Keszthely

2016.05.07. 05:50

Programokat indítanak a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez

Keszthely – Történelmi tények és személyes visszaemlékezések is elhangzottak a pénteken megrendezett Gulág emlékkonferencián.

Keszey Ágnes

A Keszthelyi Nemzeti Kör fontosnak tartja, hogy megismerjük őseink történetét, ezért több hónapos programot indít kapcsolódva a 70 évvel ezelőtt Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez. A kormány a tavalyi és az idei esztendőt nyilvánította Gulág emlékévnek. A pályázati támogatással megvalósuló keszthelyi programsorozat emlékkonferenciával vette kezdetét pénteken, a Balaton színházban. - A Gulágról a mai napig sem tudunk sok mindent: elhallgatták, eltitkolták. Fontosnak tartom, hogy ne csak egy távoli történetnek ismerjük meg, hanem vegyük észre, hogy családtagjaink, rokonaink, ismerőseink életéről van szó - szólt a célokról lapunknak Vozár Péterné szervező, a Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület tagja. Az emlékkonferencián Menczer Erzsébet a „Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének” elnöke is jelen volt az eseményen. Az ő javaslatára nyilvánította az Országgyűlés november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, s ő kezdeményezte a Gulág-emlékév , hogy a tavalyi esztendő legyen Gulág emlékév (mely idén folytatódik). A keszthelyi emlékkonferencián történészek szakmai előadásai mellett családja történetét idézte fel: édesanyját és édesapját is elhurcolták.

- Koholt vádak alapján elítélték őket 25 évre, és ebből 9 évet töltöttek a pokol bugyraiban, Szibériában politikai rabként. Túlélték és visszajöttek. Ezt én felnőttként tudtam meg. Akkor minden tiltásra, minden ködre, minden megfigyelésre, a nélkülözésre választ kaptam, s úgy éreztem, missziós küldetésem van. Az a feladat, hogy a sebeket begyógyítsuk, felnyissuk társadalom szemét, hogy mi minden történt a kommunizmus alatt, megbecsüljük az áldozatokat, nekik köszönhetjük, hogy ma szabadon élhetünk - vallja Menczer Erzsébet. A Gulágról szóló keszthelyi programsorozat keretében többek között könyvet jelentet meg a Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület, rendhagyó történelemórákat tartanak, diákkonferencia megrendezését is tervezik.. November 25-én pedig megemlékezést is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!