Lenti

2017.01.19. 12:50

A helyi fajták értékeiről

Lenti – A szőlőnemesítésről, a helyi fajtákról és az aktuális borkezelési feladatokról is szólt a Kertbarát Kör Egyesület évnyitó foglalkozása.

Korosa Titanilla

Dr. Kocsis László a Pannon Egyetem tanszékvezetője a helyi fajták szerepéről elmondta: Magyarország és a Kárpát-medence adottságai olyan sokrétűek, hogy  azzal tudunk versenyképesek lenni, ha a helyi értékeket megőrizzük.

– Nem tömegtermelésben és a világpiacban kell gondolkodni, hanem helyben előállított termékekben – mondta. – A helyi fajták értékeket rejtenek magunkban, hiszen itt találtak hazára a Kárpát-medencében, kötelességünk értékként kezelni ezeket és termesztésüket minél jobban megtanulni. Ilyen fajta a furmint, amit Magyarországon valaha nagy területeken termesztettek, de ide került a középkorban a kadarka és jó hazára lelt, vagy    az olaszrizling, ami szintén nem helyi fajta.

Balra Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke és dr. Kocsis László az előadáson Fotó: Korosa Titanilla

A szakember arról is beszélt: Lenti térségében legnagyobb területen még mindig olaszrizlinget termelnek, de a csörnyeföldi környezetben próbálkoztak hárslevelűvel, illetve sárga muskotállyal is.

Az előadáson emellett szó volt az aktuális borkezelési feladatokról. Ezzel kapcsolatban elhangzott: a borfejtésen túl most a legfontosabb, hogy hagyják a gazdák pihenni a bort, ki kell várni  a tisztulási folyamatokat. A hideg idő hasznos a borkő kiválásánál, nem kell eltávolítani, leülepedik majd és második fejtésnél tisztább lesz a nedű. Kiemelte: figyelni kell arra, hogy a bor kén szintje megfelelő legyen, se túl magas se túl alacsony, amit  állandó kóstolással is tudnak ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!