Külföld

2015.08.04. 16:17

Róma sem bírja már a migránsok áradatát

Aggodalmát fejezte ki a Rómába eddig érkezett migránsok nagy száma miatt Ignazio Marino, az olasz főváros főpolgármestere egy parlamenti bizottság előtti keddi felszólalásában.

Sárközy Júlia/MTI

Ignazio Marino kijelentette, hogy Rómának anyagi forrása és szálláshelye sincsen az illegális bevándorlók és menekültek tömeges segítésére. Az olasz fővárost 2013 óta vezető főpolgármestert, a balközép kormányzó Demokrata Párt (PD) politikusát az olasz parlamentnek a migránsok befogadásával foglalkozó bizottsága hallgatta meg.

Ignazio Marino elmondta, hogy az Olaszországba érkező migránsok 18-20 százaléka Róma városába tart tovább. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint 2015-ben eddig több mint 54 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, míg a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint mintegy 97 ezer.

A főpolgármester ugyanakkor kijelentette, hogy a bevándorlást nem problémának, hanem kihívásnak tartja, amelynek kezelése nem csak a következő hónapokban vagy években szerepel majd napirenden, hanem a nemrég kezdődött évszázad prioritásának számít.

Az orvosból lett római főpolgármester elmondta, hogy egy esetleges járványveszély miatti aggodalmát fejezte ki az olasz belügyminiszternek és az egészségügyi miniszternek. Rámutatott, hogy a bevándorlók nagy része a világnak olyan térségeiből érkezik, ahol a tuberkulózis (tbc) egyes vírusai az ismert antibiotikumoknak is ellenállnak. Hozzátette azonban, az illetékesek biztosították arról, hogy az Olaszországba érkező bevándorlókat ötszintű egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, ami kizárja a járványveszélyt.

Túl sok a menedékkérő Németországban, nem győzik a kérelmek feldolgozását

Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését Ausztriában

Ezt találták ki a menekültek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!