Hírek

2015.11.30. 15:17

Vastagbél-daganat is műthető lesz az új laporoszkópos toronnyal - újabb kórházi műszerek

Zalaegerszeg - Az új műszerek 40 százaléka már megérkezett a megyei kórházban zajló eszközfejlesztés keretében.

Magyar Hajnalka

Az összesen 540 millió forint értékű, 14 osztályt érintő korszerűsítés égisze alatt 51 féle műszer és eszköz érkezik, szám szerint 70 darab - összegzett hétfői sajtótájékoztatóján dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház főigazgatója. Még karácsony előtt minden berendezés megérkezik, köztük az új szív-tüdő motor, ami fenntartja a keringést, amíg műtét közben a szívet leállítják. Kapnak tíz jól felszerelt intenzív ágyat is, s még számos, régóta cserére váró készülék újul meg.

Dr. Szegedi Attila szakorvos a fül-orr-gégészeti osztály új operációs mikroszkópjával Fotó: Katona Tibor

Már megérkezett az új szülészeti ultrahang, ami 10 éves, gyakran meghibásodó elődjét váltotta fel, s a rendelőintézeti radiológián szintén új UH készülék szolgál. Utóbbira azért is égető szükség mutatkozott, mert a nagy forgalmú rendelés szakemberhiánnyal küzd, fontos tehát, hogy korszerű eszköz segítse a munkát. Hétfőn csomagolták ki a fül-orr-gégészet új operációs mikroszkópját is. Az ízületek minimál invazív műtétjeihez alkalmazott artroszkópos torony, valamint az epekő-eltávolításhoz használatos, apró műtéti metszést ejtő laporoszkópos torony szintén a helyén áll már. Utóbbit eddig havi 600 ezer forintért bérelték, a saját eszközzel azonban a jövőben vastagbél-daganat műtétek beindítását is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!