Hírek

2013.04.10. 14:45

Változások a beiskolázásban

Komolyabb strukturális változásokat is hozhat a zalai középiskolák életében az állami fenntartásba vétel. Bár a gimnáziumi és szakképzés szétválasztását - előzetes hírekkel ellentétben - egyelőre még nem rendelte el törvény, viszont a szakiskolai képzésben számítani lehet intézmény-összevonásra.

Gyuricza Ferenc

Január elsejével nemcsak az általános, hanem a középiskolák életében is új helyzetet eredményezett a fenntartóváltás. Míg korábban települési vagy megyei önkormányzatok dönthettek arról, hogy adott intézményben mely’ képzési formában hány osztályt indítanak, s ugyancsak ők határoztak a tagozatokról, addig a beiskolázási jogosítványok január elsejével átkerültek a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz. Zalában az állami fenntartásba vétel eddig nem eredményezett komolyabb strukturális változásokat, tehát iskolák nem szűntek meg, mint ahogy jelenleg összevonásokról sincs szó. Figyelmeztető jel lehet ugyanakkor, hogy egy nagykanizsai fórumon már tavaly elhangzott: a fenntartóváltást követően az állami szakképző iskolákat úgy alakítják át, hogy megyénként átlagosan két-három nagylétszámú intézmény jöjjön létre. Információink szerint erről legkorábban májusban születhet döntés, viszont a gimnáziumi és szakközépiskolai képzési formákat, az egyes intézményekben indítandó osztályok számát és a tagozatokat illetően már most is rendelkezésre állnak adatok.

- Zalaegerszegen az önkormányzati fenntartás alatt meghozott döntéseknek megfelelően lépnek majd életbe a középiskolai beiskolázások, azaz a 2012. szeptemberi állapotokhoz képest nem lesz jelentős változás - mondta a zalaegerszegi tankerület igazgatója, Pácsonyi Imre. - Egy új momentum azonban belép a rendszerbe, a 2013/14-es tanévben elindul az úgynevezett ágazati szakképzés, amely végén a tanulók szakmai érettségi vizsgát is tesznek.

A lenti Lámfalussy-iskola diákjai, Szentgyörgyvölgyi Edit, Pétervári Tímea, Gálos Diána, Tóth Róbert, Varga Barbara és Anda Laura szakmai gyakorlaton a Vén Diák étteremben. Oktatójuk Goórné Lelkes Marianna mesterszakács. Fotó: Gyuricza Ferenc

Varga Anikó keszthelyi tankerületi igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy sem a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, sem a Hévízen található Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskolában nem lesz strukturális változás, mind a két intézményben ugyanazok a szakok indulnak. Más városokban viszont előfordulnak kisebb módosulások. A szeptemberben biztosan életbe lépő változások közül az egyik legfontosabb Lentit érinti, ugyanis a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskolában nem indul szakközépiskolai képzés. Tótiván Endre igazgató úgy vélekedik: a foglalkoztatási struktúrának megfelelő döntés született, viszont ezzel a döntéssel a szakma presztízsét is növelhetik.

- Szeptembertől a jelenlegi két párhuzamos szakiskolai osztály helyett három indul iskolánkban - sorolta az igazgató. - Lesz szakács, illetve egy kereskedő és pincér orientációjú osztály, a harmadikban pedig ácsok, kőművesek, festők, lakatosok és asztalosok képzése folyik majd.

Tótiván Endre azt is megjegyezte, igyekeztek hiányszakmákra koncentrálni, ilyen például az ács, illetve a fenntartótól arra is engedélyt kaptak, hogy megfelelő létszám esetén elindítsanak egy negyedik osztályt is, ez utóbbi a HÍD-program részeként a felzárkóztatást segítené elé.

Lentinek két középiskolája van, az új tanév a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában is hoz kisebb változást. Új képzési formaként 28 fővel emelt szintű idegen nyelvi, azaz tagozatos 4 osztályos gimnáziumi képzést indítanak, melyben az angol és német nyelvet heti 5-5 órában tanulják a diákok. A párhuzamos osztály fele általános gimnáziumi, a másik fele informatikai szakmacsoportos szakközépiskolai képzésben vesz részt - tájékoztatta lapunkat Árkovicsné Pezzetta Claudia, az intézmény igazgatója. A szakközépiskolások óraszáma a szakmai tantárgyakból emelkedik, mivel a jövőben a komplex szakmai tárgyból kötelező érettségi vizsgát tenniük.

Tomity Mária, a nagykanizsai tankerület igazgatója elmondása szerint a Batthyány Lajos Gimnáziumban nem lesz strukturális változás, vagyis szeptemberben az eddigieknek megfelelően öt kilencedik évfolyamos osztály indul. A korábbi gyakorlat áll helyre a Dr. Mező Ferenc - Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskolában is, hiszen Szermek Zoltán főigazgató a jelentkezők számát, illetve a központi írásbeli felvételi során nyújtott teljesítményeket látva három gimnáziumi osztály várható indításáról beszélt. Emellett azt is hozzátette, hogy öt szakközépiskolai és három szakiskolai osztályuk lesz még.

- A 2013/2014-as tanévben csak azok a tanulók nyerhetnek felvételt a gimnáziumi osztályokba, akik a központi írásbeli felvételi eljárás során legalább 55 pontot szereztek. Ez olyan modell, amit korábban Győrben alkalmaztak, most azonban Nagykanizsán ugyancsak bevezetésre kerül - válaszolta lapunk érdeklődésére Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, aki azt is elmondta, örülnek a változásnak, hiszen vélhetően az oktatás színvonalának emeléséhez járul hozzá.

- Valamennyit változtattunk a tagozatokon, de nem túl jelentős mértékben - tette még hozzá Balogh László. Eddig volt egy öt évfolyamos nyelvi képzésünk, ehelyett most négy évfolyamos nyelvi tagozatot indítunk. Lesz továbbá két humán, illetve egy biológia-kémia és egy matematika-fizika tagozatos osztályunk is. Utóbbi szintén új, a matematika-történelem tagozat helyet indítjuk el szeptembertől.

A középiskola felvételi eredményekről ezekben a napokban születik a döntés, az előzetes felvételi rangsort április 19-ig állítják össze. Az eredményekről - vagyis arról, hogy felvételt nyertek-e a jelentkezők az adott intézménybe - egy vonatkozó miniszteri rendelet alapján 2013. április 25-ig kell az érintettek címére írásbeli értesítést küldeni. Ezt követően még mindig van lehetőség fellebbezést benyújtani, ilyen esetekben a végső döntést a területileg illetékes tankerületi igazgatók hozzák meg, ők jogosultak arra, hogy a diákokat más intézményekbe áthelyezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!