Sport

2017.07.11. 17:25

Lendván klubigazgató, de a ZTE FC kötelékében marad Kocsárdi Gergely

ZALAEGERSZEG Szerdán Lendván játszik újabb felkészülési mérkőzést a ZTE FC labdarúgócsapata azzal az NK Nafta 1903 csapatával, amelynél hivatalosan is Kocsárdi Gergely a klubigazgató. És persze maradt a ZTE FC kötelékében is.

Kerkai Attila

Mint három hete már megírtuk, a szlovén II. ligába feljutott lendvai csapatnál a ZTE FC többségi tulajdonosát, Végh Gábort választották meg az egyesület elnökének. Magyarországi pályázati támogatással a muravidéki futball számára is lehetőség nyílik fejleszteni az utánpótlást. Ezzel pedig borítékolható volt, hogy az amúgy is remek kapcsolatokat ápoló két klub köteléke még szorosabbá válik.

Végh Gábor mellett a kapocs Kocsárdi Gergely személye, aki immár az NK Nafta 1903 csapatánál klubigazgató is egyben. Ám, hogy mindez mit takar, erről kérdeztük a lendvaiaknál 2007-ben játékosként hét hónapot eltöltő Kocsárdi Gergelyt.


Kocsárdi Gergelyre itthon és Szlovéniában is feladatok várnak Fotó: Szekeres Péter

- Először szeretném leszögezni, hogy továbbra is a ZTE FC alkalmazottja maradok, hiszen azokat a feladatokat, melyeket klubmenedzserként eddig vittem, szintén ellátom - kezdte ezzel a válaszát Kocsárdi Gergely. - Végh Gábor többségi tulajdonosunk viszont felkért, hogy a lendvai klub felépítésében én is vegyek részt, amit elvállaltam. Kvázi klubigazgató lettem, s nem titok az sem, hogy a két klubnál szoros együttműködést tervezünk. Fejlesztések kezdődnek Lendván, az utánpótlásrendszert még szélesebb alapokra kívánjuk fektetni.

- Osztályt is vált az ősztől a Nafta, azaz van feladat bőven...

- Pontosan így van. A legfontosabb most, hogy a felnőtt csapat ügyeit intézzük. A másodosztályú tagsággal például az eddigi amatőr szerződéseket profi szerződésekre kell kiváltanunk és van más feladat is ezekben a hetekben.

- Annyit áruljon el: teljesen Ön irányítja a lendvai klubot vagy másokkal együtt?

- Csak részben, hiszen az operatív feladatokra megvannak a klubnál a megfelelő személyek. Aláírási jogom nekem is van, de nem csak én rendlekezem ezzel.

- Mit gondol, benne van a szerepvállalásában, hogy az akkor szlovén élvonalban szereplő Nafta Lendava csapatának tagja volt?

- Ezért kért fel engem Végh Gábor és a magyar önkormányzat elnöke, Lendva város alpolgármestere, Horváth Ferenc is. Van helyismeretem, s aki a lendvai futballban mozog, ők szintén ismerősként üdvözöltek. Azt tudni kell, hogy a Muravidéken most megerősödött a muraszombati klub, így a régióban a lendvai futballnak is el kell kezdenie a tehetségek felkutatását. Akadémia létesül, hogy az első csapat számára játékosokat adjon. A képzés fontosságát hangsúlyozni kell, hiszen ha ez jól működik, akkor a felnőtt csapat is profitál belőle. A Nafta most feljutott a második ligába, de három-négy éven belül reális elképzelés lehet az élvonal is. Hozzáteszem, Szlovéniában mindezt könnyebnek tűnik megvalósítani, hiszen kisebb a bajnokság és kevesebb a tőkeerős klub, mint Magyarországon.

- Bár nem töltött még el túl hosszú időt lendvai sportvezetőként, de van már rálátása az ottani futballéletre. Más futballt csinálni ott, mint nálunk?

- Kezdetben nagyon sok információt kellett begyűjtenem, hiszen eltérőek a gazdasági viszonyok és a jogi háttér is. Mások a szövetségi elvárások a klubokkal szemben, igaz, nem sokban, de azért van eltérés Magyarországhoz képest. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy az NK Nafta 1903 sportegyesületként működik, Végh Gábor sem mint tulajdonos vállalt szerepet, hanem mint megválasztott elnök. Szlovéniában nem kötelező az első és a második vonalban gazdasági társaságot létrehozniuk a futballkluboknak.

- Lesznek magyarországi labdarúgói a Nafta csapatának?

- Ez is tervben van, de hogy az építkezés melyik fázisában, ez még nem eldöntött. Az akadémia kiépítésében magyar szerepvállalás van, így szakemberek is szóba jöhetnek. Az elmúlt hetekben volt már hazai próbajátékos Lendván. Szerintem a szlovén második liga egy fiatal számára jobb megoldás lehet a fejlődésre, mint a magyar harmadik vonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!