Hírek

2017.03.19. 08:00

Vajon az ifjakat is sikerült beoltani? - oltónap a Göcseji Falumúzeumban

Zalaegerszeg - Hatodik alkalommal szervezett oltónapot szombaton a Göcseji Falumúzeum és a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány.

Magyar Hajnalka

A Gyümölcsoltó Boldogasszony napja közeledtével megrendezett programra ez alkalommal is sokan kilátogattak, Siklódi Anikó és kísérője például célirányos tervekkel érkezett. Előre áttanulmányozták ugyanis a természetvédelmi alapítvány tájjellegű körte és almafajtákat bemutató könyvét, s ez alapján választottak fajtákat. Valamennyi korábbi oltónapon részt vettek, de csak most oltatnak először.

- Új telepítést tervezünk egerszeghegyi kertünkbe, oda szánjuk az alma és körteoltványokat - indokolja elhatározásukat.

Az oltóhelyeket ez alkalommal nem a falumúzeumi portákon, hanem a nagysátor védelmében  állították fel, tartván az esőtől. Már a nyitáskor kisebb sorok álltak a padoknál.

Darázsi Zsolt (balról), a szervező alapítvány elnöke éppen Fatér Szabolccsal konzultál

- Szeretnénk a régi, hagyományos fajtákat elszaporítani a Nagypáli melletti birtokunkon - árulja el jövetelük okát az agrármérnök és kertészmérnök végzettségű Fatér Szabolcs, akit 11 éves fia, Kornél Szabolcs is elkísért. - A nagyszüleinktől maradt ránk a terület, nagyon szép gyümölcsösük volt, de azok a fák már kipusztultak. Az új fajtákkal nincsenek jó tapasztalataink, sok vegyszert igényelnek, érzékenyek. Ezért a régi, életrevalóbb gyümölcsfajtákat tervezzük megtelepíteni. Almát és hagyományos kajszit szeretnénk oltani, s abban bízom, hogy egy füst alatt a fiamat is sikerül beoltani a gyümölcsészet szeretetével...

- Szilvát, barackot, almát és körtét oltatok, jobban bízom a régi magyar fajtákban. Ezek jobban bírják a helyi viszonyokat, nem kell őket annyit permetezni, metszeni - csatlakozik a szintén mezőgazdasági végzettségű Pongrácz Ákos. - Szeretjük a gyümölcsöt, családi fogyasztásra, s az állatok takarmányozására szánjuk. Évek óta kijárok a rendezvényre, az a tapasztalatom, hogy érdemes.

Siklódi Anikó a vesszőkkel
Fotó: Katona Tibor

Az oltványok mellett ugyanis hasznos ismeretekkel is gazdagodtak a látogatók. Meghallgathatták Bakonyi László szőlőnemesítő előadását a rezisztens fajtákról, s a helyszínen láthatták, miként metsz gyümölcsfát Bicskei Baján Kende kertészmérnök. Ez utóbbinak Varju András, a múzeum osztályvezetője különösen örült.

- Néhány éve kapott a falumúzeum 50 őshonos gyümölcsfát Kovács Gyulától, a Tündérkert mozgalom elindítójától, s ideje volt már egy rendes, szakértő metszésnek - mondja elégedetten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!