Nagykanizsa

2014.07.30. 14:35

Nótáztak és arattak is a sáskák

Kisújszállás - Nemrég a kunsági településen, az Olvasókörök Országos Találkozóján járt a Kiskanizsai Polgári Olvasókör. A kulturális, illetve gasztronómiai programokon túl, a kézi aratást is kipróbálták a sáska asszonyok.

Pásztor András

Nem kis feltűnést keltett a piros fejkendős kiskanizsai Árvácska Dalkör kint a búzamezőn, amint egyik tagjuk, Mozsolics Józsefné beállt a marokszedők, kévekötők közé, a többiek pedig sajátosan biztatták Heizler Györgyöt, aki megfente a kaszát, majd kézzel aratva kaszálta a búzát.

- A kisújszállási találkozón is megtartották a szervezők a protokolláris és kulturális, s nem utolsó sorban gasztronómiai programokat, a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókör annak rendje és módja szerint átadta a vándorbotot, volt városnézés, kulturális gálaműsor, beszámoló, megemlékezés a város neves szülötteiről vagy ott élt polgárairól, és a koszorúzás sem maradhatott el - számolt be a programokról Lukács Ibolya, a civil szervezet titkára, aki elárulta: a programok közt nagyszabású fagyizás is volt: ugyanis Arany és Móricz mellett, Csukás István író kötődése révén ismerhette meg minden magyar felnőtt és gyerek Bagamérit, aki a fagylaltját maga méri, az elátkozott fagylaltost. Bagaméri valós fagylaltos volt Kisujjszálláson, róla mintázta az Alfonzó által alakított gyermekfilm-szereplőt az író tette hozzá a titkár.

Az Árvácska Dalkör tagjai a szántóföldön is dalra fakadtak (Fotó: Lukács Ibolya)

Mint megtudtuk: a díszvacsorák, svédasztalos vendéglátás mellett, nem hiányozhatott a hagyományos birkapörkölt a helyi gasztronómiából, de a sáskák megismerkedhettek egy helyi specialitással, az ablakos kaláccsal is.

Csipkeverőkhöz is ellátogattak az olvasókörösök, és láttak sok relikviát, szalmából font koronát, illetve városcímert is.

- Az országos találkozó megszervezésére való felkérést még nem vállalhatta el a Kiskanizsai Polgári Olvasókör, de Balmazújváros után 2016-ban szívesen látnánk vendégül az anyaországbeli és határon túli magyar olvasóköröket árulta el Lukács Ibolya. Ehhez azonban széleskörű városi összefogásra, sok támogatóra és kiváló programokra van szükség, a nagy munkát pedig már most el kell kezdeni karöltve az önkormányzattal - hangsúlyozta az olvasókör titkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!