Kerkaszentkirály

2016.08.24. 18:35

Mesefigurákkal a tóparton

Kerkaszentkirály - Már javában készülnek a különböző figurák a szombati fesztiválra, a zalai község ugyanis idén is meghirdette már hagyományos szalmaszobor-építő versenyét.

Gyuricza Ferenc

A faluközpontban található tó környékét egymás után lepik el a szalmaszobrok, mesefigurák, a mindennapi életből vett jelenetek, közismert alakok népesítik be a területet. A hét végi szalmafesztivál lázas izgalma ez, hiszen a legjobbnak ítélt alkotások készítőire komoly díjak várnak. Van, aki a monumentalitásra esküszik, mások a kidolgozottságot tekintik a legfontosabbnak.

- Ebben a négyes felállásban most első alkalommal neveztünk, jómagam és Noémi két éve azonban szülőkkel és egy barátunkkal közösen már részt vettünk a versenyen, akkor egy Vuk figurával a második helyen végeztünk - válaszolta kérdésünkre Végh Barbara. - A fiúk viszont tényleg most először ismerkednek a szalmaszobor-készítés nehézségeivel.

Készülnek a szobrok. Balról Végh Noémi, Végh Barbara, Barbalics Benjamin és Varga Dávid
Fotó: Gyuricza Ferenc

Barbara társai a munkában Végh Noémi, Barbalics Benjamin és Varga Dávid voltak. Ugyan a készülőben lévő alakok sziluettjéből valamit már sejteni lehetett, de a megerősítés végett hozzátették: ebből bizony Walt Disney elhíresült alakjai lesznek: Miki és párja, Minnie, valamint Plutó kutya. Az alakok vázát fából, lécekből ácsolták össze, erre kötözik fel a szalmát, majd a végső formájukat festéssel nyerik el a figurák. A munka körülbelül egy hetet vesz igénybe, hétfőn kezdték, s úgy számolnak, hogy péntek estére befejezik az építést. Fontos a pontos időzítés, mivel szombaton már a zsűrizésen a sor.

- Azt vettük észre, hogy a mesefiguráknak mindig sikere van, ezért döntöttünk mellettük - magyarázta Barbalics Benjamin, majd azt is hozzátette: azért neveztek, mert egy kreatív elfoglaltságnak, nagyszerű kikapcsolódási lehetőségnek tartják a szalmaszobor építését, ugyanakkor lokálpatrióta érzelmük miatt szerették volna tovább bővíteni a résztvevő csoportok számát is.

A település polgármestere, Pál Zoltán is úgy látja, hogy mind népszerűbb a szoborépítő verseny, ami a rengeteg települési program között sajátos, önálló arculatot ad a kerkaszentkirályinak. Azt is fontos szempontnak tartja, hogy a szobrokkal időtállóbbá tudják tenni a rendezvényüket, a szalmafesztivál befejeztét követően is sokan érkeznek a településre, hogy megnézzék az elkészült alkotásokat. Ezek a figurák ugyanis az időjárástól függően akár több hónapon át is megtekinthetőek a dél-zalai község központjában.

- Úgy tűnik, idén valamivel több szobor készül, mint a tavalyi évben, s ez természetesen örömmel tölt el bennünket - mondta a polgármester. - A versenyre benevezett csapatok témaválasztása többnyire a számunkra is meglepetés, nagyon sok múlik azon, hogy éppen melyek a moziban és a tévében látható mesefigurák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!