Kultúra

2017.06.23. 16:09

Luthertől az Avatarig: mozi és beszélgetés

A reformáció 500 éves évfordulójához és a hévízi múzeum ezt bemutató tárlatához kapcsolódva az idei Filmművészeti szimpóziumon olyan filmeket vetítenek a moziban, melyek a XX. század reformtörekvéseit fejezik ki.

Keszey Ágnes

Kincsem, Kalifornai álom, Luther, Casablanca, Elfújta a szél, Országúton, Volt egyszer egy vadnyugat, Csillagok háborúja-Az új remény, Keresztapa, Titanic, Avatar- ez csak néhány film a vasárnap estig tartó filmművészeti szimpózium bemutatóiból.

- Az elmúlt száz év alatt mindig történt egy-egy változás a mozizás, a filmkészítés történetében, amely reformlépés - emelte ki Szaknyéri András mozivezető az  Angyalok és Csavargók összművészeti fesztivál részeként megrendezett  filmművészeti esemény idei témaválasztásáról.

A csütörtök esti nyitónapon Réz András (elöl) és Szaknyéri András (mellette ülve) a nézők társaságában
Fotó: Keszey Ágnes

A nézőkkel a vetítések előtt és után Réz András filmesztéta beszélget - és ezt hangsúlyozza is: nem előadást tart.

-  Én senki helyett nem tudom eldönteni, hogy milyen filmet fog látni és szeretni. Amikor itt ülünk és dumálunk, lehet, hogy tudunk mondani valami érdekeset a filmek sorsáról, de lehet, hogy olyasmiről beszélgetünk, ami egyszerű emberi dolog. Ennek a  szimpózium számomra  az a jelentése, hogy nem a vájtfülűek világa, hanem azért jön létre, hogy a néző tökéletesen egyenrangú partner legyen ebben a folyamatban.

A filmesztétával részletesen is elemeztük a filmes reformokat és a mai magyar filmeket- erről jövő héten olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!