Nagykanizsa

2015.08.13. 12:29

Nemzetközi sikerre programozva - Erdős Márton Kazahsztánban bizonyított

Nagykanizsa – A 18 éves Erdős Márton néhány hónap leforgása alatt beírta magát a sikeres és tehetséges zalai fiatalok képzeletbeli nagykönyvébe.

Pásztor András

A fiatalember nemrég az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) diadalmaskodott informatikából, ám ez csak bemelegítés volt. A július végén Kazahsztánban rendezett Nemzetközi Informatikai Olimpián – ahol 84 nemzet, több mint 300 versenyzője képviseltette magát – a Batthyány Lajos Gimnázium diákja a 28. helyen zárt, ami egy szépen csillogó ezüstérmet eredményezett.

Egyesek talán nem tartják komoly sikernek a fent leírtakat, ám aki egy kicsit is jártas a tanulmányi versenyek világában, az tudja, hogy Marci országos döntőben elért első helyezésére 25 éve nem volt példa a megyében. Arra pedig végképpen nem, hogy egy kanizsai középiskolából, valaki a négy fős nemzeti csapat legjobbjaként végezzen a nemzetközi mezőnyben.


Erdős Márton (középen) két ezüstérmet is mutat. A kanizsai fiatalember az egyiket a Közép-Európai Országok Informatikai Versenyén, a másikat a Nemzetközi Informatikai Olimpián nyerte. Szülei, Erdősné Németh Ágnes és Erdős Gábor méltán büszkék kisebbik gyermekükre Fotó: Gergely Szilárd

– Pedig ha kicsit jobban odafigyelek, akár aranyérmet is szerezhettem volna, csupán két és fél ponttal maradtam el ettől a szinttől – említette mindentől függetlenül elégedetten Marci, akinek több válogató versenyen is bizonyítania kellett, hogy tagja lehessen a magyar csapatnak. – Az OKTV megnyerése nem jelentette azt, hogy automatikusan részt vehetek a nemzetközi versenyen, ehhez egy válogatóversenyen sorozaton kellett részt venni, ahol szerencsére első helyen jutottam be a négy fős keretbe.

A Nemzetközi Informatikai Olimpia egyébként valóban a világjátékokhoz hasonlít, a fiatalok például a verseny előtti este már senkivel sem érintkezhettek, a szállodában még az internetkapcsolatot is blokkolták.

– A megérkezésünket követő napon már egy úgynevezett gyakorlóversenyen vettünk részt, mely során a feladatok megoldásán túl, megismerkedhettünk a versenyen is használt számítógéppel, illetve feltérképeztük magát az épületet is, merre van a mosdó, hol tudunk vizet inni, hiszen a verseny során több órát töltöttünk a gép előtt.

Mint azt Marcitól megtudtuk: az informatikai versenyeken, kiváltképpen a nemzetközi megmérettetéseken már nem csak egy probléma megoldása a cél, lehetőleg olyan programot kell írni, amely az adott feladatot a leghatékonyabban, leggyorsabban hajtja végre.

– A nemzetközi versenyen ezúttal is olyan feladatok voltak, melyek megoldásához ismerni kellett egy sor matematikai eljárást, modellt, algoritmust, de eredményt csak ezek kreatív kombinálásával lehetett elérni – magyarázta Marci, aki hozzátette: az ilyen szintű megmérettetéseken sosem olyan feladatot tűznek ki a szervezők, melyek megoldása bármelyik tankönyvben szerepelhetne, sokkal inkább olyat, amelyikhez különböző matematikai és informatikai módszerek kombinálása szükséges. A lényeg tehát a problémamegoldáson van, azaz a lexikális tudás önmagában nem elégséges, ugyanakkor elengedhetetlen. Talán nem véletlen, hogy a kínaiak, az amerikaiak és az oroszok kiemelkedtek a mezőnyből, ezekben az országokban nagyon sok a tehetséges informatikus és az oktatás is jó.

Aki ezek után azt gondolja, hogy Erdős Marci kiemelkedő logikájának és észjárásának köszönhetően érte el a sikert, annak részben igaza van. Ám ez semmit sem ér, ha nem párosul szorgalommal. A kanizsai fiatalember ez utóbbinak sincs híján.

– Az idei évben több mint 900 nemzetközi szintű feladatot oldottam meg, elsősorban online versenyeken, s ez hozzájárult ahhoz, hogy sikerült ezt a szép eredményt elérnem – árulta el Marci, aki naponta akár 5-6 órát is képes volt a számítógép előtt ülni, hogy gyakoroljon. – A szimplán elméleti feladatokkal sincs bajom, de sokkal jobban szeretek olyan kérdéseket megoldani, melyeknek a való életben is hasznuk van. Néhány évvel ezelőtt – amikor még nem volt ilyen program – készítettem egy androidos alkalmazást, ami futás közben rögzítette a megtett távolságot, az átlagsebességet, az útvonalat és még egy sor hasznos információt. Az életem persze nem csak a programozásból áll, az agytekervényeim mellett, az izmaimat is edzem, a tájfutás ugyanis amellett, hogy kikapcsol, remek kondit is ad. És hát be kell vallanom, a számítógépet sem csak programozásra használom, olykor belefér pár órányi autóversenyzés is – mondta nevetve Marci.

És, hogy milyen volt Kazahsztán? Marci szerint kicsit időutazás hangulata volt az egész országnak, az autók finoman szólva sem számítottak modernnek, a gyorsforgalmi utakon nem voltak felfestve a sávok, s mindig annak volt elsőbbsége, akinek nagyobb volt a járműve.

Marci egyébként saját jövőjéről csak nagyon óvatosan nyilatkozik. Mint azt leszögezte: van még egy éve a gimnáziumban, ráér még eldönteni, hogy melyik egyetemen akar továbbtanulni. Az persze nem kérdés, hogy a jövőben is informatikával, programozással szeretne foglalkozni.

Afelől pedig kétsége se legyen senkinek, hogy hallunk még a nagykanizsai fiatalemberről, vélhetően a hazai és külföldi egyetemek, később pedig az informatikai cégek is kapva kapnak majd Erdős Márton után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!