Keszthely

2017.04.06. 13:56

Pályaorientációs szakmai nap Keszthelyen

Keszthely – Zalaegerszeg és Nagykanizsa után Keszthelyen is megrendezte a pályaorientációs szakmai napját a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Keszey Ágnes

A szervezet munkatársától, Csiszár Ildikótól megtudtuk:   Keszthely környéki  iskolák hetedik osztályainak osztályfőnökei és a pályaválasztási felelősök ismerkedhettek a szakképzés rendszerével, a hiányszakmákkal és ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint iskola-és tanműhely-látogatásokon a négy keszthelyi szakképző intézménnyel, a képzésekkel. Arról is hallhattak, hogy tavaly ősszel átalakult a szakképzés rendszere.

Fotó: Keszey Ágnes

– A  szakközépiskolában és a szakgimnáziumban tanulók duális képzésben vehetnek részt. Nem csak papírt kapnak a végzettségről, hanem megfelelő munkakultúrával, informatikai tudással, alapvető nyelvtudással rendelkező fiatalok kerülnek ki a szakképzésből - emelte ki lapunknak Szabó Károly, a keszthelyi intézményeket működtető Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.  A szakgimnáziumok  négy év alatt érettségire készítik fel a diákokat, akiknek  szakmai tárgyból is kell érettségizniük, így  szakképesítést kapnak  a végzettek. További egy év alatt technikusokká válhatnak. A szakközépiskolákban tanulók három év alatt szakképesítést szerezhetnek,  további két év tanulással érettségit tehetnek.

Fotó: Keszey Ágnes

A tájékoztató előadásoknak az Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont. Csótár András igazgatótól megtudhatták a jelenlevők, hogy az országban egyedüliként csak  itt van  kishajó-építő és javító-, a Dunántúlon egyedüliként motorkerékpár-szerelő képzés, s megyei szinten kevés helyen   tanulhatnak a fiatalok járműfényező  fémipari szakmákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!