Zalaegerszeg

2014.11.06. 16:14

Mi legyen a gyerek? Bemutatják a szakképzés lehetőségeit

Zalaegerszeg - Több mint tíz szakterületbe csoportosítva, több tucat szakmát mutat be a csütörtökön megnyílt pályaválasztási kiállítás.

Hajdu Péter

A Keresztúry VMK előtere és földszinti termei kiállítási standokkal teltek meg, amikben ezernyi érdekes eszköz, munkadarab, illetve bemutató várja a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat mától szombatig. A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja idén is megrendezte a pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót, amire a csütörtök reggeli nyitástól sok száz általános iskolás érkezik a megye különböző részeiből a művelődési központba.

A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő üdvözölte a látogatókat, s közölte, nincs könnyű helyzetben a pedagógus, a gyermek és a szülő, mert olyan irányt kellene szabni a gyermek életének, ami meghatározhatja a következő évtizedeit.

– Minden gyerekben van rejtett érték, azt kell megtalálni. Meg kell tudni, mihez lenne kedve, milyen a kézügyessége, szorgalma, kreativitása. Ezekhez kellene megtalálni a megfelelő pályát. Azon múlik az ország, a megye fejlődése, hogyan tudjuk elindítani pályájukon a gyerekeket – mondta többek között Vigh László.

 

Borsos József, a munkaügyi központ igazgatója a tanulók körében előzetesen elvégzett felmérésről szólt. Többek között azt kérdezték, mi az, amit menő szakmának, divatszakmának tekintenek mostanában a fiatalok, és azt is, hogy mi az, ami az érdeklődésükhöz közel áll.

– Érdekes, hogy amit a 7-esek arról gondolnak, mik szeretnének lenni, mit szeretnének csinálni, sokkal közelebb áll a munkaerőpiaci igényekhez, mint az, amit a divatszakmákról hallanak. Nagyon oda kell figyelni, hogy a gyerekek környezete, illetve aki a pályaválasztásukkal foglalkoznak, milyen irányban orientálják őket, milyen információkat adnak a tanulóknak. Ezért fontos, hogy foglalkozások keretében ismertessük meg a gyerekeket a szakmákkal – mondta többek között az igazgató.

Az egerszegi kiállításra a városból és távolabbról is érkeznek a tanulók, 29 iskola pályaválasztás előtt álló diákjait, 1050 gyermeket a munkaügyi központ, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében hozzák a rendezvényre. Mint Borsos József elmondta, a látnivalók mellett 43 önismereti, és a pályaismereti csoportfoglakozást tartanak számukra. A kiállításhoz kapcsolódóan, a kamara szervezésében már szerdán 210 fiatalt vittek üzemlátogatásokra 16 céghez. Az üzemlátogatások még a jövő héten is folytatódnak, 8 vállalkozás munkájával ismerkedhetnek majd a gyerekek. Az igazgató felhívta a figyelmet a szombatra tervezett családi napra, amire fontos lenne a szülőknek is elmenni a gyerekeikkel, mert a kiállítás megtekintésén kívül a szülők 9-10 óra között szakértő előadóktól kaphatnak gyakorlati tanácsokat arról, hogyan kell jelentkezni továbbtanulásra, mik az előnyei bizonyos szakmáknak, milyen tanulószerződéseket lehet kötni, milyen ösztöndíjak kapcsolódnak a szakmákhoz.

A kiállítás standjain külön blokkokban a gépipar, építő- és faipar, szolgáltatások, közszolgálat, közlekedés, közgazdaság, informatika, mezőgazdaság, élelmiszeripar, kereskedelem és marketing, továbbá a vendéglátás és turizmus csoportjaiba tartozó több tucat szakmáról kapható információ. Ezeken kívül a gyerekek számára sikeres emberek tartanak előadást saját példájukról, egykori pályaválasztásukról, továbbá különféle teszteken, képességfelméréseken vehetnek részt az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!