Hírek

2017.04.19. 16:46

A tájjellegű ételeket modernizálták a zalakarosi versenyen

Zalakaros – A magyarföldi tökmagos kalács, a tejfölös, tárkonyos vargányaleves sonkás krumpligombóccal és a zalai káposztás borított a közeljövőben vélhetően több helyi étterem és szálloda étlapjára felkerül majd.

Szabó Zsófia

Ezek az ételreceptek nyerték el a közönség tetszését, illetve később, szakácsok által elkészítve a szakmai zsűri bizalmát is azon a megmérettetésen, melynek szerdán tartották az eredményhirdetését.

A versenyt meghirdető Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kovács Szabolcs elmondta: amellett, hogy a pályázattal a térség hagyományos, gasztronómiai értékeit kívánták megőrizni, új kihívások elé is állították az érzékszerveket.

A versenyre ugyan érkeztek különleges receptek, ám a tájjellegű ételek alapjában megmaradtak. Ezt Prikryl József, Veszesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke hangsúlyozta: a főzéshez-sütéshez használt alapanyagok terén figyelhető meg változás.

A győztes Horváth Erikának (jobbról) Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester adta át szerdán a díjat Fotó: Szakony Attila

– Például a tejfölt lecserélik tejszínre – jelezte a szakember. – Törekednek az emberek az egészségtudatosságra, de létezik általános közízlés. Így az egyszerű pörkölt nem fog eltűnni az étlapokról. Csak újraálmodott formában kerül végül a tányérokba.

És hogy mennyire nyitottak a vendégek, az „átdolgozott" ételek iránt? Czimondor Nándor, a verseny ötletgazdája, a MenDan Hotel  igazgatója jelezte: a magyaros ételek mindig népszerűek, ám az új, kevésbé „egzotikus"ízeket is kedvelik az emberek.

A verseny győztes étkében, a magyarföldi tökmagos kalácsban is van egyébként újítás.

– A recept az Őrségből származik – mondta a zalakarosi Horváth Erika, aki a desszertként és magában is fogyasztható finomság készítését még az édesanyjától tanulta. – Liszt, só, tojás, vaj, élesztő, tej és cukor is kerül bele. Amikor a családomnak sütöm, utóbbiból kevesebbet használok. Az egészségtudatosság úgy is megjelenhet, hogy kevésbé daráljuk meg a a tökmag-tölteléket, így jobban benne maradnak a rostok.

Helyezettek:

1. Horváth Erika – magyarföldi tökmagos kalács

2. Szakos Jánosné – tejfölös, tárkonyos vargányaleves sonkás krumpligombóccal

3. Dombi Gábor – zalai káposztás borított

- Hagyományokon alapuló, innovációs különdíj: vargányával töltött gombóc sült tarjával és fokhagymamártással:  Szabóné Szűcs Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!