Sport

2016.12.27. 16:45

Dominika kezében ott az erő - A zalai kis falvakból világraszóló sportsiker

Nagypáli - Még az ünnepek előtti szürke-hideg napokban volt módunk heves mozdulatokat látni az észak-zalai község faluházában.

Arany Horváth Zsuzsa

Míg odakint akkor a mínuszok repkedtek, addig odabent az alkalmi edzőteremmé avanzsált közösségi térben szinte forró volt a levegő. A mindössze tizenkét éves Kovács Dominika Hanna mozdulatainak robbanékonysága okozta. A kislány - a kedvünkért is - éppen katákat mutatott be.

Hogy az mi? Lássuk csak!

A sótókan karate hagyományos okinavai (japán) küzdősport. Általában nagy küzdőtávolságot használ, gyakorlói elsöprő erejű támadásokat, illetve védésből azonnali visszatámadást gyakorolnak. Az edzés három részre bontható. A kihon: partner nélküli edzés (árnyékbokszolás). A kata: (formagyakorlat) támadó és védekező mozdulatok meghatározott, szabályozott sorozata. A katák egymásra épülnek, minden övfokozathoz adott kata tartozik. Végül a kumite: küzdelem - a távolság (maha) és az időzítés technikája. A sima kumite szabad küzdelmet jelent, általában barna és fekete övesek között.

Szóval Dominika karatézik. Méghozzá nem is akárhogyan. A televízióban látott, e sportágat népszerűsítő filmek ragadták meg a kislány figyelmét, majd a zalaegerszegi Shotokan Karate Egyesületben Molnár Tamás mester vezetésével hamar kiderült, nem mindennapi tehetsége is van hozzá. Olyannyira, hogy (mint az a sportrovatunkban rendszeresen közölt versenyeredményekből is kiderül) a legutóbbi, szeptemberi, húsz ország versenyzőit felvonultató Budapest Open megmérettetésen a formagyakorlatok korosztályos viadalát is megnyerte. Heti négy-öt alkalommal edz, nem sajnálva rá az időt és az utazás fáradalmait. Ma már kéköves karatéka, eredménylistája pedig immáron elég hosszú ahhoz, hogy nagy, de beváltható terveket dédelgessen. (Az elmúlt hat év alatt összesen 30 aranyérmet, 12 ezüstérmet, és ugyanennyi bronzérmet hozott haza. Nemrégiben például Lettországból.)

Strasser Vilmos Budapestről, Kovács Dominika Hanna és Molnár Tamás egerszegi mester, valamint a kislány trófeái a háttérben
Fotó: Pezzetta Umberto

A terv pedig nem egyéb, mint Tokió, a 2020-as olimpia.

- Erre minden esélye megvan - mondja a Japánban varrt, speciális fehér formaruhában (gí) zajló edzést felfüggesztve Strasser Vilmos fekete öves, négy danos mesteredző, aki Dominika kedvéért utazik a fővárosból Zalába, hogy tanítsa őt. - A karate egyelőre nem olimpiai sportág, de bemutatókon jelen lesz, s arra is van remény, hogy polgárjogot nyer a legnagyobb világversenyen.

Strasser Vilmostól megtudjuk, a karate nem csak sport, összetett életforma és filozófia. A koncentráció, a feszültségkezelés mesterei a karatésok, nem véletlen, hogy Dominika kitűnő tanuló, pedig ideje nagy részét a karateszőnyegen tölti. Próbálkozom:

- A karate olyan küzdősport, amikor az ember megmutatja, mire lenne képes éles helyzetben, de a harci mozdulatot az utolsó pillanatban megállítja?

- A begyakorolt ütésmódozatok, mozdulatok energiáját megállítani igazi művészet. Én azt mondom, két jól karatézó kiskamasz simán kipakolná a felindult kocsmaközönséget. Természetesen nem teszi - mondják a mesterek. - Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy közben a japán nyelv alapjait is elsajátítják, a nyelvtanulás memóriajavító hatását nem is kell ecsetelni.

Mivel általában a nagyobb városok rendelkeznek sportklubokkal, edzéslehetőségekkel, a tehetséges vidéki fiatal sportolók családjától és környezetétől is kellő áldozatot követel a sikerhez vezető út. Dominika szülei maximálisan támogatják a kislányt, ahogy öccsét is, aki, úgy tűnik, a focival jegyzi el magát. (Az édesanya még a serlegeket is elhozta a találkozóra: több utazótáskát töltöttek meg.)

Amíg Dominika és mesterei munkájában gyönyörködünk, megérkezik a faluházba Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere, aki a község lakóival együtt okkal büszke a náluk edző ifjú karatés leányra. A község vezetése igyekszik minél többet áldozni az élsportra és a tömegsportra egyaránt, ezért alakul át a faluház olykor edzőteremmé.

- Verseny- és tömegsport egyesületünk két éve alakult meg, műfüves focipályát építettünk, torna- és konditerem, valamint öltöző szerepel a terveink között, s épül a közösségi tér - sorolja az egyesület vezetője, Simon Attila. - Táborokat szervezünk a gyerekeknek, s mivel látjuk, már sokan futnak, kocognak a felnőttek közül, futópályát is szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!