nő a tanulók létszáma. A kormánydöntés értelmében úgynevezett C+ típusú tornaterem épülhet a Dózsában. Az épületrész 35x45 méteres lesz, azon belül 25x45 méteres pálya kap helyet, azaz egy időben 200 tanulót tud befogadni a tornaterem. Hozzátartozik majd hat öltöző, vizesblokkok, lelátó, 120 négyzetméteres szertár. A pályát három részre osztva egy időben háromféle sportfoglalkozás folyhat a teremben.

A Dózsában hetente 130 testnevelésóra van, azaz napi 26 sportfoglalkozás zajlik, s ezt eddig csak úgy tudták megoldani, ha igénybe vették a tornatermen kívül az aulát, a félemeleteket, az udvart és a szomszédos Ostoros csarnokot is. A leendő beruházás a nemzeti tanterem, tornaterem és tanuszoda építési program részeként, központi közbeszerzést követően várhatóan 2018-ban valósulhat meg, hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!