Keszthely

2016.04.25. 13:01

Pörgős szoknya, pántlika - A Népviselet napján régi népi öltözéket viseltek a gyerekek

Keszthely – „Vegyük fel pörgős szoknyánk, vagy kalapunk, fonjunk szebbnél szebb hajakat pántlikával díszítve, öltsünk kopogós cipőt és viseljük büszkén” – invitálta a gyerekeket a Tündérrózsa Gyermek- néptánccsoport vezetője a Magyar Népviselet napjára.

Keszey Ágnes

A Randolder János Római Katolikus Általános Iskola Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoportja is csatlakozott a Magyar népviselet napja nevű, országos programhoz. Az együttes vezetője, Aradvári Lászlóné ez alkalomból nem csak kis táncosait kérte, hogy öltsenek magukra népi ruházatot, hanem saját gyűjteményének érdekes és szép darabjait: több tájegység viseleteit is bemutatta egy kiállítás keretében az iskolásoknak.

Aradvári Lászlóné a kalotaszegi gyöngyös pártáról és a férfi viseletről: a keszthelyi Bereczky házaspár által készített cifra bujkáról is mesélt a diákoknak Elöl  Frankerberger Anna áll

- Ez a nap nagyon jó kezdeményezés, örültem neki, mert mindenkivel meg kell ismertetni, hogy milyen gyönyörű és milyen sokrétű a magyar népviselet - emelte ki Aradvári Lászlóné, aki ezen a napon zalai öltözékben mesélt a diákoknak a hagyományos női és férfi ruházatokról.

– Ami rajtam van, egyszerű: bársony szoknya fekete köténnyel és felsőrésszel. Viszont az asszonyoknak van egy különleges viselete, a konty, amit a fejre tesznek: egy nagyon díszes, gyönggyel kivarrt fejdísz- szólt térségünk öltözetéről. A kiállítást   minden osztály megnézi,  az érdeklődök is megtekinthetik kedden és szerdán délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!