Programok

2013.10.27. 20:26

Programok, rendezvények Zala megyében október 28-tól

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

zaol.hu

NOVEMBER 19.

Az illusztráció szerepe

Zalaegerszeg - Rajz és mese címmel az illusztráció befogadásban játszott szerepéről szervez továbbképzést a Zalai Gyermekkönyvtáros Műhely. A zalai iskolai és gyermekkönyvtárosok számára meghirdetett program nyitott, az érdeklődő olvasókat is várják. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban november 19-én, kedden, 14 órakor kezdődő összejövetel vendégelőadója Paulovkin Boglárka meseíró, illusztrátor, grafikusművész lesz.

 

NOVEMBER 17.

Disznóvágás süteményekkel

Vonyarcvashegy - A hagyományőrzés és a gasztronómia kapja a főszerepet november 17-18-án a Balaton-parti településen. Szombaton rendezik meg a disznóvágást és kolbásztöltő versenyt, felidézve a régi szokásokat és ízeket. A napot kulturális műsorok is színesítik. Csakúgy mint a vasárnapot, amikor az 5. házisütemény sütő versenyre várják a nevezőket és az érdeklődőket.

 

NOVEMBER 9.

Az áldozatokra emlékeznek

Zalaegerszeg - Ebben az évben is megemlékeznek a közlekedési balesetekben elhunyt motorkerékpárosokra. A Zalai 76" Motoros Egyesület november 9-én, szombaton 14 órakor a Zrínyi úti kopjafánál tart koszorúzással, mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tart. Előtte 10-12 óra között véradáson vesznek részt.

Libafuttatás, családi vásárfia

Hévíz - Márton-napi család fesztivált rendeznek a fürdővárosban, a Tavirózsa utcában november 9-10-én. Szombaton kreatív játszóház, libafuttatás, a Holló Színház: Vásárfia című gyermekműsora, Levente Péter előadása és a Kormorán együttes koncertje szerepel a programban. Vasárnap a BAB Társulat a „Matyi, a ludas" című darabot mutatja be, majd koncertet ad a Sebő együttes, valamint az LGT Respect zenekar.

Jubileumi táncelőadás

Keszthely - A fennállásának ötventötödik évfordulóját idén ünneplő Georgikon Néptáncegyüttes november 9-én, szombaton tartja jubileumi gálaműsorát a Balaton Színházban. A sok sikert elért tánccsapat múltját felelevenítő előadás 19 órakor kezdődik.

 

NOVEMBER 8.

Olvasóteremmel bővült a fiók

Zalaegerszeg - Megújult és olvasóteremmel bővült a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja csácsbozsoki fiókkönyvtára. A volt Izsák ÁMK-ban található felújított bibliotékát november 8-án 14 órakor adják át, ünnepélyes keretek között. Balaicz Zoltán alpolgármester avatóbeszédét követően 15 órától mesemondó verseny kezdődik, egy órával később pedig Lovranits Júlia mesemondó ad műsort. Ugyanezen alkalomból nyílik meg a Mackók világa című kiállítás is.

Jazz-ünnep - Pénteken és szombaton újra fesztivál Kanizsán

Nagykanizsa - Hétvégén, péntek – szombaton kerül sor a jubileumi Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei Fesztiválra a Hevesi Sándor Művelődési Központban és a Hotel Centrálban. Éppen 40 évvel ezelőtt indult hódító útjára a nagykanizsai jazzfesztivál, mely máig izgalmas színfoltja a dél-zalai város kulturális életének. A program november 8-án 18.30-kor veszi kezdetét a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában az „Életünk" országos fotópályázat kiállításának megnyitójával. Egy órával később már a hangszereké lesz a főszerep, a művelődési központ színháztermében a Kém-Kőfalvi Projekt Winand Gáborral, a fiatal, kanizsai kötődésű tehetség vezette Gayer Mátyás Trió Jim Rotondival, a Borbély Mihály nevével fémjelzett Borbély Balkán Projekt pedig Theodosii Spassov-val, a kaval nevű bolgár hangszer leghíresebb művelőjével lép fel. Éjfél után a Hotel Centrálban folytatódik a fesztivál a Tiborcz Trió és Soma produkciójával, majd jam session, ki meddig bírja. Szombaton 19 órától a Magyar Vista Social Band-é a Hevesi művelődési központ  színpada, aztán a Juhász-Oláh-Bacsó Trió, majd a Németh Ferenc Triumph Projekt következik, végül ismét jam session, azaz örömzene a Hotel Centrálban.

Csengey Dénes emlékére

Keszthely - Csengey Dénes születésének 60. évfordulója alkalmából próza-, dal- és versmondó versenyt szervez középiskolások és felnőttek részére a Magyar Művelődési Társaság és a Goldmark Károly Művelődési Központ. A megmérettetést és megemlékezést november 8-án tartják a Balaton Színházban.

Prevenció és regeneráció

Keszthely - A Keszthelyi Természetgyógyász Klub szervezésében november 8-án 16 órakor A prevenció és regeneráció új lehetősége címmel Tajti Sándor biofizikus feltaláló tart az egészség megőrzéséről, gyógymódokról szóló előadást a Balaton Színházban.

 

NOVEMBER 7.

Délutáni séta az egészségért

Zalaegerszeg - A szív- és érbetegek egyesülete sétára invitál. Csütörtökön délután 13.30-kor adnak egymásnak találkozót az egerszegi vasútállomásnál, ahonnan a pozsonyi csata emlékművéhez sétálnak, majd a Csány tér, az evangélikus és református templom következik, majd a kálvária kápolnát keresik fel a két-órásra tervezett sétán.

VIII. Innotech Konferencia

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kereteiben működő Enterprise Europe Network európai vállalkozás-fejlesztési hálózat-, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Pannon Fejlesztési Alapítvány az európai KKV hét keretében csütörtökön rendezi meg a VIII. Innotech Konferenciát. A ságodi ipari parkban, az inkubátorházban fél tízkor kezdődő programok során szó lesz a megújuló energia alapokon fenntartható közlekedésről, továbbá a klaszterek, innováció és dizájn szerepéről a délkelet-európai faipari szektorban.

A feltaláló előadása - Kanizsára jön Dr. Kulcsár Gyula rákkutató

Nagykanizsa - Civil összefogásnak köszönhetően sikerült meghívni a dél-zalai városba dr. Kulcsár Gyula rákkutatót, a Culevit atyját. Ez igazán a kutató elfoglaltsága miatt komoly fegyvertény, mert amúgy Kulcsár doktor kiskanizsai kötődésű. A Kanizsa TISZK csütörtökön tudományos konferenciára hívta meg a biokémikust, a Halis István Városi Könyvtár, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete, valamint az Együtt Kiskanizsáért Egyesület pedig nyílt közönségtalálkozóra, melyre aznap 16 órakor kerül sor a bibliotékában. A daganatos betegeknek kifejlesztett tápszer, a Culevit feltalálója, Dr. Kulcsár Gyula e napot szülővárosának ajánlja fel. A közönségtalálkozón nyilván, a "napfényesek" teljes létszámban vesznek részt, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület pedig nem csak a rákbetegeket, a betegségen átesett személyeket, hanem a rákbetegség rizikófaktorába eső felnőtteket is várja a rendezvényre, mert szó lesz a kór megelőzéséről is.

Ne váljanak áldozatokká

Nagykanizsa - Csütörtökön 16 órakor a Nagykanizsai Idősügyi Tanács szervezésében bűnmegelőzési előadásra kerül sor a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Dr. Molnár József alezredes, rendőrkapitány a trükkös lopások és egyéb, az idős embereket érintő átverések megelőzéséról beszél majd.

Bödőcs Tibor Kanizsán

Nagykanizsa - Csütörtökön 19 órától Bödőcs Tibor humorista, a Stand up Comedy sztárja lép fel a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

 

NOVEMBER 6.

Presser és a dalok - A november 6-ai koncerten műhelytitkokat is elárul a szerző

Zalaegerszeg - November 6-án, szerdán 19 órától Presser Gábor szerzői estje kínál élményt a megyeszékhelyi hangversenyteremben. Teljes árú jegyek a zsinagógában  kaphatók, ám lapunk zalaegerszegi ügyfélszolgálati irodájában Megyekártyával rendelkező előfizetőink kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet az eseményre, a készlet erejéig. Presser Gábor szerzői estje Dalok régről és nemrégről címen fut, s bár a dal  jegyében   számtalan koncertet adott már, garantálható, hogy kétszer nem születik ugyanolyan produkció.   Erre nem csak a hatalmas életmű – Omega, LGT, számtalan másoknak írt lemez, színházi darab, musical – a garancia, hanem „Pici bácsi"  közönség iránti alázata, kreativitása, rögtönző képessége és bölcs, sztoikus humora is.  A közel 2 és fél órás koncerten ugyanis a zene mellett azok a kis történetek is szerepet kapnak, amelyekkel a művek megszületésének műhelytitkaiba, a dalokat inspiráló motivációba    is beavatja hallgatóságát Presser Gábor. A zeneszerző hosszú pályafutásának majd minden fejezetéből felidéz majd szerzeményeket. Az egerszegi koncert exkluzivitását  fokozza, hogy Szabó Tamás, a szájharmonika egyik legjobb hazai virtuóza személyében olyan, általa is nagyra becsült vendéget hívott meg Presser Gábor, akik önmaga is képes megtölteni egy  koncerttermet.

A VIMEZ összejövetele

Zalaegerszeg - A Vírusos Májbetegek Egyesülete (VIMEZ) november 6-án, 15 órakor tart szakmai összejövetelt a Zala Megyei Kórház tanácstermében. Csitos Józsefné köszöntőjét követően dr. Farkas Tamás, az infektológia osztályvezető főorvosa tart előadást a bélbetegségekről.

 

NOVEMBER 5.

Gyurcsány Ferenc Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Őszi országjáró programja első állomásaként november 5-én, kedden a  zalai megyeszékhelyre látogat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke. Programja során reggel a piacra látogat, majd meghívott gazdasági vezetőkkel találkozik. Ezt követően a Zala Megyei Kórházban tájékozódik a több éve folyó rekonstrukciós munkákról, a kórházfejlesztésről, az egészségügy zalai állapotáról. Útja innen Teskándra visz, ahol megtekinti az „oviuszit", amit 2006-ban ő adott át, majd kistérségi konzultációt folytat a környék polgármestereivel az aprófalvak életéről. Koradélután megbeszélést folytat kamarai vezetőkkel, majd kitelepült DK-aktivistákkal találkozik a volt ruhagyár sarkán lévő ABC előtt. 17 órakor Gyurcsány Ferenc lakossági fórumot tart a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, ahol   ellenzéki koalíció megteremtésének esélyeiről is szól.

 

NOBEMBER 4.

Emlékezés gyertyagyújtással

Zalaegerszeg - A Fidesz zalaegerszegi szervezete és a Zala Megyei '56-os Hagyományőrző Egyesület november 4-én, hétfőn 16 órakor gyertyagyújtásos megemlékezést tart Zalaegerszegen, az Ady utcai '56-os emlékműnél. (Ady u. strand-sarok). A szervezők várnak minden megemlékezőt és kérik, hogy egy szál gyertyát, mécsest hozzanak magukkal!

A farkasok irtása is téma lesz - A magyar tudomány napján tartják szakmai programjukat a közgyűjtemények

Zalaegerszeg - A farkasokat megöljük ugye? E címmel is hangzik el előadás a Zala megyei közgyűjtemények hagyományos szakmai napjain november 4-5-én. A programot a megyeszékhelyi Göcseji Múzeum rendezi, a város Széchenyi téri dísztermében. Az izgalmas téma a farkasok 19. századi irtását dolgozza fel, Kapiller Imre (levéltár) jóvoltából. Emellett azonban még közel harminc más téma is terítékre kerül a nagy hagyományú rendezvényen. Az első szakmai napot immár negyedszázada, 1988-ban rendezték meg, akkor még csak a megyei múzeumi szervezet tagintézményei, a levéltár és a megyei könyvtár munkatársai vettek rajta részt. Később csatlakozott a Magyar Olajipari Múzeum, a kanizsai városi könyvtár, és alkalomszerűen a Helikon Kastélymúzeum, illetve a Georgikon Majormúzeum. A szakmai napot általában kétévente tartják,ám legutóbb csak 2010-ben találkoztak a szakemberek. A rendezvény célja az, hogy a megyei közgyűjteményekben dolgozó, önálló kutatásokat végező, vagy saját projekteken dolgozó szakemberek jobban megismerjék egymás tevékenységét. Az előadások feladata éppen ezért nem új tudományos eredmények közlése, hanem az előző szakmai nap óta eltelt időszak valamely kutatásáról vagy nagyobb munkájáról szóló rövid beszámoló, esetleg valamely publikáció ismertetése. Fontos törekvés az is, hogy a fiatal kutatók együtt szerepelhessenek a tapasztaltabbakkal, és ennek révén előadói rutinra tehessenek szert. A program az utóbbi években csatlakozott a magyar tudomány napjához (illetve immár hetéhez), így történik most is. A résztvevők örvendetesen nagy száma miatt a konferencia tematikája rendkívül szerteágazó, ami hű tükre a megyei közgyűjteményekben folyó munka sokszínűségének. Hallhatunk egyebek közt a zalaegerszegi mozik két világháború közötti műsorpolitikájáról, Serényi Árpád fotográfusról, „Nyilasokból kommunisták?" címmel az 1945-ös zalai politikai színváltásokról, Darnay-Dornyay Béla szőlészeti, borászati kutatásairól, de a határjáró, határkerülő romákról is, mégpedig a magyar-osztrák-szlovén hármashatár övezetében.

Zöldségeket is faragnak

Nagykanizsa - Hétfő délután 17 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központ kertbarát klubjának újabb találkozójára kerül sor. Ezúttal Varga Tünde szakoktató a zöldségek és gyümölcsök táplálkozásunkban betöltött szerepéről tart előadást. A rendezvény keretében lesz lehetőség zöldségfaragásra és különböző saláták elkészítésére is. Így a kreativitás és a gasztronómia iránt érdeklődők is megtalálják számításukat.

Stresszoldás kineziológiával

Nagykanizsa - Hétfőn 17 órakor a Szívbetegek Egyesületének szervezésében ingyenes előadás lesz a HSMK-ban. Az előadás témája: Stresszoldás kineziológiával, az előadó pedig Varjaskéri Éva kineziológus. Szó esik az életmódváltásról, a személyiség átformálásáról, a pszichoszomatikus betegségekről és persze, magáról a kineziológiáról, melynek lényege, hogy a stresszoldással öngyógyító mechanizmusok indulnak be.

Megemlékezés a kopjafánál

Keszthely - Az 1956-os forradalom leverésének évfordulója alkalmából rendeznek megemlékezést november 4-én 17 órakor a Szent Miklós temetőben. Az 1956-os kopjafánál dr. Alföldi Zoltán mond beszédet, majd 18 órakor a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban a forradalom áldozataiért tartnak szentmisét.

 

NOVEMBER 3.

Érem és bélyeg börze

Nagykanizsa - Vasárnap 8 és 14 óra között nemzetközi érem és bélyeg börzét, illetve kiállítást rendez a Magyar Éremgyűjtők Nagykanizsai Csoportja a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Tíz órakor Szentek, ereklyék és egyházi személyek pénzeken, bankjegyeken, érmeken és bélyegeken címmel kiállítás nyílik, megnyitóbeszédet mond Fliszár Károly főesperes-plébános.

A reformáció napja - Száz éve szentelték fel a község templomát

Kerkafalva - A zalai községben tartja a reformáció ünnepnapi hálaadó istentiszteletét az őrségi református egyházmegye. Az eseményre vasárnap délután három órai kezdettel kerül sor. Az ünnepi program helyszínének azért a zalai kisközséget választották, mert a helyi református templom idén ünnepli felszentelésének száz éves jubileumát. Az istentiszteleten a dunántúli református egyházkerület püspöke, Steinbach József hirdet igét, de jelen lesz Bellai Zoltán püspöki főtanácsos és Szakál Péter esperes is, akik ugyancsak aktív szerepet vállalnak a szertartáson. A nap során Kovács Elek lelkipásztorra is emlékeznek, aki a vallásgyakorlat legnehezebb éveiben szolgálta a gyülekezetet. Az ünnepi alkalom a község faluházában szeretetvendégséggel zárul. A reformáció napját október 31-én tartják, mert Luther Márton 1517-ben ezen a napon függesztette ki a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos tételeit.

A hősökre emlékeznek

Felsőrajk - Vasárnap a 11.30 órakor kezdődő mise után a sírkertben az I. és II. világháborús, illetve az '56-os hősökre emlékeznek.

Hétvégi sportprogramok Zala megyében

Zala megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Zala megyében: kézilabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

NOVEMBER 2.

Zöldségfaragással egybekötött előadás

Pénteken 17 órakor a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ kertbarát klubjának újabb találkozójára kerül sor. Ezúttal Varga Tünde szakoktató a zöldségek és gyümölcsök táplálkozásunkban betöltött szerepéről tart előadást. A rendezvény keretében lesz lehetőség zöldségfaragásra és különböző saláták elkészítésére is. Így a kreativitás és a gasztronómia iránt érdeklődők is megtalálják számításukat.

Akusztikus blues és rock

Zalaegerszeg - Az Acoustic Blues Duo ad koncertet szombaton este kilenc órai kezdettel a Grabowsky Caféban.

Művésztelepi Hal-Ló-Vino

Kendlimajor - Rendhagyó programra várja régi és új barátait szombaton 10-17 óra között Ludvig Dániel szobrász, festőművész a Kendlimajori Művészeti Szabadiskolában. A hazai és nemzetközi szinten is elismert fiatal alkotó régi és új barátainak szeretné megmutatni az elmúlt időszakban készített műveit, többek között a kőből készült hal sorozatot, mely szobrok nem csak a lakás, hanem a kert vagy akár az udvar díszei is lehetnek. A hétvégi program keretében lovaglásra is lesz lehetőség, s persze mindemellett kellemes borokat is kortyolgathatnak az érdeklődők a szellemes Hal-Ló-Vino rendezvényen.

Csillagászok a kulcsos házban

Kávás - Szokásos évi két észlelő hétvégéje közül az őszit szombat estétől vasárnap hajnalig rendezi meg a Vega Csillagászati Egyesület a faluban. A szakma profi és amatőr művelőit is tömörítő zalaegerszegi civil szervezet Kávásra, a helyi kulcsos házba vár minden érdeklődőt – már tagtársakat, és még „körön kívülieket" is. A 17 órakor kezdődő program sztárvendége – ahogy a közösség egyik vezetője, Bánfalvi Péter zalaegerszegi amatőrcsillagász fogalmazott – maga a házigazda: dr. Csizmadia Szilárd, az egyesület vezetője, aki a Vega profijai közé tartozik, hisz hivatásszerűen egy berlini intézetben exo- (Naprendszeren kívüli) bolygók kutatásával foglalkozik. A Vega tavaszi és őszi észlelőhétvégéjét mindig az ő magyarországi tartózkodásához igazítják.Az egyesületi összejövetelekre amúgy is jellemző a nemzetköziség, abban az értelemben, hogy Európa minden tájáról gyűlnek össze a tagok némi eszmecserére, illetve az éjszakai égbolt távcsöves megfigyelésére. A programot felhős égbolt alatt is megtartják, akkor az előadásokon lesz a hangsúly.A mostani rendezvény különlegessége a rendkívül fényesnek beharangozott ISON üstökös lehet, amit az éjszaka második felében távcsővel már lehet látni. A hónap vége felé pedig szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

Hétvégi sportprogramok Zala megyében

Zala megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Zala megyében: kézilabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

NOVEMBER 1.

Téli nyitvatartás a múzeumban

Zalaegerszeg - A Göcseji Múzeum november 1-től 4-ig zárva tart, majd ezután a téli nyitvatartás szerint fogadja látogatóit. Eszerint keddtől szombatig 9 és 17 óra között nyitva, vasárnap és hétfőn pedig zárva lesz az intézmény.

Hip-hop party

Keszthely - Havonta egy alkalommal szervez hiphop bulit a fiatalabb korosztály számára a Balaton-parti város népszerű szórakozóhelye, a Club Of Colors, amely egyébként saját busszal szállítja a vendégeket a rendezvényeire. A hangulatos programsorozat november elsején már negyedik alkalommal várja a bulizni vágyókat, a sztárvendég ezen az estén a hazai hip-hop színtér egyik legjobbja, Essemm lesz.

 

OKTÓBER 31.

Idén is lesz Skalloween

Zalaegerszeg - Az amerikai turnéról közelmúltban hazatért horrorisztikus rockabilly zenekar, a budapesti The Silvershine, illetve a helyi Bőgőmasina is fellép az idei Skalloween fesztiválon. Az angolszász eredetű halloween ünnephez kapcsolódó rendezvényre csütörtökön este kilenc órai kezdettel kerül sor a Club Grabowsky-ban. A koncerten fellépő zenekarok ezúttal is elmaszkírozva lépnek a közönség elé, s a szervezők a vendégektől is azt kérik, hogy lehetőleg beöltözve vegyenek részt a rendezvényen.

Megemlékezés a vasútállomásnál

Zalaegerszeg  – A roma holokauszt évfordulója alkalmából megemlékezést tart a zalaegerszegi roma nemzetiségi önkormányzat október 31-én 16 órától a vasútállomás előtti téren található mementónál. A rendezvényen felidézik a 10 éve átadott emlékmű történetét és néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök látogatását is, majd Gyutai Csaba polgármester és Dömötör Csaba RNÖ-elnök mond beszédet. A túlélők nevében Forgács József szól a résztvevőkhöz, felelevenítve saját emlékeit is.

Mezőőrök és régióváltás

Nagykanizsa - Csütörtökön 13 órától tartja soros közgyűlését a dél-zalai város önkormányzata a Medgyaszay Házban. A megvitatásra váró napirendek közt szerepel majd a mezőőri szolgálat létrehozása, a jövő évi intézményi, illetve út- és járdafelújítások listája, valamint szóba kerülhet a kórház dél-dunántúli egyészégügyi térséghez való csatlakozási javaslata.

Fürdőparty

Zalakaros - Zalakaroson, az élményfürdőben csütörtökön éjszakai fürdőparty-t rendeznek, amelynek sztárvendége a Voice győztese, Pál Dénes lesz.

Hulladékkezelés és felkészülés

Keszthely - A települési hulladékkezelés, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről szólórendeletét módosítja egyebek mellett csütörtöki soros ülésén a város képviselő-testülete. Szó lesz még a háromnegyed évi gazdálkodás helyzetéről, s a 2014-es turisztikai szezonra való felkészülésről. Napirendre kerül a téli hószolgálati és síkosság mentesítési terv is. A tanácskozás 10 órakor kezdődik a Városháza dísztermében.

Költségvetés, beszámolók

Zalaszentgrót - A közösségi együttélés alapvető szabályairól alkot rendeletet, s a háromnegyed éves gazdálkodásról hallgat meg beszámolót a képviselő-testület. Tárgyalnak a csütörtöki ülésen a képviselők a védett területek kijelöléséről és a jövő év költségvetési koncepciójáról. Napirendre kerül az autóbusz-pályaudvar parkolójának karbantartási munkáiról szóló előterjesztés, s az Egészségügyi Központ idei gazdálkodásáról szóló beszámoló. A tanácskozás 16 órakor kezdődik a Városházán.

Temetkezési és gyász szokásokról

Hévíz - A Hévízi Szabad-egyetem vendégeként Dankó Dalma művészettörténész csütörtökön 18 órakor .a magyarok temetkezési és gyász szokásairól tart előadást.

 

OKTÓBER 30.

Érelmeszesedés, ellátás, megelőzés

Zalaegerszeg - Szerdán 16 óra 30 perckor tartja soros összejövetelét a megyeszékhelyi szív- és érbeteg egyesület a Technika Háza II. emeleti előadójában. Ez alkalommal dr. Zörényi István kardiológus az érelmeszesedés megnyilvánulási formáiról, az ellátásról és a meg-előzésről tart előadást.

Koncert gyerekeknek

Keszthely - A keszthelyi Festetics György Zeneiskola tanárai és növendékei gyerekeknek adnak koncertet szerdán 15 órakor a Balaton Színház Simándy termében. A  szünidei program ingyenes. A    gyermekeknek nemcsak zenélnek, hanem  hangszerbemutatót is tartanak.

Polgármesteri eskütétel

Zalalövő - Október 30-án, szerdán ülést tart az önkormányzat, amelyen esküt tesz az új polgármester, Pintér Antal, valamint Merth Gábor, a képviselő-testület új tagja. A napirendek között szerepel a településfejlesztési, valamint a jövő évi költségvetési koncepció, az adóztatási feladatok megtárgyalása, valamint a Zalavölgye Kerékpárút Nonprofit Kft. alapító okirata. Tárgyalnak a város vízkárelhárítási tervéről is. A zárt ülésen a többi között a közös önkormányzati hivatal dolgozóinak juttatásairól lesz szó.

Költségvetési koncepció

Lenti - Szerda délután három órai kezdettel, a művelődési központban tartja soros testületi ülését a város önkormányzata. A képviselők többek közt megvitatják a jövő évre szóló költségvetési koncepciót, döntenek a városi tulajdonban lévő lakások bérleti díjainak jövő évi mértékéről, valamint felülvizsgálják a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendelet is.

Két épületet is avatnak

Surd - Szerdán 13 órakor avatják fel az új ravatalozót és a polgármesteri hivatal felújított, átalakított épületét. Az ökumenikus szentelést Smidéliusz Zoltán evangélikus esperes, Smidéliuszné Drobina Erzsébet lelkész és Fliszár Károly római katolikus főesperes, valamint Bojtor Róbert esperes-plébános végzi el.

 

OKTÓBER 29.

Lulut adják a HSMK-ban

Nagykanizsa - A Lulu zenés komédiát mutatja be kedden este 19 órakor Iváncsics Ilona és Színtársulata a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban. A főbb szerepekben Koltai Róbert, Iváncsics Ilona és Bodrogi Attila látható. A színdarabot rendezte: Koltai Róbert.

Balogh Beatrix lesz a vendég

Keszthely - Kedden 17 órakor a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület vendége lesz Balogh Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, akivel Molnár István, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagja beszélget a Fejér György Városi Könyvtárban.

Megemlékezések halottak napján

Lenti - Kedden délután két órai kezdettel rendezi meg halottak napi megemlékezését a Lenti Honismereti Egyesület. A program során összesen négy helyszínt látogatnak végig a résztvevők. Beszédet Simon Márta, a civil szervezet alelnöke mond a Kossuth úti II. világháborús emlékműnél. Ugyanezen a helyszínen Gyulavári Adrien zenetanár, Kovács Béla versmondó, illetve a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola tanulói adnak rövid műsort.

Pénzintézetek 140 esztendeje

Lendva - A muravidéki pénzintézetek 140 éve címmel nyílik kiállítás ma este 6 órakor a lendvai várban, a település első takarékpénztára megalapításának évfordulója alkalmából. Az érdeklődők numizmatikai tárlatot is láthatnak.

Traffipaxjelentés Zala megyében (10.29.)

Zala megye - A kedden várható sebességmérési helyszínekért kattintson!

 

OKTÓBER 28.

András Sándor lesz a vendég

Keszthely - András Sándor: Mi vagyunk most a vandálok is című kötetét mutatják be október 28-án 17 órától a Fejér György Városi Könyvtárban. Az íróval Tar Ferenc történész beszélget, közreműködik a Keszthelyi Klarinét Együttes.

Őszi tábor a múzeumban

Keszthely - Tábort szervez 8-14 éves gyermekeknek október 28-tól 31-ig a Balatoni Múzeum. A résztvevők megismerkedhetnek a régészek munkájával, túrázva fedezhetik fel a Keszthelyi-hegységet, kézbe vehetnek középkori fegyvereket, kutathatnak a néprajzi raktárban és a restaurátor műhely titkai is feltárulnak majd előttük.

XX. századi dráma a színházban

Lendva - A két világháború közti időszak társadalmi problémáit is boncolgatja az a Feketeszárú cseresznye című dráma, amit hétfő este hét órától a fővárosi József Attila Színház társulata mutat be a határon túli városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!