Kultúra

2015.11.01. 10:08

Zalai népművészek sikerei

Zalaegerszeg – Élő népművészet címmel nyílt meg a napokban a 16. Országos Népművészeti Kiállítás, ahol a zalai alkotók is számos elismerést vehettek át.

Magyar Hajnalka

A tárlatnak, ami 2016. március 27-ig várja az érdeklődőket, a Néprajzi Múzeum ad otthont. Az országos seregszemlén 450 alkotó, illetve közösség 1300 munkája látható, a népi kismesterségek valamennyi területéről. A kiállítás az elmúlt öt év terméséből válogat, a felmenő rendszerű zsűri összesen mintegy tízezer pályamunkából választotta ki a bemutatásra kerülő kollekciót.

A legjobbak munkáit díjakkal ismerték el. A legmagasabb fokozatú Gránátalma díjat 25 alkotónak adták át, Arany Oklevelet 49, ezüstöt 48, bronzot 49 kézműves kapott. A megmérettetésen 18 zalai és muravidéki pályázó is elismerésben részesült:

Gránátalma-díjat kapott Dulics Margit kosárfonó (Lenti).

Arany Oklevélben részesült: Román Andrásné csipkekészítő (Zalaegerszeg), Czibor Imre és Czibor Eszter fazekas (Alsópáhok), Csiszár Tibor kovács (Zalaszentgrót,) Horváth Éva nemezelő (Bocfölde), Balogh Mihály fafaragó (Hottó), Pozvai Andrea játékkészítő (Pethőhenye).

Ezüst Oklevél: Kovács Irén hímző (Muravidék), Kocsisné Koszorús Anikó hímző (Zalaistvánd), Jankovics Tamás fafaragó (Keszthely),   Bujtor Tibor fafaragó (Gyenesdiás).

Bronz Oklevél: Csuti Tibor fazekas (Zalaegerszeg), Takács István kovács (Zalaszentbalázs), Tüske Mária csuhéfonó (Muravidék), Fábián Józsefné hímző (Vonyarcvashegy), Dancsecs Diána  bőrműves (Keszthely), Stiller Gáborné viseletkészítő (Nagykanizsa).

Valamennyi elismert alkotó  a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!