Nagykanizsa

2016.06.30. 17:54

Kisebb a légi forgalom

Nagykanizsa - Három fióka került új szülők fészkébe csütörtökön. A madártani egyesület ezúttal Dél-Zalában gyűrűzte a gólyákat.

Benedek Bálint

Érdeklődők várták a szakembereket az első állomásnál a miklósfai városrészben. Lapunkból értesültek a különleges eseményről, és testközelből szerették volna látni a madarak gyűrűzését. Egyikük, Svélecz István az unokáival érkezett és több fotót készített az akcióról.

– Miklósfán három fészekről tudok, de korábban nagyobb volt a légi forgalom - mesélte – Nemcsak a gólyák, a fecskék is hiányoznak.

Véleményét Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára is osztotta. Szerinte a helyzet elkeserítő, hiszen a fészkek fele üres.

– A környéken az elmúlt tíz évben drasztikusan lecsökkent a gólyaállomány – tette hozzá Darázsi Zsolt. – Ennek legfőbb oka, hogy a gólya hosszú távú vonuló, elrepül Dél-Afrikáig. Négyéves, mire ivarérett lesz, s addig az időjárás viszontagságain túl a vadászat is erősen visszaveti a számukat.

A gólyafiókák gyűrűzésével, s megjelölésével nyomon követhető a madarak mozgása. A madarászok jártak tegnap Kiskanizsán, Eszteregnyén, Becsehelyen, Letenyén és Murarátkán is.

– Két fészekből korábban mi mentettünk ki tojásokat, eddig nyolc fiókáról gondoskodtunk a fenékpusztai bázisunkon – tudatta Darázsi Zsolt. – Közülük most három, néhány hetes példányt adtunk örökbe dél-zalai fészkekbe, a szülők pedig remélhetőleg elfogadják őket.

Miklósfán négy diák, Ratkóczi Zoltán és ikertestvére, Tamás, valamint Illés Gábor és Pulai Kristóf is figyelte az akciót. Elmondták: eztán, ha gólyát látnak, rögtön a gyűrűt keresik majd a lábán.

És még szerdán a madarászok Zalaváron is örökbe tudtak adni két, általuk korábban mentett gólyafiókát. Ráadásul ennek a fészeknek különleges története van. Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre mesélte, hogy a helyhatóság kérésére a fészket – mely éppen az önkormányzati étkezdénél volt – áthelyezték. Az első kísérlet nem sikerült jól, másodjára viszont külön ebből a célból állított oszlopra került a fészekalap – egy gólyapár pedig el is foglalta azt. A szülők egy fiókát neveltek eddig, szerda óta azonban két madárral bővült a család. A helyben élő Plótár László árgus szemekkel figyeli, hogy gondozzák-e őket megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!