Kert

2017.02.27. 20:12

Éledeznek a kertek

Nagyrécse - Nem csak az enyhülő hőmérséklet, a metszőollók csattogása is jelzi a tavasz közeledtét a kertekben.A zártkertekben szezonnyitó munkának számít a gyümölcsfák metszése, aminek a szorgos, előrelátó gazdák már neki is álltak.

Szabó Zsófia

- Ahány ember, annyi metszésmódszer létezik - mondta Mayer József szakértő, kertészet tulajdonosa.

- Muszáj eltávolítani a felesleges ágakat, a virágokat azonban nem szabad. A diófát kivéve mindegyik gyümölcsfát gondozni kell ily' módon: a metszés után a sebkezelés, a két centiméternél nagyobb felület tisztása következik, amire léteznek rezes, olajos oldatok - összegezte.

Amint ez megtörtént, jöhet a gyep szellőztetése. Mayer József szerint meg kell várni, amíg a talaj „szárazabb” lesz. Ezután a mohát, zuzmót, azaz a nem odaillő növényeket el kell távolítani „gyepszellőztető gereblyével”, majd tápanyagokkal kell feltölteni a területet.

- A szabadföldön végzendő munkákat, köztük a veteményezést, célszerű március végéig halasztani, amikor magasabb lesz a hőmérséklet és melegebb a talaj - jelezte a kertésztechnikus.

- A teraszra sem célszerű még kihelyezni a virágokat. Egyelőre szoktatni kell őket a külső hőmérséklethez - így Mayer József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!