Kultúra

2017.07.09. 18:15

Szerencsés szabadúszó - Koós Réka musical színésznő rockot, jazzt és operát is szívesen hallgat

LENTI Első alkalommal lépett fel a lenti közönség előtt a szabadúszó musical színésznő, Koós Réka. A repertoárja ismert világslágerekből, musical darabokból állt.

Korosa Titanilla

Hallhatta a közönség a Honfoglalás ismert dallamát, részletet a Kabaréból, egy dalt Tina Turnertől, de Máté Péter népszerű szerzeménye, az Azért vannak a jó barátok is felcsendült Koós Réka előadásában. A magávalragadó lendülettel érkező, vagány énekes-színésznővel fellépése előtt sikerült beszélgetnünk.

- Izgul még a fellépések előtt? - tudakoljuk.

- Az ilyen szereplések előtt, mint a mai, nincs bennem izgalom, ezeket a dalokat már sokszor énekeltem. De ha új műsorral, új darabbal lépek fel, akkor izgulok.

Bár - mint jelezte - már sokszor kérdezték tőle, mégsem mehetünk el édesapja, Koós János énekes, színész, humorista, illetve édesanyja, Dékány Sarolta énekesnő említése mellett.

- Egyértelmű volt, hogy a szülői mintát követve a színpadot választja?

- Nem volt egyértelmű, hogy színésznő leszek, de nem is tiltottak tőle. Elég későn döntöttem emellett, már az érettségi környékén. Mindenféle terveim voltak, nem mennék bele inkább. Tanultam zenét, de nem akartam erre a pályára lépni, aztán mégis így alakult.

Rátérve a szerepeire - a teljesség igénye nélkül - játszotta Evitát, Fantine-t a Nyomorultakból, mint mondta azok már a régiek, míg most a Mamma Mia! van porondon.

- Igyekszem csak olyan szerepet elvállalni, amit szeretek, amit szívesen játszok. Nyilván, ez egy borzasztóan szerencsés helyzet. Szabadúszó vagyok, nem vagyok tagja színháznak, ahol rám osztanának egy-egy szerepet. Sosem akartam így csinálni, általában tudatosan választok. Nem akarok olyat játszani, ami nem én vagyok. Meghívtak olyan szerepre, amiről tudtam, nem nekem való, ilyen volt például a Mary Poppins. Persze nem mindig tudja az ember magáról, hogy melyik nem neki való. Akad olyan musical, aminek nem szeretem a zenéjét, úgyhogy ilyenre nem megyek. A színház mellett sok minden mást is csinálok, megvan a zenekarom, velük például rock műsort adunk elő. Létezik egy Louis Prima (Grammy-díjas amerikai zenész) muzsikáit feldolgozó koncertsorozat is, ahol szvinget énekelek, illetve lesz Louis Armstrong est is ősszel, amire már most készülünk és lesz még új musical is az Experidance-szel.

A szabadúszó életmódra visszatérve Koós Réka úgy fogalmazott, a musical énekesnőknek nincs sok választásuk, hiszen társulata csak az Operett Színháznak van.

- Valószínűleg a családi indíttatás is belejátszik a dologba, mert apukám is mindig szabadúszó volt, és azt hangoztatta, hogy nem akar csak egy helyre bejárni dolgozni. Annyit mondogatta, hogy bennem maradt - tette hozzá.

Koós Réka: - Nem akarok olyasmit játszani, ami nem én vagyok... Fotó: Korosa Titanilla

Szerepálmai - mint kiderült - már nincsenek.

- Bár, nemrég lett volna egy szerep, ami nagyon jó lett volna, de most kellene kezdeni a próbákat, viszont már megígértem a gyerekemnek, hogy elviszem a Balatonra, így ez kimarad. Talán a Sunset Boulevard Norma Desmondja az, akit szívesen eljátszanék még, mert az egy idősebb karakter. De azért íródnak újak is. Amikor 10 éve láttam a Mamma Mia!-t, azt gondoltam, hogy ez egyszer majd milyen jó lesz. És jó is lett. Nagy álmom volt Evita, Fantine-t négy különböző előadásban játszottam, nagyon szerettem őket, de már kiöregedtem ezekből. Szívesebben csinálnék már inkább önálló produkciókat, koncerteket.

A színpadi szerepek mellett láthatta a közönség Koós Rékát a Sztárban sztár című televíziós műsorban is.

- Van aki szidja, van aki szereti ezt a műsort, én megértem, ha valakinek nem tetszik, viszont én szerettem - mondta. - Jó volt a társaság, mindenki barát volt, jókedvű, és be kell látni, kevés az a műsor, amiben az ember azt csinálhatja, amit szeret és tud, vagyis énekelhet. Tehetségkutatóba nyilván nem megyek el, hiszen már mit kutatnak rajtam... Itt azonban énekelni kellett, igaz, egészen extrém helyzetekben, de mégiscsak ez az én szakmám. Felmerült egyébként, hogy leutánozhatnám édesapámat is, de az tényleg olcsó fogás lett volna. Édesanyám is szóba került, de aztán elmaradt. Aranyos bohóckodás volt.

- A musical színésznő milyen zenét hallgat?

- Nagy sztereotípia, hogy musicalt. Én heavy metalt és rockzenét hallgatok, néha jazzt és időnként operát is. Lentibe jövet is rockot hallgattam, rajongó vagyok. Ezek mellett Peter Gabriel lágy zenéjét is kedvelem.

Ha már rockzene, az énekesnő megjelenése is a rockerekre hajaz, több tetoválást is magára varratott.

- Nem jelképeznek különösebben semmit, nyilván nem a töltött káposzta receptjét varrattam fel, de a madárnak nincs külön, mélyebb értelme. Egyszerűen szeretem a tetoválásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!