Nagykanizsa

2016.03.15. 14:56

Március 15. - Nem csak magyar, kanizsai örökség is

Nagykanizsán reggel 9 órakor a Nagykanizsai Fúvószenekar hagyományos térzenéjével vette kezdetét az ünnepi program a Deák téren.

Horváth-Balogh Attila

A zászlófelvonás után a 48. Gyalogezred emlékművénél helyezték el az emlékezés koszorúit a város vezetői, a közélet szereplői és a különféle szervezetek képviselői. A koszorúzást követően a megemlékezők a Hevesi Sándor Művelődési Központba vonultak, ahol meghallgatták Dénes Sándor polgármester ünnepi beszédét.

– Nincs hatalmasabb erő, mint a szabadság utáni vágyunk – szögezte le a polgármester. – Százhatvannyolc esztendeje, 1848 márciusának egy esős napján ez a vágy lobbant fel és vált valósággá, mert megszületett a magyar szabadság és vele együtt a magyar nemzet. Kibújt évszázados fojtogató bábjából, feltörte kibontakozó szárnyaival a zsarnokság kemény börtönfalát és a történelem magasába szállt.


Majd kijelentette: a szabadságba vetett hitünk 168 éves magyar, s egyben nagykanizsai örökségünk is. Ehhez kell hűnek lennünk akkor, amikor döntéseket hozunk az életünkről és a jövőnkről.

– Ezért küzdünk ma is nap, mint nap, hogy kibontsuk mérhetetlen világunkban sajátos és csak ránk jellemző lehetőségeinket, hogy megteremtsük az itt élő emberek képességeihez és tehetségéhez méltó körülményeket – folytatta. – Hogy megvédjük határainkat és értékeinket mindazon erőktől, melyeknek ősei nem itt küzdöttek a szabadságért. A mi feladatunk, hogy bejárjuk azt az utat, melyen a márciusi ifjak elindultak, nem ismerve a lehetetlent és a félelmet. Kötelességünk, hogy felépítsük a művüket, nem engedve a világot mozgató erőknek, s nem elfelejtve a bátorságot és a hazaszeretetet.

A polgármester köszöntője után a dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai mutatták be látványos ünnepi műsorukat, melyben közreműködtek a Zrínyi-Bolyai Általános Iskola negyedik osztályosai is – a műsort Teleki Tünde szerkesztette és rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!