Folyamatosan frissítve

Programok, rendezvények Zala megyében

szerző: Munkatársainktól
Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

AUGUSZTUS 11.

Világsztárral nyitottak

Bildein - Alaposan belecsapott a lecsóba az osztrák Picture On Fesztivál szervezőgárdája, ugyanis a 2017-es programkínálat elsőként közzétett csomagjában rögtön felbukkan egy világsztár zenekar neve. Az amerikai Bad Religion nélkül biztosan nem lenne Green Day és The Offspring, de talán dallamos punk-rock sem. A már veteránnak számító, 1980 táján indult csapat augusztus 11-én egészen a közelünkbe, az osztrák-magyar határ szomszédságában lévő Bildeinbe hozza el emblematikus dalait. A kétnapos fesztivál nyitó csomagjában olyan előadók nevei szerepelnek még, mint a szintén amerikai August Burnst Red és Less Than Jake, a balkáni bevándorlók alapította német Shantel & Bucovina Club Orkestar vagy a Fonogram-díjas magyar vintage rockzenekar, az Ozone Mama. Rajtuk kívül idehaza kevésbé ismert öt osztrák előadó szerepel még a fesztivál kínálatában, a fellépők listája azonban még közel sem végleges.

MÁRCIUS 4.

Tavaszitőzike túra

Zalaegerszeg – Március 4-re tavaszi tőzike túrát szervez az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Az érdeklődőket 10 órakor Körmend-Horvátnádaljára, a Malom utcába várják, innen indul a szakvezetéses, ám ingyenes program. A 4 kilométeres kirándulás ismertetőjében ez áll: ötmillió tő tavaszi tőzike látványa, illetve illata már önmagában is feledhetetlen élmény.

MÁRCIUS 3.

Díjmentes informatikai tanfolyam

Alsópáhok - Ingyenes informatikai képzés indul március 3-án Alsópáhokon, a Szántó Imre Általános Iskolában. A képzésen 65 év alatti, elsősorban munkaképes korú felnőttek vehetnek részt, akik nem állnak középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban, és ezzel a képzéssel párhuzamosan nem vesznek részt hazai vagy európai uniós forrásból támogatott informatikai tanfolyamon. A hallgatói, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében kivételt képeznek a költségtérítéses képzésben részt vevők. A tanfolyam célja főleg a digitális készségekkel nem rendelkezőket felvértezni informatikai ismeretekkel.

MÁRCIUS 2.

Koncerten a Vadvilág

Nagykanizsa - Március másodikán 19 órakor Koncz Zsuzsa ad koncertet a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az előadó tavaly megjelent, Vadvilág című lemezét mutatja be ez alkalommal a zalai közönségnek. A dalok közül hármat Závodi Gábor írt, míg a régi alkotótárs Bródy János most egy Ady-költemény megzenésítésével jelentkezett.

FEBRUÁR 28.

Udvaros Dorottya dalai

Keszthely – A Balaton Színház Mozaik Klub című könnyűzenei koncertsorozata keretében február 28-án 19 órakor Udvaros Dorottya lesz a vendég. A színművész Majdnem valaki című lemezét mutatja be a közönségnek.

Péntek Imre költő 75 éves

Zalaegerszeg-Budapest - A Magyar Írószövetség és az Orpheusz Kiadó február 28-án, 17 órakor az Írószövetség Székházában tartja Péntek Imre József Attila-díjas költő, szerkesztő 75. születésnapi köszöntőjét. Az esten közreműködik Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, s a költő pályáját bemutató, A szavak vándorköszörűse című kötetet ismerteti, és a szerzővel beszélget, a szerkesztő Zsille Gábor. A zenei aláfestést Péntek Imre megzenésített verseiből Kelemen Gyula és Kelemen Béla, az Énekmondó Együttes tagjai biztosítják. Zalaegerszegen március 3-án, 17 órakor az Apáczai VMK-ban rendezik meg a költő köszöntését, amelyen beszédet mond Balaicz Zoltán a megyeszékhely polgármestere, a költővel Bakonyi István József Attila-díjas kritikus, szerkesztő beszélget.

FEBRUÁR 23.

Nagy Edivel intim hangulatban

Zalaegerszeg - A 2014-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díjas dalszerző-énekesnője, a zalai Nagy Edi lesz a Díszpinty Gasztro Bár akusztikus sorozatának következő vendége. A február 23-án, csütörtökön este nyolckor kezdődő koncertre a dalaiban hip-hop, trip-hop, soul, R&B, jazz, world music és pop-rock elemeket is használó énekesnő intimebb hangulatú programmal készül, ebben a gitáros Gyarmati Fanny lesz a partnere.

FEBRUÁR 22.

A vadászpilóta magányáról

Balatongyörök - Fenti címmel vetítéssel egybekötött előadást tart a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban február 22-én, szerdán 17 órától Kositzky Attila vadászpilóta, nyugalmazott altábornagy.

FEBRUÁR 21.

Európa Expressz

Zalaszentgrót - Február 21-én, kedden délután fél 6-tól  Balázsovits Lajos érdemes művész és Beregi Péter érdemes művész pillanatképeket villant fel életéből  Zalaszentgróton, a Városi Művelődési Központban. Az Európa Expressz című rendezvény  házigazdája Baracskai József polgármester. Az estre a belépés díjtalan.

Faóriások Magyarországon

Zalaegerszeg – Pósfai György biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója lesz a Göcseji Múzeum vendége február 21-én 16.30-tól a Múzeumi találkozások  programsorozat keretében. A nemzetközileg is elismert kutató Évszázadok élő tanúi – faóriások Magyarországon címmel tart előadást. Pósfai György fáradhatatlanul járja az ország legeldugottabb zugait, hogy a még élő famatuzsálemek állapotát feltérképezze, felmérje, majd  közkinccsé tegye. A professzor hat éve a zalai Oroklánban is regisztrált egy országos csúcstartó gyertyánfát.

Ködbevesző múlt

Nagykanizsa - Rózsás János Ködbevesző múlt című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket február 21-én, kedden 18 órakor a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban. Farkas Csaba, a Szülőföld kiadó igazgatója ismerteti a kötet megjelenésének körülményeit, majd Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója mutatja be a könyvet. A rendezvényen közreműködik Baki Andrea fuvolaművész.

FEBRUÁR 19.

Ultiverseny

Kerkabarabáson vasárnap délután két órai kezdettel ultiversenyt tartanak.

FEBRUÁR 18.

Két előadás lesz a héten

Zalatárnok - Két program is lesz a héten a Kelemen Imre Népfőiskola keretében. Szerdán este fél hatkor Köves Mária és Szipőcs Józsefné tartanak egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadást, melyen többek közt a masszázs emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól is szó esik. Február 18-án, szombaton 17 órától pedig Fehér Lászlóné, a Zalai Népfőiskolai Egyesület titkára pótolja be a civil szervezet börtönprojektjeiről szóló ismeretterjesztő előadását. Ezt az eredeti időpontjában, február elsején a téliesre fordult időjárás miatt kialakult rossz útviszonyok miatt kellett elhalasztani.

Zalatáj szvit a rádióban

Zalaegerszeg - A Bartók Rádió Ars nova kortárs komolyzenei sorozatában február 18-án szombaton 22 órakor játssza Király László Erkel-díjas zeneszerző Zalatáj című szvitjét (1990) a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar előadásában. Vezényel Antal Mátyás karnagy.

Piaci disznóvágás

Hévíz - Farsangi disznóvágást rendeznek február 18-án a hévízi termelői piacon. Az érdeklődőket 9 órára várják fogópálinkával és zenével, majd levágják és feldolgozzák a disznót. Tíz órától hagymás vért, majd délután két órától toros káposztát, hurkát és kolbászt lehet kóstolni a rendezvényen.

Játék kicsiknek és nagyoknak

Nagykanizsa - A Hevesi Sándor Művelődési Központba várják szombaton, 16.30 órától a családokat: zenés, táncos és énekes foglalkozásokra.

Az imában sok erő van

Nagykanizsa - A nemzetközi és a hazai Katolikus Karizmatikus Megújulás kezdeményezésére szombaton az ország több táján, így a dél-zalai városban is összegyűlnek a különböző imacsoportok, közösségek, hogy együtt imádkozzanak, a karizmatikus megújulás félszáz éves évfordulójának alkalmából. Nagykanizsán a Piarista kápolnában kerül sor a közös imára szombaton, 14 órai kezdettel.

Jótékonysági bál

Szombaton 18 órától tartja jótékonysági bálját Zalaegerszegen az Arany Bárány Télikertjében a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A rendezvény keretében átadják a Gyógyító mosoly és a Tündérkéz díjakat is.

Szombat a könyvtárban

Szombaton 10-12 óra között emlékező programra várják az érdeklődőket a kanizsai könyvtárba. Ezúttal két nagyszerű emberről, a 180 éve született Cser Józsefről és a 90 éve elhunyt Halis Istvánról tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők.

Retró parti

A '70-es, '80-as, '90-es évek zenéivel Retró parti veszi kezdetét az alsópáhoki Művelődési Házban szombaton 20 órakor. A rendezvényhez ajánlott viselet: valamelyik felidézett korszak díszes öltözéke.

Idősek napi programok

Hagyárosböröndön szombaton 15 órától rendezik meg az idősek napját, melyen a helybéli gyermekek műsora után vendégül látják a résztvevőket, majd a HarmonikÁcs együttes lép fel magyarnóta műsorával. Iklódbördőcén szombaton 13 órakor a kultúrházban köszöntik a szépkorúakat verses-zenés műsorral, nótacsokorral és a résztvevők vendégül látása sem marad el. Szombaton Lentiben a mumori és a lentikápolnai városrészben is ünnepséget rendeznek az időseknek 16 órakor helyi és vendégfellépőkkel, zenés műsorral, illetve vacsorával.

Kocsmazene Paddy módra

Zalaegerszeg - Bár 2015 szeptembere óta nem jelentkezett új nagylemezzel az ország egyik legjobb kelta alapokon nyugvó kocsmazenét játszó zenekara, a Paddy & the Rats azért folyamatosan turnézik, s persze rendszeresen visszatér Zalaegerszegre is. A nemzetközi színtéren is számtalanszor bizonyított csapat szombat este ismét az Atlantis Music Clubban mutatja meg, hogyan lehet fergetegesen vidám hangulatot teremteni skót és ír gyökerű dalokkal, kikötői mesékkel, kocsmazenével. A kilenckor kezdődő koncert előzenekara a hasonló zenei világú LochNesz lesz.

Sportbál

A palini Sport és Kulturális Egyesület rendez bált szombaton 19 órától a városrész általános iskolájában. A vacsorával egybekötött rendezvényen a Zero zenekar muzsikál.

Farsangi rendezvények

Egerváron a Közösségi Házban szombaton 16 órakor kezdődik a farsangi mulatság, amelynek keretében jelmezverseny, kiszebábégetés és bohócműsor egyaránt várja a vigadni vágyókat.

A Re-Folk zenekar kíséretével, Hardi András és Hardiné Partics Andrea vezetésével farsangi táncházra várnak mindenkit szombaton 17 órára a cserszegtomaji Kultúrházba. Az önkormányzat és a hagyományőrző egyesület fánksütő versenyt is hirdet, helyben zsűrizik az otthon sütött tésztákat és a maskarába öltözöttek legjobb jelmezét is díjazzák.

Szombaton farsangi disznóvágásra invitálják a vendégeket a hévízi termelői piacra. A reggel 9 órára érkezőket fogópálinkával és zenével várják. Az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a disznó feldolgozásának munkálatait, délután két órától pedig toros káposztát, hurkát, kolbászt lehet kóstolni.

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete idén is megrendezi a Keszthelyi Városi Karnevált. A maskarás menet szombaton 14 órakor a Helikon kastélymúzeumtól indul a Fő térre, itt vidám bemutatkozó műsorral lépnek fel a jelmezesek. Az egyénileg és csoportosan beöltözni szándékozóknak előzetes jelentkezésre pénteken még van lehetőség a Tourinform irodában.

Rönkhúzást, azaz bolondesküvőt tartanak szombaton 15.30-tól Vaspörben. A menet a Zalaháshágy felőli faluvégtől indul.

Szombaton 16 órától első alkalommal rendeznek fánkfesztivált Hahóton. A versenyre jelentkező csapatok és az éhes közönség az IKSZT épületében találkozhat.

Lispeszentadorjánban, a faluházban szombaton délután három órai kezdettel rendezik meg a hagyományos farsangi játszóházat. Lesz jelmezes felvonulás, szerepjáték, arcfestés, fánkevő verseny, valami további sok-sok vidám program.

ELEKTRO

Zalaegerszegen, a Studio Music Clubban szombat este az ország egyik legnépszerűbb lemezlovasa, az Év D.J.-je cím többszörös nyertese, Bárány Attila, valamint a Módos & Sulák páros, továbbá Paul Jr., M.C. Miker G. és D.J. Sven szórakoztatja még a közönséget. Bárány Attila szombat este Lentiben, a Dallas Clubban is fellép, utóbbi helyen Zsica, illetve ugyancsak Paul Jr. működnek még közre a programban.

PARTY

Nagykanizsán, a Kanizsa Klubban szombat este tíztől a Fáraó bulizenekar játszik.

FARSANG

Keszthelyen, a Télikertben szombaton farsangi Favágók éjszakája program lesz, amelyhez a zenét D.J. Koontz szolgáltatja.

MULATÓS

Gelsén, a Hét Ördög étteremben szombat este nyolctól Ambrus Tamás tart farsangi bulit.

FEBRUÁR 17.

Az első bélyeg-tárlat

Zalaegerszeg - A Magyar Posta körzeti szervezete és a zalaegerszegi zsidó hitközség közös szervezésében nyílik meg Sófár hangja címmel a maga nemében első, speciális tematikájú bélyegkiállítás február 17-én, pénteken délután 16,30-kor a megyeszékhelyi Főposta közösségi terében. A megnyitó ajánlót Siklósi Vilmos a hitközség elnöke mondja. Ebben a témakörben az első ilyen kiállításról van szó. A jeles nap emlékezetesebbé tételére alkalmi bélyegző is készül.

Szépirodalmi ünnep

Nagykanizsa - A Thúry Vitézlő Oskola is csatlakozott a 25 órás szépirodalmi ünnephez, melynek keretében pénteken 18 órától szombat 19 óráig Wass Albert és más szellemóriások műveiből olvasnak fel a Csengery utcai klubhelyiségben.

Hamutál történetek

Nagykanizsa - Az ifjú tehetségeket bemutató sorozat keretében a fenti címmel nyílik pénteken 17 órakor Marics Tamara grafikus kiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A március 16-ig látogatható érdekes tárlat anyagát Babati Csaba művésztanár ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. A rendezvényen közreműködik Marics Borbála.

Erdélyi Kárpátok bércei

A Hagymás- és a Csalhó-hegységbe invitálja barangolásra az érdeklődőket pénteken 18 órától Gedeon Tamás és Szalai Attila. A fotókkal illusztrált élménybeszámoló a teskándi Kemenceházban hallgatható meg.

Szépirodalmi ünnep

A kanizsai Thúry Vitézlő Oskola is csatlakozott a 25 órás szépirodalmi ünnephez, melynek keretében Wass Albert és más szellemóriások műveiből olvasnak fel pénteken 18 órától szombat 19 óráig a Csengery utcai klubhelyiségben.

Farsangi rendezvény

Zalaegerszegen, pénteken 15 órakor kezdődik a Kertvárosi Nyugdíjas Klub farsangi összejövetele az Apáczai Művelődési Központban. A Keresztury VMK-ban szombaton 15-től 18 óráig tart a Landorhegyi gyermekfarsang című program, amelynek keretében a Kakaó zenekar is koncertet ad. A Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub pénteken 17 órától tartja jelmezes farsangi mulatságát az Izsák-iskola aulájában.

Szerzői est, most Beck Zolival

Zalaegerszeg - Egyetemi adjunktus Pécsett a romológia tanszéken, a nevéhez kötődik a Zenélő egyetem projekt, az Év szövegírója cím kitüntetettje, s nem utolsósorban az egyik legkedveltebb hazai alterpop formáció, a 30Y gitáros-énekes frontembere. Mindez egy személyben Beck Zoli, a magyar rock & roll egyik legmeghatározóbb alakja, aki zenekarával és egyéb projektjeivel is számos alkalommal lépett már fel megyénkben. Péntek este egy újabb találkozásra lesz lehetőség, a Cseh Tamás Program keretében kilenc órától a PopUp Caféban egy kifejezetten baráti hangulatúnak ígérkező, beszélgetős rendezvényen, azaz szerzői esten mutatja be dalait.

MINIMAL

Zalaegerszegen, az Angels-ben péntek este Purebeat tart minimal elektronikus zenei estet. A rezidens ezúttal is Silverman lesz.

FEBRUÁR 16.

Dallal, tánccal

Zalaegerszeg - Ma 17 órakor a Dallal, tánccal című hagyományőrző rendezvény várja az érdeklődőket a Göcseji Múzeumban. Szabó Tímea néptánctanár és ifj. Horváth Károly népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere ez alkalommal a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak köré álmodta meg a foglalkozást.

FEBRUÁR 15.

A pálinkafőzés fortélyairól

Murakeresztúr – Hogyan készül a pálinka kisüstön? Miben rejlik a kiváló minőségű, zamatos gyümölcspálinkák titka? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők holnap 17 órakor, Murakeresztúr művelődési házában. A népfőiskolai programsorozat első rendezvényén Gazdag Attila pálinkaszakértő tart kóstolóval egybekötött előadást.

KIÁLLÍTÁS

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény; Németh János Kossuth-díjas keramikusművész kiállítása (állandó kiállítások); Néprajzi kiállítás „Marokba szőtt mesék” címmel (február 25-ig)

Nagykanizsa

Hevesi Sándor Művelődési Központ: A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének karácsonyi kiállítása (január 15-ig)

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok, Dél-Zala évezredei (állandó kiállítás); „Germánok” (időszaki kiállítás); „Holtomiglan-Holtodiglan” - Kiskanizsai esküvői viseletek a 20. században

Képzőművészetek Háza: „Meseszerű látomások, valóság és képzelet játékai”, válogatás Z. Soós István grafikáiból; Utazások négy kontinensen - Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek állandó kiállítása; Biedermeier portrék - Válogatás a Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye restaurált alkotásaiból (március 31-ig)

Magyar Plakát Ház: „Történelmi látképek - Légi régészet a Marostól a Zaláig” című kiállítás

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház); Főúri utazások, úti kalandok (Amazon Ház Látogatóközpont)

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: „A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás

Munkatársainktól

szerző: Munkatársainktól

Részletes műsorMűsorok betöltése...