Kultúra

2017.01.22. 15:35

Véget ért a Vándor útja

Újabb zenész távozott tragikus hirtelenséggel az élők sorából, a múlt hét csütörtökén hunyt el Vida Ferenc, a Lord zenekar alapító basszusgitárosa.

Gyuricza Ferenc

Az 1949-ben született, tehát a 68. életévében járó Vida Ferenc az egyik meghatározó alakja volt a hazai rockzenei színtérnek. Bő két éven át játszott a Red Fire nevű formációban, majd a közelmúltban szintén meghalt Sipőcz Ernő énekessel közösen létrehozták a Lord zenekart. Azt az együttest, mely eleinte progresszív, majd egyre dallamosabb hard rock zenéjével óriási népszerűséget ért el az ország nyugati felén. Egyes dalaik - például a Vándor - nemzedékek himnusza lett, koncertjeik pedig hatalmas tömegeket vonzottak. A változó felállású zenekarnak a sikerek ellenére a korabeli kultúrpolitika, illetve a hasonló stílusú fővárosi zenekarok érdekei miatt sokáig nem jelenhetett meg lemeze. Vida és társai kapcsolatainak köszönhetően végül egy osztrák stúdióban készült el, s ott is jelent meg az első Lord album. A Big City Lights ottani fogadtatása aztán megnyitotta előttük a kapukat, az első idehaza kiadott nagylemez, a Szemedben a csillagok 65 ezer példányban fogyott el.

Vida Ferenc (1949-2017), a Vida zenekar egy tavalyi koncertjén Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

Vida Ferenc az örök optimista, s a céljaiért fáradhatatlanul küzdő ember típusát testesítette meg. Bár életét szakmai és magánéleti tragédiák is beárnyékolták - 2005-ben személyes nézeteltérések miatt ott kellett hagynia az általa alapított Lordot, 2011-ben pedig elvesztette fiát, az ugyancsak zenészszakmában dolgozó Gábort -, mégis képes volt minden helyzetben talpra állni. A korszerű hangzás érdekében stúdiót alapított, rockzenei magazint adott ki, tehetségkutatókat és fesztiválokat szervezett, s akkor hozott létre a fiatal zenekarok számára kiadót, amikor a legnehezebb éveit élte itthon a rockzene. A zenélést sem hagyta abba soha, Vida Rock Band néven új zenekart hozott létre, ami tavaly Vidára változtatta nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!