Hírek

2013.03.06. 12:50

Visszaút a klinikai halálból

Zalaegerszeg - Egy új kórházi osztály elindítása nem egyszerű eset, különösen sok szövődmény léphet fel, ha korábban nem alkalmazott recept szerint működik. E helyzet minden gyerekbetegségét elszenvedte a Zala Megyei Kórház 2012. januárjában indult sürgősségi osztálya.

Magyar Hajnalka

Az egy éves működés tapasztalatait összegeztük.

- Tény, az indulás nem volt zökkenőmentes, de a kórház nem hagyhatta ki azt a lehetőséget, hogy mintegy 700 millió forintos pályázati fejlesztésből létrehozzon egy olyan koncentrált részleget, ami a jövőt képviseli a sürgősségi ellátásban - bocsátja előre dr. Oroszlán Tamás, a kórház stratégiai igazgatója, akinek szívügye a napi 80-100 beteget fogadó sürgősségi.

Ács Diána szakápoló idős beteget lát el (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az ellátás koncentrált jellegének köszönhető például, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb kockázatot jelentő belső vérzés miatt nem is veszítettek el baleseti sérültet. A sokktalanítóban ugyanis azonnal és egyszerre van ott az intenzíves, a traumatológus és a radiológus szakember, ami rendkívül megemeli az ellátás nívóját, s a műtétre való előkészítés sebességét.

A személyi feltételek biztosítása azonban áldozattokkal járt. Átmenetileg az intenzív osztály szakembergárdáját voltak kénytelenek a sürgősségire "vezényelni", nehéz helyzetbe hozva evvel az intenzíven maradó kollégákat. Az elmúlt hónapokban azonban sikerült új erőket hadra fogni, s csökkent a feszítő létszámhiány. Értékes fegyvertény, hogy az orvosi gárda nagyobb része, mintegy 60 százaléka az osztályon áll alkalmazásban, s nem úgy kell máshonnan becserkészni. A csapat fennmaradó részét a kórház belgyógyászati profilú osztályairól, illetve az alapellátásból műszakot vállaló kollégák alkotják, még Kaposvárról is érkezik erősítés. A műszakvezetők többsége főállású, ide még egy stabil embert mindenképpen várnak.

Naponta 80-100 beteg kér segítséget, a legtöbben az esti órákban jönnek (Fotó: Pezzetta Umberto)

- A szakdolgozói létszám (50 fő) feszített, csak túlórákkal tudjuk a műszakokat betakarni - veszi át a szót dr. Nagy Tamás osztályvezető főorvos. - A tulajdonosváltás sajnos megnehezítette a létszámfejlesztést, mindenben a budapesti GYEMSZI-hez kell fordulnunk. Csak összehasonlításként: a kaposvári kórház sürgősségi osztályán majdnem kétszer annyi szakdolgozót alkalmaznak, mint nálunk...

Úgy érzik, az első 3-4 döcögős hónap után folyamatosan javult a helyzet, s egyre inkább tapinthatóvá vált a fekvőbeteg osztályok tehermentesítésében jelentkező haszon is. A "forgalomcsillapítás" főként a belgyógyászaton éreztette üdvös hatását, hiszen az SBO megindulásáig oda zúdult szinte minden akut eset, a vérző betegtől a mérgezetteken át az eszméletüket vesztett cukorbajosokig. Ugyanez a kedvező hatás a sebészeten és az intenzíven is megnyilvánult.

- Sikerült biztosítani a szükséges műszereket, berendezéseket is, egyetlen kivétellel - folytatja a stratégiai igazgató. - A sokktalanítóban lévő ultrahanghoz szükségünk volna egy speciális vizsgálófejre, hogy szívultrahangot is készíthessünk helyben.

A pozitív fejlemények mellett azonban alig látszik változás az osztály indokolatlan igénybevételében.

- Sokan még mindig összetévesztik a sürgősségi osztályt a háziorvosi ügyelettel - fejti ki dr. Oroszlán Tamás. - Nálunk a kórházi hátteret igénylő, kritikus állapotú betegek stabilizálása történik. Tévedés azt hinni, hogy "ha már itt van" alapon indokolatlan esetben is azonnal hozzájut a beteg olyan diagnosztikai eljárásokhoz, amire háziorvosi beutalóval 2-3 hónapot is várni kellene.

Tény, a megnyúlt várólisták is okolhatók azért, hogy a betegek sürgősségi alapon próbálkoznak szakvizsgálathoz jutni. Ám a sürgősségi nem azt jelenti, hogy itt mindenki gyorsan ellátáshoz jut. Haza ugyan nem küldenek senkit, de ha a tünetek alapján a triage pultnál "nem sürgős" besorolást kap a páciens, előfordulhat, hogy sokkal többet kell várakoznia - akár 5-6 órát - mintha időpontot kért volna a járóbeteg szakrendelésre.

A fentiekből néha vita, panasz kerekedik, aminek gyakorta az az alapja, hogy a beteg vagy a hozzátartozó szeretné megítélni a tünetek súlyosságát.

- Amióta orvoslás létezik, akad elégedetlen beteg is - világít rá a stratégiai igazgató. - Jellemző, hogy a klinikai halálból visszahozott 14, 15 betegünk együtt sem kapott annyi figyelmet, mint egyetlen halott... Pedig az itt dolgozók hozzáértésén, éberségén szó szerint életek múlnak.

Elmesél  egy esetet.   Az ötven év körüli férfi a betegváróban ült. Az arra járó nővérnek feltűnt, hogy nagyon veri a víz. A beteg még tartotta  magát, de a nővér azonnal hordágyra  tette,  átsorolta a sürgősségi fokozatát.  Mint kiderült, evvel az életét mentette meg, ugyanis repedés előtt állt a nagy verőér a hasüregben. Mire az intenzívre értek, be is következett a baj, ám az azonnali műtét és a  2,5 hónapos intenzív kezelés után a beteg a saját lábán távozott. Ha az ápolónak nem szúr szemet az állapota, ott hal meg, menthetetlen lett volna.

Dr. Nagy Tamás (balról), dr. Bedő Klaudia és dr. Bogyó Levente a "főhadiszálláson" (Fotó: Pezzetta Umberto)

Alig van eszközük, amivel a szegénység, kiszolgáltatottság náluk lecsapódó megnyilvánulásait kezelhetnék. Különösen a téli hónapokban a rendőrök, mentők rendszeresen hordják be a hajléktalanokat (ugyanazt az 5-6 embert), akik kis meleget, falat ételt remélnek az SBO-tól.

- Tehetetlenek vagyunk, ezek szociális kérdések - tárja szét a karját dr. Oroszlán Tamás. - Volt olyan éjszaka, hogy tucatnyiszor hozták vissza ugyanazt az embert, mert mindig máshol feküdt el a fagyos városban. Nem mi küldtük el, rendre lelépett.

Erre viszont se idő, se energia. Mint ahogy arra sem tudnak berendezkedni, hogy az ünnepek előtt befogadják a magatehetetlen, idős hozzátartozót, akit "leadna" a család.

Égető gondjuk a betegszállítás. A mentőszolgálatnak az a dolga, hogy kórházba juttassa a beteget, az már nem, hogy gondoskodjék a hazajutásáról.

- Gyakran a hozzátartozók sem tudják megoldani a hazavitelt, ilyenkor jelentjük az igényt a betegszállítóknak, akik viszont este tíz után nem szívesen fuvaroznak. Nálunk azonban néha úgy összegyűlnek a páciensek, hogy az újonnan behozottaknak nem jut ágy. Előfordult, nem is egyszer, hogy az orvos vitte haza saját kocsiján a beteget Lentibe, vagy hogy az osztályon adták össze a buszjegy árát.


Az első év számokban: a 12 ágyas (4 intenzív) osztály baleset következtében 16 500 beteget látott el, belgyógyászati panasszal pedig 14 800-at. Az összesen több mint 30 ezerből 2500 volt azok száma, akik közel 24 órás ellátásra szorultak. Tekintsük át, milyen panaszok adhatnak okot a centrum felkeresésére: hirtelen fellépő erős mellkasi, hasi fájdalom; fulladás; keringési, légzési panasz; arcfél zsibbadás; beszédnehézség; gyomorvérzés; vérköpés; görcsroham; tudatvesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!