Sport

2014.10.29. 17:05

Béres Sándor tegnap volt 70 éves

Nagykanizsa - A zalai sport egyik utolsó sikeres allround sportembere tegnap ünnepelte 70. születésnapját. Béres Sándor nyert főiskolás bajnokságot hármasugrásban és kosárlabdában, de volt a Nagykanizsai Gazdász kézilabdacsapatának legjobb góllövője is.

Kis János

Béres Sándor Nagykanizsán született 1944. október 29-én. A Nagykanizsai Dózsa atlétájaként több mint száz megyei bajnoki címet szerzett. Magasugró egyéni csúccsal búcsúztatta a régi ZTE pályát. Edzéseinek régi kanizsai helyszínei már csak az idősebb sportemberek emlékeiben léteznek, a Principális strandja eltűnt, az Olaj tornaterme emlék, a Csanádi, ahol síeltek emlék sem, a Bútorgyár lőtér talán raktár. Játszott a kosárlabda NB-I-ben, kispályás labdarúgásban három bajnoki címet szerzett a KIOSZ csapatával. Edzette az atlétákat az Olajbányászban, országos bajnokságot is nyertek. Kosárlabdában edzője volt Vasút női NB-I-es csapatának, 1982-ben hét év után újra NB II-be jutott a férfiakkal, ahol játékos-edző volt, majd az Olajbányász férfi kosarasokat is irányította.

Béres Sándor a nagykanizsai MAORT-pályán 1959-ben (Fotó: a szerző)

Veterán atlétaként több mint száz magyar bajnokságot nyert, öt világbajnokságon (Melbourne, Turku, Miyazaki, Buffalo, Durban) és négy Eb-n (Verona, Budapest, Athén, Cesenatico) indult, és szerzett 4. és 5. helyezéseket, 110 méteres gátfutásban, távol- és hármasugrásban.

- Nem tehetem meg, hogy ne emlékezzek azokra, akik segítettek. Anyámé a vezető szerep. Egész élete abból állt, hogy legyek, és jó legyek. Kaczor Jenő testnevelőm, Vereczkey Józsi bácsi, Czulek Józsi bácsi, az idősebb úszók, Lakner Gyuszi, Szűcs Laci, Rosta Feri egyengették utamat. Nagy István a kézilabdát és az atlétikát, Szántó Zoltán a kosárlabdát szerettette meg velem, de én Radics Bandi és Bojtos Csaba szerettem volna mindig lenni. Russay Olivér csábított a teniszhez, és csalt le a Gazdászhoz kézilabdázni. Kollmann Pál atlétaedzőm edzői filozófiájának igaz terméke lettem, Wilhelm Laci magasugró csúcsának megdöntése motivált és Dulgyovay László tízpróba csúcsa is előttem tornyosult. Nagyon figyeltek és segítettek Szakony Gyula és Hosszú László tanár bácsik, kiknek szava parancs a mai napig is. A főiskolán Zarándi László szakmailag, Bácsalmási Péter pedagógiailag tett hozzám nagyon sokat - emlékezett vissza Béres Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!