Hírek

2017.03.06. 15:02

A betanított munka színvonala helyett intellektuális tudást kell szerezniük a vendéglátósoknak

Zalaegerszeg – A hét végén szakács és pincér szakoktatók, vendéglátó-ipari képzőhelyek képviselői több mint negyvenen gyűltek össze arra a tájékoztatóra, amit a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) vezetői tartottak.

Hajdu Péter

A szakmai konzultáció, aminek rendezésében együttműködött az egyesülettel a kamara és a szakképzési centrum, az új vizsgakövetelményekkel foglalkozott.

– Negyvennégy érdeklődő jött el a megyében működő vendéglátóegységektől, köztük szállodákból és az iskolákból. A vendéglátó-ipari szakmák képzésében nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontokat kell figyelembe vennünk. Most már egyre jobban megfizetik a szakácsokat és a pincéreket. Ahhoz, hogy sikeres szakmai vizsgát tegyenek a fiatalok, elengedhetetlen, hogy a képzés első pillanatától együtt, összhangban készítsék fel őket a gyakorlati képzőhelyek és az iskolák – mondta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója a lényegről, a minőségi képzésben való együttműködésről.

Zsolnay Gábor mesterszakács, nyugdíjas szaktanár, a VSZOE elnöke és Tóth Gábor alelnök, aki a vendéglátás felső- és középfokú intézményeiben ma is aktívan tanít, az említett szakmák vizsgakövetelményeiről beszéltek. Zsolnay Gábortól először a három éve működő szakmai egyesület céljáról érdeklődtünk.

– Ha egy mondatban szeretném összefoglalni a lényegét, az értékek mentén való összefogás a célunk. Kiknek az érdekét szeretnénk védeni? Először is a gyerekekét, és rajtuk keresztül a jövőt. Rajtuk kívül a szakma érdekeit is, a harmadik csoport pedig az oktatóké. A VSZOE létrehozása egy felismerésnek köszönhető. Annak, hogy ha nincs érdekérvényesítő szerveződés, akkor nincs érdekérvényesítés, és akkor nem is tudunk az értékek mellé állni – mondja Zsolnay Gábor.

Ősztől már az új vizsgakövetelményeknek kell eleget tenni: Haga Krisztina Szabó Zsolt mesterszakács oktató útmutatása szerint készíti a főzelékre való feltétet Zalaegerszegen, az oktatási kabinetben Fotó: Katona Tibor

Elmondta, már szervezetük létrehozásakor megkereste őket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, hogy a szakképzés átalakításában vegyenek részt, szükség van a szakértelmükre.

– Mára érdemi átalakításon ment keresztül a szakképzés, a szeptemberben indult tanév már az új kimeneti rendszer szerint indult. A konkrét vizsgatartalmak is összeálltak néhány hete – mondta az elnök, akitől azt kértük, foglalja össze ennek lényegét, a laikus számára is érthetően.

– Azt gondolom, hogy ha a gyerek az ételsorokat előre begyakorolt módon meg tudja főzni, és abból megvan a vizsga, az egy szakmai megaláztatás. Ennél sokkal összetettebb a szakács szakma. Ha valaki csupán megtanul bizonyos számú konkrét ételt főzni, az betanított munka. Ennél lényegesen többet kell teljesíteni. Meg lehet tanulni egészen másképpen is főzni. Úgy, hogy meg kell ismerni a nyersanyagokat és azok tulajdonságait, az eszközöket, és a technológiákat, amivel átalakítjuk az alapanyagokat étellé. Aki ezt tudja, az nem azt kérdezi, mit főzzek, hanem azt, hogy miből főzzek valamit. Ez egy intellektuálisabb tudás, aminek a megalapozásánál tartunk – mondta az elnök a szakma általa megkövetelt minőségi felfogásáról.

Tóth Gábor, a VSZOE alelnöke az éttermi szakemberek, a pincérek munkájáról szólt.

– Az elmúlt húsz évben a pincérek italismeret és ételismeret oktatása elsikkadt. Ha a vendég megkérdezi a pincért, egy adott étel miből áll, a pincérek közül kevesen tudnak még válaszolni. Pedig ez nagyon fontos lenne. Sok allergiás ember van, és léteznek ételintoleranciák. Jelentősen felfejlődött a hazai borász kultúra. Erről sem volt tudomásuk a pincéreknek, a szakoktatók nem követték ezeket a trendeket, ezen is jelentősen változtattunk. Az új követelményekben erre tettük a hangsúlyt: ételismeret, italismeret – mondta Tóth Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!