Kultúra

2013.09.18. 15:40

Zalaegerszegen tartja konferenciáját a MAMUTT

Zalaegerszeg – Háromnapos szakmai konferenciára gyűltek össze a megyeszékhelyen a honi és határon túli múzeumok történész muzeológusai. A MAMUTT (Magyar Múzeumi Történész Társulat) összejövetele szerdán kezdődött a városi díszteremben.

Magyar Hajnalka

A MAMUTT évente tart konferenciát, idén a Göcseji Múzeum vállalkozott az esemény megrendezésére, karöltve a lendvai vármúzeummal.   Az   összejövetelre több mint nyolcvan szakember jelezte érkezését, a hazai közgyűjteményeken túl erdélyi, szlovák és szlovén múzeumok is képviseltetik magukat. A fő téma: a határokon átívelő történeti muzeológiai kutatások új kihívásai a részekre szakadt régióban.A tegnapi megnyitón elsőként Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója szólt a múzeumi rendszer átalakításáról, ami bizonyára jó irányba visz, de rengeteg problémát is felvet. A konferencia alkalmat kínál legalább a kérdések megfogalmazására. Gyutai Csaba polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a kulturális identitás ma is összefűzi a történelmi Zala megye területén élő embereket. Kiemelte, nagyon fontos, hogy  a Szlovéniában élő magyar  közösség  támogatást kapjon  ennek megőrzéséhez.

Kaján Imre (középen) köszöntötte a nemrégiben kitüntetett kollégákat is. Mellette jobbról Csorba László és Ihász István, a MAMUTT elnöke, balról Manninger Jenő és Gyutai Csaba (Fotó: Pezzetta Umberto)

A kapcsolat ápolására  a lendvai születésű Zala György szobrászművész személyét említette példaként, akinek egy Mária Magdolna szobrát a díszteremben is megcsodálhatták a résztvevők. Ezt követően Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, úgy is, mint egykori fenntartó szólt a megye megváltozott szerepköréről, feladatairól.A köszöntőket követően elsőként Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, majd   Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos igazgatója tartott előadást.

A MAMUTT az elmúlt években nyitott a határon túli magyar múzeumok felé, így tartottak már konferenciát Dunaszerdahelyen és tavaly Csíkszeredában is. Az idei program keretében a muravidéki kollégák munkájának jobb megismerése a cél, így ma Lendván, a vár konferenciatermében folytatódik a program. A résztvevők megismerkednek a lendvai kiállításokkal, a vármúzeum gyűjteményeivel, emellett számos előadás hangzik el, egyebek közt a Muravidék 20. századi sorsfordulóiról. Pénteken ismét Zalaegerszegen folytatódik a program, előbb a Göcseji Múzeum állandó kiállításával, új látványraktáraival és múzeumpedagógiai foglalkoztató termeivel ismerkednek a vendégek, majd megtekintik az „Előre a szocializmus útján” – Így éltünk a 70-es években című kiállítást. Zárásként a Falumúzeumba, valamint a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumba látogatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!