Sport

2017.03.03. 17:40

Húszan folytathatják - MLSZ-döntés után 23. forduló az NB II-ben

Zalaegerszeg - "Megmenekült" az NB II-es mezőny a létszámcsökkentéstől, még két évig húszcsapatos marad a második vonal. A ZTE FC pedig egy újonchoz látogat a hét végi fordulóban, amikor vasárnap (14.30) a Dorog vendége lesz.

Kerkai Attila

Kezdjük a mezőny méretének kérdésével. Csütörtökön este, lapzárta után jött az első hír a labdarúgó-szövetség elnökségi üléséről, melyen napirenden volt az is, hogy esetleg jelentősen csökkentik az NB II létszámát - amint arról tegnapi számunkban részletesen írtunk. Végül azonban az a döntés született, hogy az elkövetkező két szezonban még "érintetlen" lesz a 20 csapatos második vonal.

Az MLSZ továbbra is középtávú feladatának tekinti a futballfejlesztést, amiben az utánpótlás-nevelés és az infrastruktúra javítása a legfontosabb tényező. Ahogy az mlsz.hu-n is olvasható. Az elnökség vizsgálta a következő időszak versenykiírásait, miután számos kezdeményezés, javaslat került a testület elé. Szóba került például az NB I-es bajnoki lebonyolítás kibővítése három helyett négy körösre.

Balról az egerszegi Króner a tavaly augusztusi ZTE-Dorog meccsen, amit a hazaiak nyertek 3-1-re
Fotó: archív / Pezzetta Umberto

Az így egy-egy csapatra háruló idényenkénti 44 mérkőzés (négyszer tizenegy) a stadionok teljes körű felújításának befejezése előtt, Magyarország időjárási körülményei mellett nem reális. A Magyar Kupa és a professzionális bajnokságok lebonyolítása a korábban meghatározott létszámmal (NB I - 12 csapat, NB II - 20 csapat) és formában zajlik az elkövetkező években is. Felvetődött a másodosztály mezőnyének szűkítése, ám az egész ország területén zajló fejlesztés szempontját figyelembe véve az elnökség a jelenlegi létszám megtartását tartotta indokoltnak .

Hogy mi lesz később, arról egyelőre még korai beszélni, a ZTE FC esetében pedig most a legaktuálisabb feladat a soron következő, Dorog elleni találkozó. A holnapi mérkőzés pedig tartogat egy családi szálat is, hiszen Csató Sándornak, a ZTE FC vezetőedzőjének fia a Dorog futballistája. Szóval adódik a kérdés: vajon mennyire lesz különleges ez a találkozó a zalai vezetőedző számára?

- A csapatra, ez esetben a Dorogra kell készülnünk, amiben természetesen benne van Martin fiam is - válaszolta Csató Sándor. - Ez számomra érzelmileg természetesen egy más mérkőzés lesz, de most az a fontos, hogy a ZTE jól szerepeljen. A Dorog nagyon stabilan védekező csapat, nehéz feltörni, a védekezésből pedig gyors támadásokat vezet.

Ehhez megvannak a megfelelő futballistái, akik akár magasabb szinten is játszhatnának, s télen például Gyirmótról igazolták le Simon Attilát. Mi viszont építkezhetünk a múlt heti játékunkra és arra a hangulatra is, amit a Nyíregyháza elleni győzelem hozott. Abban bízok, hogy az a fegyelmezett játék, amit védekezésben és támadásban akkor mutattunk, tovább tart, és akkor esélyeshez méltón megszerezhetjük a három pontot.

Forgács és Babati letöltötte egymeccses, sárga lapok miatti büntetését, illetve Kovács Gábor is bevethető. A fiatal Szatmári István viszont - aki jól mutatkozott be a Nyíregyháza ellen - visszaesett korábbi betegségébe, így ő nem lesz ott Dorogon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!