Otthon

2015.09.25. 12:13

A kapu új fogalma - A tervezéskor érdemes kalkulálni az elektromos kapu méretével

A kényelmi és a praktikussági szempontok teszik indokolttá az elektronikus garázs- és kertkapuk terjedését. Kérdés, mire kell odafigyelnünk, ha a beépítés mellett döntünk.

Zalai Hírlap

Hajdanán a garázs a baráti fusizások, a fröccsözések színtere is volt, ma már az autónk védelem érdekében a biztonság a legfőbb szempont, ami először eszünkbe jut.

Az elektromos kapuk, garázs nyílászárók előnyei közé sorolandó, hogy például a szekcionált kapu függőlegesen működik, így nem vesz el helyet a garázs előtti térből, gond nélkül parkolhatunk előtte. Alapkivitelben, a belső falsíkra szerelt ajtó alkatrészei az eredeti falnyílás szélességi méretét nem szűkítik. A garázskapu olykor a ház legnagyobb nyílászárója, hőszigetelése olyan, mint a 38 cm-es téglafalaké. Az energia-hatékony építés és felújítás tehát kíméli a környezetet és a pénztárcáját egyaránt.

Lukács Gábor és Dömötör Géza az egyik új generációs elektromos kaput vizsgálja  Fotó: Pezzetta Umberto

Standard méretben a garázskapu ára kedvezőbb, ezért a ház tervezésnél, felújításnál ezt a méretet tanácsos figyelembe venni, - tudtuk meg Lukács Gábor szakértőtől, aki munkája révén számos tapasztalatot gyűjtött össze e téren.

- A korszerű garázskapukat elég évente egyszer átvizsgálni, de ez fontos, mert a meghibásodások leggyakoribb oka a karbantartás nélküli, vagy nem megfelelő használat - kaptuk a figyelmeztetést.

Való igaz, hajlamosak vagyunk addig nem is foglalkozni a karbantartás kérdésével, amíg valami el nem romlik vagy meg nem hibásodik. Szakembereink tapasztalatai is azt mutatják, hogy sok esetben elkerülhető és megelőzhető lenne a nagyobb, az esetek többségében sokkal költségesebb meghibásodás, ha a vizsgálat rendszeres lenne.

Nem megvetendő kényelmi szempont az sem, hogy gombnyomásra, az autó vagy a ház nyújtotta biztonságból vezérelhetjük kertkaput. Nincs szükség a kulcsok keresgélésére, az esőkabátra és nem fog a szél miatt sem nekicsapódni a kertkapu az autó oldalának. Ezek ugyan apróságnak tűnhetnek az életben, de egy zord decemberi napon értelmet nyer a döntés.

A megfelelő kertkapu és a hozzá illő kapunyitó kiválasztása függ a környezeti adottságoktól is, például hogy elegendő hely van a kapuszárnyak nyitásához, vagy inkább a tolókapu-megoldás a jó választás. Vásárlás előtt ellenőriznünk kell otthonunk megközelítését, ez meghatározza a megoldást: szárnyas kapu vagy tolókapu legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!