Sport

2014.05.09. 12:55

Zalakaros ismét készen áll

Zalakaros - Közeledik a XXXIII. Zalakarosi Sakkfesztivál, egyben nyílt magyar bajnokság időpontja.

Kerkai Attila

A május 23-31. között megrendezendő hagyományos viadal az idén régen látott erősségű mezőnyt vonultat fel, aminek a házigazda Zalakaros városánál is örülnek – tudtuk meg Novák Ferenc polgármestertől.

Novák Ferenc: rég nem látott erős mezőnyt várnak. Fotó: archív

Az idei, Zalakaros Kupa néven is ismert esemény nagyon erős mezőnyt vonultat majd fel, hiszen válogató is lesz az idei sakkolimpiára. Zalakaros önkormányzata immár több, mint három évtizede házigazdája és rendezője a viadalnak, Novák Ferenc polgármester pedig büszke rá, hogy ennyi időn át őrzik ezt a hagyományt.

– Ez a legrégebbi sportrendezvénye településünknek, a sakksporton belül pedig az egyik legrangosabb hazai rendezésű viadal – hallottuk tőle, amikor az előkészületekkel kapcsolatban megkerestük. – Az idei Zalakarosi Sakkfesztivál rég nem látott erősségű mezőnyt vonultat fel, köszönhetően a sakkszövetséggel kötött külön megállapodásunknak.

Megtudtuk, hogy az esemény rangjához méltó körítést terveznek a rendezők. Minthogy a várható létszám „kinövi" a viadalnak hagyományosan otthont adó általános iskolát, így két helyszínen zajlanak majd a csatározások. A mezőny összetételéről egyébként Novák Ferenc azért sem kívánt még beszélni, mert erről várhatóan a jövő héten a Magyar Sakkszövetség ad majd tájékoztatást.

– Általában százötven sakkozó szokott hozzánk látogatni versenyünkre, de most a kétszáz feletti indulói létszám is elképzelhető és megnőhet a külföldi sakkozók száma is – folytatta beszélgetésünket Novák Ferenc. – Az általános iskola mellett az úgynevezett A-csoport küzdelmeit a Hotel Karos Spa-ban rendezzük. Zalakaros városának nagyon sokat jelent ez a viadal, s bár egy kis település vagyunk csak a térképen, de a világ számos pontjáról ebben az időpontban minket céloznak meg. Ezenkívül a fürdő adta lehetőségeinket is szeretnénk maximálisan kihasználni, A verseny kapcsán a tavalyihoz hasonlóan élősakk bemutatót tervezünk, továbbá a helyi iskolában meg szeretnénk szervezni azt a szimultánt, amely a nagymesterek részvételével is zajlana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!