Sport

2016.01.20. 16:01

Mányoki Hongkongban kezd

Zalaegerszeg – Mányoki Attila megtöri a „szürkeséget”, hiszen tízhetes felkészülési időszak után szombaton Hongkongba utazik.

Kerkai Attila

Az egerszegi hosszútávúszó kedden este támogatóinak és mindazoknak, akik segítik munkáját tartott összejövetelt, melyen felidézte a 2015-ös sikeres év legfontosabb pillanatait és az idei kihívásairól számolt be.

Az eseményen megjelent Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is, hiszen az önkormányzat is magáénak érzi Mányoki Attila sikereit, és támogatja az egerszegi sportembert. A 2015-ös, az Oceans Seven sorozatába tartozó, hawaii Molokai-csatorna és a kaliforniai Catalina-szoros átúszásról készült filmek vetítésével egybekötött tájékoztató kapcsán beszélgettünk Mányoki Attilával, akitől megtudtuk, hogy felkészüléséhez nagy segítséget kapott.

Mint kiderült, a hosszútávúszót az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, s ebben dr. Szabó Tünde sportért felelős államtikár, a korábbi olimpiai ezüstérmes úszónk is közbenjárt.

– Már a Molokai-csatorna átúszásának másnapján érkezett egy üzenet a minisztériumból, hogy készítsek egy tervet a következő évi terveimről és juttassam el hozzájuk – árulta el Mányoki Attila. – Később természetesen személyesen is találkoztam az EMMI képviselőjével, hogy a részleteket megbeszéljük.

Mányoki Attila (jobbról) eddigi sikereiről, valamint 2016-os feladatairól és terveiről is beszámolt támogatóinak egy jó hangulatú összejövetelen. A sportember szombaton Hongkongba utazik
Fotó: Pezzetta Umberto

– Mit jelent ez a támogatás a felkészülésében?

– Óriási segítséget. Eddig tulajdonképpen csak a nyári időszakban tudtam versenyezni, azonban most kitolhatjuk az évet több ciklussal. Szombaton például indulok Hongkongba, ahol egy 15 km-es viadalon indulok, ami Ázsiában a legnagyobb presztízsűnek számít. Tudom, hogy nem egy egetverő táv ez a többi úszásomhoz képest, de a téli időszakban is tudok versenyezni, amivel megtöröm a felkészülés monotonitását. Onnan hazaérkezve pedig egyből Görögországba vezet az út, ahol szintén nyíltvízi versenyen indulok, s miután telet írunk, értelemszerűen hideg vízben. Apropó, azt még el kell mondanom, hogy a hongkongi viadal szervezői felkértek, hogy a verseny után tartsak egy szemináriumot arról, miként készülök fel úszásaimra és gyakorlati bemutatóval is színesítjük ezt az érdeklődőknek.

– Említette a vizet. Ugye, nem véletlen, hogy a hideg vízi viadalok most fontosabbak a többinél.

– Ez így van, hiszen augusztus 9-15. között tervezem az Ír-sziget és Skócia között található Északi-csatorna átúszását, ami az Oceans Seven ötödik állomását jelenti. Márpedig ott az óceán vizének hőméréklete igencsak alacsony. Ezt megelőzően pedig Írországban egyhónapos edzőtáborozáson esek át, ami az egyik legkeményebb környezetben készíti fel az úszókat.

– Úgy tudom ezen kívül is lesznek még versenyei, s tulajdonképpen egy hosszú felkészülés közben van. Beszélne erről?

– Egy tízhetes ciklust zárok le a hongkongi viadallal, aztán február közepén kezdem a következőt. Ami már egy egész éves időszakot fed le, hiszen 2017. februárjában következne a hatodik próba Új-Zéland partjainál, s addig gyakorlatilag már nem állok le, s egyben kezelem ezt a mostani februártól jövő februárig tartó időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!