Nagykanizsa

2016.11.20. 11:20

Közös múlt, közös jövő - Horvát nap Nagykanizsán

Nagykanizsa - A dél-zalai városban tartotta központi ünnepségét szombaton a Magyarországi Horvátok Szövetsége, s az Országos Horvát Önkormányzat. A rendezvény magyar, illetve horvát szónokai a két nép közös történelméről és jövőjéről is beszéltek.

Pásztor András

A horvát nap ünnepi programjainak ezúttal a Hevesi Sándor Művelődési Központ adott otthont, ahol elsőként a Zrínyi család és a Mura-menti horvátok kapcsolatát boncolgató történelmi kiállítás nyílt.

– Minden évben más és más régióban rendezzük meg a horvát napot, az idén éppen itt a Mura mentén ünneplünk – magyarázta Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, aki hozzátette: a Magyarországon élő horvát nemzetiséget elsősorban a nyelv, a kultúra, s a hagyományok őrzésében támogatja az országos vezetés.

A kiállítást követően Gordan Grlic Radman, Horvátország magyarországi nagykövete (balról), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Cseresnyés Péter államtitkár baráti beszélgetést folytatott, amely során szóba kerültek a két ország jövőbeli közös céljai is (Fotó: Szakony Attila)

– Ennek egyik legfontosabb mozzanata, hogy minden régióban létrehoztunk, s működtetünk egy olyan horvát nemzetiségi kulturális központot, amely segíti az identitás megőrzését a helyieknek. Zalában ez az intézmény a Tótszerdahelyen található, egykori Fedák-kúriából átalakított, Stipan Blazetin nevét viselő horvát intézet.

A ünnepségen részt vett Dénes Sándor polgármester is, aki köszöntőjében rámutatott: a Mura mentén élő magyarok és horvátok megőrizték nyelvüket, hagyományaikat, de mindig voltak olyan közös kapcsolódási pontok, amelyek összekötötték, s ezáltal egyedivé ötvözték a két nemzetiséget.

– Magyarország és Horvátország sok területen működik együtt és ez csak erősödött Horvátország uniós csatlakozásával, hiszen gazdasági téren is komoly előrelépés történt az elmúlt esztendőkben – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár. – Ennek erősítése okán a magyar kormány elfogadta és támogatja a Mura Programot, amely egy komplex gazdaságfejlesztési stratégia, s ami néhány éven belül – a Mura mente értékeire alapozva – jelentős fellendülést hozhat a dél-zalai térség és így a határ menti települések számára is – fogalmazott az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!