Külföld

2015.05.05. 11:39

Zeman személyesen is tárgyal Putyinnal Moszkvában

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szombaton Moszkvában személyesen is tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel - közölte Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő kedden Prágában.

Kokes János/MTI

A nagyjából egy órára tervezett különtalálkozó témáját elsősorban a gazdasági kérdések, valamint az ukrajnai helyzet alkotják - hangzott el a prágai szóvivő sajtótájékoztatóján.

A cseh államfő pénteken este utazik Moszkvába, hogy részt vegyen a szombatra tervezett győzelem napi ünnepségeken.

Zeman moszkvai útja éles belpolitikai vitákat váltott ki Csehországban. A kabinet is csak azután mondott igent az útra, hogy az államfő elfogadta azt a feltételt, hogy nem vesz részt az ünnepség alkalmával rendezendő katonai díszszemlén.

Az elnök moszkvai útját élesen ellenzi a cseh jobboldal, és a hárompárti kormánykoalíció is megosztott volt ez ügyben. Május 9-én reggel Zeman részt vesz a mintegy 30 ország vezetőinek a találkozóján a Kremlben, de az ezt követő díszszemlén már nem. Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő megerősítette, hogy a díszszemle idején a cseh elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel fog tárgyalni.

Zeman május 9-én Moszkvában lerója kegyeletét a Csehszlovákia náci uralom alóli felszabadítása közben elesett mintegy 150 ezer szovjet katona emléke előtt.

Zeman és Fico moszkvai találkozója azt kívánja jelképezni, hogy a szovjet Vörös Hadsereg 1945-ben a cseheket és a szlovákokat egyaránt felszabadította - mutatott rá Ovcácek. A cseh államfő tervezett moszkvai útja az Egyesült Államok prágai nagykövetének a rosszallását is kiváltotta, és diplomáciai pengeváltáshoz vezetett az elnöki hivatal és az amerikai diplomata között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!