Sport

2017.05.26. 13:50

"Vaspapucsos" vándorcirkusz

Minden egyes alkalommal, amikor a nézők kezébe nyomják a brosúrát, jelölik rajta, hányadik - valamilyen bajnoki rendszerben megrendezett - futamot láthatják a salakmotor-sport szerelmesei a muracsányi (Gorican), vagy inkább murakirályi (Donji Kraljevec) oválon...

Kühne László

Nos, a 2005-ben átadott pályán legutóbb a 62. esemény volt soron és a "vaspapucsosok" - 1955 óta létező, igaz, 1975 és 2001 között szünetelő - egyéni Európa-bajnoki sorozatába (Speedway SEC) tartozó versenyt rendezték.

Ezúttal is számos magyar rendszámú autót fedezhettünk fel a határtól - légvonalban - mintegy 3-4 kilométerre található objektum parkolójában, persze ez a szám volt egykoron jóval nagyobb is, amikor például 2010-2012 között a világbajnoki Speedway GP Horvát Nagydíjait rendezték a muraközi helyszínen. Akkor - megfelelő időjárási viszonyok között - , 6-7 ezer emberrel számolva és a motorbőgéseket is bekalkulálva, gyakorlatilag a "régi" letenyei határátkelőn is hallhatták, hogy az esti órákban valami jó kis felhajtás van készülőben...

Csak, hogy érzékeltessük, milyen is az autó- és motorsport ezen válfajának világa. Az egyéni világbajnoki nagydíjak esetében a futamot rendezni kívánó félnek a hírek szerint félmillió eurós kauciót kell(ett) letenni azért, hogy egyáltalán szóba kerülhessen az esemény általuk történő megrendezése. Ám arra sem volt garancia, hogy visszatérhet-e egyáltalán hozzájuk a sorozat a következő esztendőben. Szövetségi szinten ugyanis kiemelten szigorú kritériumok alapján értékelik a helyszíneket és futamokat. Minden egyes technikai sport roppant veszélyes üzem egyben, egy-egy rossz pillanat, vagy váratlan esemény igencsak súlyos következményekkel járhat.

Hogy azért magyar vetülete is legyen témánknak, néhány hete a horvát-magyar-szlovén bajnoki sorozat keretében több salakmotorosunk mellett a debreceni Tabaka József is esélyesként indult, ő akkor harmadik lett és röviden mesélt a régióhoz köthető élményeiről is.

- Többször is voltam már itt a horvátoknál, amikor 2010-ben például a Speedway GP Horvát Nagydíjára érkeztünk, nagyon sok szurkolóm jött el, közülük akkor nem kevesen Zalában szálltak meg - fogalmazott a 27 esztendős magyar válogatott Tabaka. - Amúgy nekünk versenyzőknek meg itt a lakóautó, abba becuccolunk, aztán jövünk-megyünk a hétvégi futamokra. Szombaton még itt voltam, de másnap már Szlovákia volt a helyszín, ilyen egyszerű ez...

No, de vissza az salakmotorosok mostani európai sorozatához. Gorican településének ovál-pályája gyakorlatilag a horvátok üdvöskéjének, Jurica Pavlicnak is a szűkebb pátriája. A motorosok arénáját az a Zvonimir Pavlic építtette, aki az egykori jugoszláv idők sokszoros bajnoka volt, nem mellékesen Jurica édesapja és egy jól prosperáló aszfalt-üzem tulajdonosa. Az út tehát - stílszerűen fogalmazva - ki volt kövezve az ifjú számára.

Azt már mi is tapasztalhattuk az évek során, hogy népes szurkolótáborra tett szert a 27 esztendős fiatalember, mivel minden egyes kanyarvétele, előzési kísérlete lelkes ovációt szült. Igaz, ahogy kiderült, hogy nem lesz részese a döntő négyesének, a kilátogató majd' 2500 ember java része már szedte is a sátorfáját és indult haza. Akkora már biztossá vált, hogy a fináléban lengyel és dán párharc kerekedik, végül a lengyel Przemyslav Pawlicki győzött a dánok, vagyis (az egykori SGP-s) Kenneth Bjerre, valamint Nicolai Klindt előtt.

Az eredményhirdetés után a hivatalosan angol nyelvű sajtótájékoztatóra nem csupán a dobogósokat várták, mivel azon versenyzők is beszivárogtak idővel a terembe, akik úgymond továbbjutásukat ünnepelhettek a következő körbe. Így lassan egyfajta technikai értekezletté is alakult a társaság. Ennek ideje alatt pedig azt is megtudhattuk, hogy a versenyfelügyelőség milyen véleménnyel is volt a futamról, milyen előírásokat vizsgált, a versenyzőknek gratulálva pedig egyben sok sikert is kívántak a továbbiakra.

A motorosok ezen sorozata is egyfajta vándorcirkusz. Mindenki indult tovább a maga útján, hiszen majd' mindenki érdekelt más sorozatokban is az évad során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!