Hírek

2017.06.01. 19:05

Az infokommunikáció és a járműipar összekapcsolásáról szóló megállapodást írtak alá Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG - A jövő jelenné válik, ezzel a szlogennel lehetne röviden jellemezni annak a megállapodásnak a jelentőségét, amelyet csütörtökön írtak alá az első zalaegerszegi Mobil járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferencia nyitónapján.

Arany Gábor

A rohamléptekkel közelítő jövőről, a járműipar és az infokommunikáció összekapcsolódásáról, valamint a logisztika fejlődéséről szól a csütörtökön a megyeszékhelyi Zalakerámia sportcsarnokban megnyílt kétnapos - a Zalai Hírlap és kiadója, a Pannon Lapok Társasága közreműködésével -, első alkalommal megrendezett Mobil szakkiállítás és konferencia. Felvételünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester, valamint Parragh László, az MKIK elnöke társaságában a Smart City makettjét tekinti meg.

Köszöntőjében Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, alig két héttel ezelőtt rakták le a 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya alapkövét, ősszel pedig elkezdődik közel 170 milliárd forintos beruházással az R76-os kétszer kétsávos "okos" gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között. A két beruházáshoz szorosan kapcsolódik, hogy a csütörtökön aláírt együttműködési megállapodás eredményeként Zalaegerszegen alakítják ki az 5G rendszerű adatátviteli technológia környezetét.

Ezzel a járműiparban, infokommunikációban a világon vezető helyre kerül a zalai megyeszékhely és Magyarország. Mindezek mellett hamarosan kormányhatározat születik a Modern városok programban szereplő logisztikai központ és konténerterminál építéséről is, kihasználva a koperi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort, amely itt ágazik ketté, a repülőteret és a most épülő, ugyancsak nálunk találkozó gyorsforgalmi utakat.

Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa rövid autózástörténeti visszatekintést követően úgy fogalmazott, a most kezdődő fejlesztésekkel a járműipar egyik szentélye jön létre.

Zalaegerszeg beírja magát a magyar autóipar történetébe, ezt már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogalmazta meg beszédében. Emlékeztetett rá, rekordidő alatt kezdődött el a beruházás, hiszen alig 11 hónapja született meg a kormánydöntés a tesztpálya megépítéséről. Ez a beruházás túlmutat a járműiparon, a megállapodásnak köszönhetően Zalaegerszegen valósul meg az első, ötödik generációs kísérleti mobilkommunikációs hálózat, mely technológia lehetővé teszi a gépek közötti valós idejű adatátvitelt.

Olyan trend indul el ezzel a magyar járműgyártásban, amelynek következményeit felmérni sem tudjuk, az itt megvalósuló fejlesztések eredményeit a magyar gazdaság szolgálatába tudjuk állítani. Megfogalmazása szerint a magyar gazdaság rendkívül szerencsés időszakában van, az 1867-es kiegyezés utáni gazdasági prosperitás időszakához hasonló korszakot él.

Ennek három elemét emelte ki: jóléti helyett munkaalapú társadalom kialakítása, az energiafüggetlenség megteremtése, a költségvetés rendbetétele. A gazdaság lendületet kapott, hazánk a közép-európai országokhoz hasonlóan el tudott szakadni az Európai Unió lassú növekedésétől, a leggyorsabban fejlődő régióba tartozik. Az eredmények azt mutatják, ha ezt a növekedési, beruházási ütemet sikerül tartani, akkor remény van rá, hogy egyre közelebb kerülhet a rendszerváltozáskori álom beteljesülése az osztrák, német életszínvonal eléréséről.

Varga Mihály utalt rá, a friss adatok szerint az elmúlt évhez viszonyítva 35 százalékkal nőttek a beruházások, jövőre 205 milliárd forinttal többet fordítanak gazdaságfejlesztésre. A miniszter kiemelt stratégiai ágazatnak nevezte a logisztikát. Mint mondta, szerencsés helyen vagyunk, ezt ki kell használni. Napjainkban a logisztika 6,3 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez, de ez az arány 10 százalék fölé emelhető, mondta.

Az együttműködési megállapodás aláírása: Kaszás Zoltán, Kara Ákos, dr. Deutsch Tamás, Christopher Mattheisen, Varga Mihály, Balaicz Zoltán, dr. Palkovics László, dr. Háry András, Németh Mihály (b-j)

Dr. Deutsch Tamás, a digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos megfogalmazása szerint az 5G hálózat mindannyiunk életét befolyásolni fogja. A szélessávú, szupergyors internet az uniós céldátum előtt két évvel, már jövő év végére egymillió háztartásba jut el. Az itt működő szolgáltatóknak köszönhetően a magyar 4G hálózat már tavaly a világ harmadik legfejlettebb hálózatának számított Hong Kong és Szingapúr után.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okos város programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés pedig már olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új, intelligens alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon hazánk, ahol ezt a technológiát alkalmazzák, mondta Deutsch Tamás.

Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Kara Ákos úgy látja, az 5G hálózat döntően befolyásolja a hazai versenyképességet, ezt szolgálja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott 60 milliárd forintos program is, amit a mérnök-informatikus képzés egészít ki.

Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kormánybiztosa elmondta, a 2018-as költségvetésben mintegy 120 milliárd forinttal többet fordítanak a felsőoktatásra, ebből 15 milliárd a kutatás támogatását szolgálja.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója rámutatott, nem pusztán az önvezető autók miatt fontos az infokommunikáció fejlesztése, mert ez a technológia a gazdaság többi területére is hat. Az általa generált gazdasági növekedést azok tudják legjobban kihasználni, akik ebben az elsők. Ezért vezető szerephez juthat Magyarország, a világon is egyedülálló lehetőség előtt áll az 5G-s hálózat és a járműipari tesztpálya együttes fejlesztésével, hasonló elképzelést legfeljebb 6-8 helyen fogalmaztak meg eddig a világban.

Az ötödik generációs hálózat kiépítéséről az együttműködési megállapodást a rendezvény alkalmából írta alá Balaicz Zoltán, Varga Mihály, Deutsch Tamás, Kara Ákos, Palkovics László, Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója, Christopher Mattheisen, Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, Németh Mihály, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Tegnap az ötödik generációs kommunikációs hálózat kiépítéséhez kapcsolódóan még egy stratégiai együttműködési megállapodás született, mégpedig a megyeszékhely önkormányzata, valamint a Zalaszám Informatikai Kft. között. Az aláírás alkalmával Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, hogy régóta partnere a városnak az informatikai cég és a jövőbeni fejlesztésekben, különösen a Smart City programban is számítanak rá.

Szász Péter, a Zalaszám ügyvezető igazgatója elmondta: a cég negyven éve működik Zalaegerszegen és a további évtizedeket is itt képzeli el. A fejlesztéseik értéke az elmúlt 15 évben meghaladta a 25 milliárd forintot. Informatikai rendszereik az ország összes települését átszövik, 30 ezerre tehető azoknak a felhasználóknak a száma, akik ennek révén kapcsolódnak a Zalaszámhoz.

Előzményeink itt olvashatóak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!