Sport

2017.03.22. 18:50

Stevan Tot a Jászberény élén tér vissza Egerszegre

Zalaegerszeg - A tabellán elfoglalt helyezések alapján talán nem tűnik annak, viszont az alapszakasz hajrájában egy rendkívül fontos mérkőzés előtt áll a Zalakerámia-ZTE KK NB I-csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az egerszegiek csütörtökön (19.00) a Jászberényt fogadják.

Kerkai Attila

A Jászberény elleni találkozó lesz a ZTE KK számára az alapaszakaszban az utolsó hazai mérkőzés, de nem csak ebből a szempontból különleges. Hanem abból is, hogy a berényiek szakvezetője az a Stevan Tot, aki 1992 és 1996 között a ZTE csapatát irányította. Az egerszegiek egyik sikeres időszaka ez, benne két bajnoki ezüstéremmel és egy kupagyőzelemmel.

Stevan Tot a ZTE együttese után egy szezonon át dolgozott még Debrecenben, ám nyári, Jászberénybe szerződéséig külföldön tevékenykedett. Noha többször járt azóta már Zalaegerszegen, két évtized után az éppen aktuális ellenfél edzőjeként először tér vissza. Természetesen a csütörtöki találkozó előtt őt is megkerestük, hogy milyen érzésekkel érkezik.

Adomas Drungilas palánk alatti munkájára nagy valószínűséggel a mai találkozón is nagy szüksége lesz a ZTE KK csapatának
Fotó: Katona Tibor

- Zalaegerszegre mindig szívesen térek vissza, hiszen nagyon szép emlékeket őrzök azokból az időkből, hogy mást ne mondjak, a fiam is ott született - mondta el Stevan Tot kérdésünkre. - Sok ismerős és barátom él a városban, nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, bajnoki döntőkkel, remek ellenfelekkel. Ami a jelent illeti, ennyi év után új edzőként tértem vissza Magyarországra és a csapat is új Jászberényben, hiszen a nyáron kilenc kosaras érkezett. Nem könnyű edzői feladat, hogy összeérjen a gárda, ráadásul Cseh és Stamenkovic sérülés miatt nem játszhat. Mindez tovább nehezíti a dolgunkat, viszont nem fehér zászlót lengetve a kezünkben érkezünk Egerszegre. Én olyan edző vagyok, aki mindig nyerni akar. Így lesz ez csütörtökön és majd vasárnap is, amikor a Falcót fogadjuk. Az, hogy ez miként sikerül, az majd a lefújás után kiderül.

Ami pedig a Zalakerámia-ZTE KK-t illeti, Bencze Tamás (aki annak idején Stevan Tot együttesének tagja volt) csapatánál csak egy cél van, méghozzá nyerni. A szerda délelőtti dobóedzésen Kerpel-Fronius Balázs is szorgalmasan szórta a triplákat, ám az egerszegiek szakvezetője gyorsan tisztázta a helyzetet...

- Sajnos mindenképpen műtét vár Kerpel-Froniusra, függetlenül attól, hogy itt van - mondta Bencze Tamás. - A kérdés az, hogy a legjobb esetben egy hónap kihagyás vár rá, vagy a beavatkozástól függően több. A rotációnkból ő és Fekete is hiányzik, így Mohácsi kénytelen lefele játszani a hármas poszton és Kis Raulnak is több szerep jut. Ezzel ugyan megvagyunk, de két ember mégis csak hiányzik.

A Jászberény elleni találkozóra rátérve pedig nem sokat kertelt a szakvezető.

- Amennyiben a dédelgetett álmainkat, vagyis a legjobb öt közé kerülést el akarjuk érni, akkor hozni kell ezt a mérkőzést - mondta. - Alapesetben is úgy szólt minden, hogy a cél érdekében a hazai mérkőzéseinket nyerni kell, plusz az idegenbeliek közül legalább még kettőt. Illetve hármat, attól függően, hogy a többi eredmény miként alakul. A kaposvári és a soproni meccs már zsebben van, de most nyerni kell a Jászberény ellen is. Ami nem lesz könnyű, mert nincs könnyű mérkőzés, ezt a múltkori, MAFC elleni találkozónk is bizonyítja. A Jászberény pont olyan csapat, mint a MAFC, vannak jó légiósai, gyorsan támad, jól bontanak játékosai. Mindez elsülhet úgy is, mint a legutóbbi hazai találkozónkon, vagyis, hogy nekünk kell majd kapaszkodni. Amit persze nem szeretnénk. Rajtunk van a győzelmi kényszer, de ettől még nem kell feltétlenül görcsölni sem. Győzelmeink önbizalmat adnak és erősítik a csapategységet, ami eddig sem volt rossz.

A további csütörtöki mérkőzések. 18.00: Szolnok-Szeged, Kaposvár- MAFC, Kecskemét-Paks, Vasas-Körmend. 18.30: Alba Fehérvár-PVSK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!