Nagykanizsa

2017.04.25. 17:15

A lokálpatrióta polgármester

Nagykanizsa - Dr. Krátky István egykori polgármester unokáját, dr. Lugos Margitot fogadta kedden az irodájában Dénes Sándor, a város jelenlegi vezetője.

Benedek Bálint

A találkozás színhelye sem véletlen, hiszen a polgármesteri dolgozószobát díszíti a dr. Krátky Istvánt ábrázoló portré festmény.

- A tettrekészséget sugárzó képből nehezebb hivatali napokon próbálok erőt meríteni - mondta Dénes Sándor. - A városunk épületeket, illetve különféle szervezetek alapítását köszönheti az 1930-1944 között dolgozó lokálpatrióta városvezetőnek, aki korábban már főjegyzőként is komoly elismertségnek örvendett.

Dr. Lugos Margit érthetően büszke anyai nagyapjára, akit 1944-ig hagytak dolgozni. A német megszállás bekövetkezte után a város képviselő testülete felfüggesztette állásából, majd nyugdíjazták.

Dénes Sándor polgármester és dr. Lugos Margit
Fotó: Szakony Attila

Hiába dolgozott szívvel-lélekkel a város jobbá tételéért Krátky, a rendszer elbánt vele. Dr. Lugos Margit elmondta: nagyapja nyugdíjazása után magánügyvédként dolgozott. Aztán a kitelepítések során 1952-ben a családjával együtt a Hortobágyra hurcolták, tizenöt hónap internálás után Budapestre ment, ahol 1954-től két évvel később bekövetkezett haláláig raktárkezelőként tevékenykedett a Nyugati pályaudvaron.

Az unoka kedden ellátogatott még a Thúry-múzeumba, de találkozott a kényszermunkatáborokba elhurcolt egyesület tagjaival valamint előadást tartott a Rozgonyi-iskola diákjainak.- A terveink közt szerepel, hogy a a nagykanizsai Fő utcán egész alakos szoborral tisztelgünk Krátky István kivételes nagysága előtt - emlékeztetett Dénes Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!