Sport

2014.03.11. 15:50

Egy igazi amerikai sztori

Krizsai Botond „ragadozóként” kezdte, átmenetileg „zúzóként” folytatta, mostantól pedig „bulldogként” ismerik, de immár Németországban. Ha nem találták volna ki, amerikai futballról van szó és egy zalai történetről.

Kerkai Attila

A most 22 esztendős Krizsai Botond 2007-ben csatlakozott a Zala Predators (ők ugyebár a Ragadozók) amerikaifutball-csapatához azért, mert elmondása szerint megtetszett neki. Korábban zalalövői srácként megpróbálkozott a labdarúgással is, de termeténél fogva – akkor 186 cm magas volt és 100 kiló – inkább más sportág felé indult el.

Mostanra 195 cm magas és 100 kilogramm, amivel immár a német II. ligás Bielefeld Bulldog tagjaként „riogathatja” az ellenfeleket.

De nézzük, miként jutott el Botond Zalalövőtől Bielefeldig, ahová néhány napja utazott ki.

– Hat és fél évig voltam tagja a Zala Predatorsnak, 2010-től pedig már a csapatkapitányként segítettem együttesemnek – mondta Krizsai Botond elutazása előtt, amikor beszélgettünk vele. – Zalalövőről jártam Egerszegre edzésekre, ami megterhelő volt, de szerencsére csapattársaimtól nagyon sok segítséget kaptam, amiért ma is hálás vagyok nekik. A tavalyi szezonban a Predators nem indult el a bajnoki küzdelmekben, emiatt Szombathelyre igazoltam a Haladás Crushers csapatához, majd visszatértem az egerszegiekhez, akik az ősszel a dunántúli terembajnokságban indultak.

Botond közben regisztrált egy amerikaifutball-játékosokat kereső weboldalra. Mint mondta, kapott ajánlatot Finnországból, Spanyolországból, Németországból, de még Brazíliából is. Ő a német II. ligát választotta.

– A legideálisabb választásnak tűnt ez a megoldás számomra, ahol félprofi szerződést kaptam, így munka mellett a Bielefeld Bulldogs csapatában folytatom – tért rá a jelenre Krizsai Botond. – Bielefeldben most az elsődleges cél, hogy a csapat az első ligába jusson, amire jó esélyünk van. A bajnokság áprilisban kezdődik, a felkészülés pedig már zajlik, s több társammal most csatlakozom hozzájuk. Ez egy nagy kihívás lesz számomra, mert az eddiginél erősebb ligába kerülök. Ha össze akarjuk hasonlítani Európában az erőviszonyokat, akkor azt mondhatom: a magyar amerikai futball valahol az európai negyedik vonalban helyezkedik el, a német pedig az elsőben... Biztosan nagyon nehéz lesz az első időszakban, de fejlődhetek és ez a célom. Jó játékosok közé kerülök, az edző amerikai és még hat tengerentúli játékos is tagja a keretnek.

Krizsai Botond nagyon reméli, megéri a bielefeldi kaland...

Krizsai Botond azt sem titkolta, hogy találomra regisztrált a már említett oldalra, s csak akkor tudatosult benne, hogy ebből akár még szerződés is lehet, amikor elkezdték keresni a csapatok. S hogy minek köszönheti a szerződést? Nézzük, ő miként látja.

– Védőfalat játszom, s alkatomnál fogva Európában kevés a hasonló adottságú játékos, elsősorban emiatt figyeltek fel rám – mondta. – Viszont látták a felvételeket is rólam és mindenki, aki keresett, látott bennem fantáziát. Egy hónapja kaptam meg a németektől a szerződést, amely egyelőre októberig, a bajnokság végéig szól. Ennyi időm lesz rá, hogy bebizonyítsam, igenis jól választottak. Rajtam nem múlik, hiszen nagy lehetőség előtt állok, amivel élni is szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!