SÉTA

2017.05.09. 14:45

A felhők árnyékában

A május elsejei hétvégémből egy órát a lehető legjobb helyen töltöttem: a levegőben.

A C-vizsga utáni időtartam-repülésre indultam a kiskanizsai reptérről. Felvettem az ejtőernyőt, beültem a repülőgépbe, és a hevederek bekötése után jelzést adtam, indulhat a csőrlés. A 400 méteres intenzív emelkedés végén a kötél leakadt és elindultam termiket keresni. A bal iskolakörön végzett siklás közben éreztem, hogy a magassági kormány kimozdítása nélkül a Góbé emelkedni kezd.

A kanizsai égbolton repült

Ekkor ránéztem a variométerre, amely a repülőgép másodpercenkénti süllyedését vagy emelkedését mutatja méterben. A mutató kb. +1-es jelzésre mutatott, tehát megtaláltam a termiket. Fél óra körözés után az emelésben elértem a felhőalapot. Ez jelen esetben 1350 méter volt. A látótávolság tiszta időben lehetővé teszi, hogy lássuk a Badacsonyt és a Keszthelyi-öblöt, Kanizsára teljes bepillantást kapunk. Az emelés a felhő alatt nem csökkent, 2,5-3 métert jelzett a műszer.

Ez volt az első ilyen magasságú repülésem, és a kitűzött időtartamot is teljesítettem már, tehát ott hagytam a felhőt, és kiutaztam a napsütötte égre, majd pár perc siklás után leszálltam. Várom a pillanatot, amikor újra kalandozhatok a felhők között.

Simó Bence 11.B

Batthyány-gimnázium

Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!