Sport

2017.05.05. 15:35

Németh Imre elismerése - A Lentiben élő szakember munkáját Szlovéniában is nagyra értékelik

LENTI - A Lentiben élő Németh Imrét valószínűleg nem kell bemutatni annak, aki csak egy kicsit is jártas a zalai futballéletben, de abban a különleges helyzetben van, hogy Szlovéniában szintén elismert szakembernek tartják. Mindezt a Szlovén Labdarúgó Szövetség immár egy különdíjjal is elismert.

Kerkai Attila

A szlovén Telki , vagyis az ottani szövetség edzőközpontjában, Brdo-Kranjban a szlovén edzők kétévente esedékes közgyűlésére - mint mindig - Németh Imrét is meghívták. Ezen vehette át azt az elismerést, amit a közgyűlés azoknak ítél oda, akiket erre alkalmasnak talál. Németh Imre az egyedüli olyan nem szlovén edző, aki 15 évet edzősködött a szomszédos országban, ráadásul az élvonaltól a megyei szintig bezárólag, valamennyi osztályban.

- Bevallom, hogy meghatódtam, amikor átvettem a díjat, hiszen az ünnepségen elhangzott, hogy a magyar edzők a két világháború között nagyon sok országban dolgoztak és szereztek hírnevet a magyar futballnak. Én azt mondtam, ha csak egy ezredmillimétert is hozzá tudtam tenni ehhez az örökséghez, már boldog lehetek. Még akkor is, ha nem világhírű csapatoknál dolgoztam - említette beszélgetésünkkor Németh Imre.

Németh Imre a díj átvétele után Brdo-Kranj-i központban

A szakember jelenleg a Vas megyei bajnokságban szereplő Őriszentpéter csapatánál dolgozik, ám továbbra is szinte mindig van ajánlata Szlovéniából, de Zalából is. Azt mondja, az őrségi csapatnál most az a cél, hogy stabil csapatot alakítsanak ki, s annak is örül, hogy egyre több szülő viszi le a gyerekét futballedzésre.

Ám visszatérve az elmúlt évtizedekre. A TF szakedzői elvégzése után a magyar edzők közül az elsők között vett részt B-licenszes képzésen Magyarországon. A Pro-licenszet viszont már Szlovéniában szerezte. Ám, honnan jött a szlovén kapcsolat?

- A kilencvenes évek elejéig kell visszamennünk az időben, amikor még létezett Jugoszlávia - emlékezett vissza Németh Imre. - Itthon már megtörtént a rendszerváltás, s akkor hívtak dolgozni a határ túloldalára, Dobronakra. Utána sorra jöttek a felkérések, tagja lettem a lendvai edzőszövetségnek, a kilencvenes évek közepén pedig már a harmadik ligában dolgoztam, a kétezres évek elején pedig a Crensovci NB II-es csapatánál. Akkor már ismertek a határ túloldalán is.

A Nafta Lendva csapatával később szerepeltünk az első, és a harmadik vonalban is. Közben mindvégig igyekeztem képezni magam. Szlovéniában már jóval az itthoni előtt megkövetelték a különböző licensz fokozatokat. Az első, illetve a másodosztályban csak Pro-licenszes diplomával lehetett dolgozni. Szlovéniában amúgy is sokkal szervezettebb az edzők érdekvédelme, a szövetség például működtet egy alszövetséget, s minden szlovéniai edzőnek tagnak kell lennie.

S hogy mi a helyzet a hazai vizekkel ? Németh Imre idehaza is számos csapatnál dolgozott. A Lenti TE csapatával négyszer nyert bajnokságot, vezette a csapatot több alkalommal az NB III-ban is, az NB II-ben a Szentgotthárd és a Kecskemét kispadján ült és irányította a magyar katonaválogatottat is. Sőt, a Győri ETO FC-nél klubmenedzseri feladatokat is ellátott Varga Zoltán edzősködése idején. Utána rövid ideg FIFA-licenszes játékosmenedzserként dolgozott. Arra voltunk kíváncsiak, nem vágyott-e magasabbra, ami a hazai edzősködést illeti.

- Dehogynem. Voltak ilyen vágyaim, de rájöttem, hogy nem vagyok az a dörzsölőzködős típus, inkább szókimondó... - válaszolt a kérdésre.

- Pályafutásom során nyolc évet dolgoztam professzionálisan a labdarúgásban, de finoman szólva, ez nem az én világom volt. Ez idő alatt bőven volt időm arra, hogy megismerjem a magyar futballközeget, annak is a felső szintjét. Közben nekem mindig volt más civil munkám, pozícióm, jelenleg is egy saját tulajdonú kft-ben dolgozom.

Egzisztenciálisan soha nem függtem teljesen a futballtól. Ha hívtak, akkor mentem vissza Szlovéniába. Ám a futballtól végül is, soha nem tudok elszakadni. Közel harminc éve a Lenti TE pályájától számítva a harmadik házban lakom...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!