Zalaegerszeg

2013.10.22. 09:45

Sikkasztó közös képviselő

Zalaegerszeg - A társasház lakói majdnem húsz év után váltak meg közös képviselőjüktől, de sorsuk még sokáig összeköti őket. Katalin 7,5 millió forintot sikkasztott el a közös pénzből.

Arany Gábor

– Lakásonként majdnem 100 ezer forint kárt okozott nekünk, összesen közel 7,5 millió forintot. Ez az utolsó három év eredménye, amit a bíróság is megállapított. Úgy gondoljuk, mi ezt a pénzt sose látjuk, azért akarjuk, hogy történetünk megjelenjen az újságba, hogy legalább mások ne járjanak így – mondják szinte egy szuszra a Vizslaparki utca 31. számú társasházból érkezett kisebb küldöttség tagjai. Kezükben félszáz aláírással bizonyítják, nem csak páran gondolják így.

A közös képviselő arra sarkallt mindenkit, hogy készpénzben fizessen. Alig voltak elmaradások. Fotó: Katona Tibor (illusztráció)

Katalin 1992 márciusától látta el a 86 lakásos társasház közös képviseletét és könyvelését. Ő kezelte a házi pénztárba befizetett összegeket is, nem keveset, hiszen négy kivételével a lakók készpénzben fizették a közös költségeket. Ennek összege havonta meghaladta a kétmillió forintot, s mint később kiderült, Katalin ebből kisebb részletekben, átlagosan havi 200 ezer forintot saját céljaira fordított.

A lakók úgy idézik fel, az utolsó öt évben mérgesedett el a helyzet. A közös képviselő nem jó szívvel fogadta, ha a pénzügyekről kérdezték. Nem adott egyenes választ, igyekezett megosztani a lakókat és az „akadékoskodók" ellen hangolni a többséget. Elmaradoztak az elszámolások, így jött el 2011. december vége, amikor részletes számadásra szólították fel, ám megint hiába. Határidőt adtak neki, de a képviselő igyekezett az elszámolás elől kitérni.

Nincs semmi vagyona, csak a hitellel terhelt lakásának a fele

– Betegségre hivatkozott, alig lehetett elérni. Aztán sikerült átnézni a pénzügyeinket, s amikor közöltük vele a hiányt, hogy az közel nyolcmillió forint, akkor durván elküldött minket. Ez után jelentettük fel – emlékeztek.

A nyomozás feltárta: a közös képviselő 2009-től 2012. januárig a házi pénztárból havi rendszerességgel, kisebb részletekben összesen 7.492.911 forintot vett ki.

– Ekkor vált érthetővé, miért kérte mindenkitől készpénzben a közös költségeket, és nem tűrte az elmaradást sem, nem is volt késedelme senkinek. A közüzemi számlák befizetését se mulasztotta el, ezért nem vettük észre, hogy közben ő kivett a pénzünkből – mondta az egyik lakó.

– Mindenki kifizette a rezsijét, senkinek nem volt tartozása, soha senkinek nem kellett többet befizetnie azért, ami történt. A számlákkal nem maradtam el – ezzel a kijelentéssel fogadott a közös képviselő, amikor a sikkasztás miatt felkerestem. – Vagyonom nincsen, csak a lakásom fele, de azt már zárolták. A rajtam lévő ruhán, a háztartási eszközeimen kívül nincsen ingóságom se. Amikor elkezdődtek a rossz időszakok, családtagjaim munkanélküliek lettek, kisebb összeget vettem ki a ház pénzéből – fogalmazott az átlagosan havi 200 ezer forintos pluszjövedelméről, a sikkasztás okáról.

Arra nem adott határozott választ, hogy mikor fizeti vissza társasház pénzét. Először arról beszélt, hogy amint a férje birtokában lévő – az asszony szerint közel tizenötmillió forintot érő – földet, erdőt sikerül eladniuk, akkor abból kártalanítja a társasházi közösséget. Amikor azt vetettem fel, hogy férje vállaljon kötelezettséget erre, és például tegyen megfelelő joghatállyal bíró nyilatkozatot, miszerint a sikkasztásból keletkezett adósságot a vagyonából ő rendezi, már így reagált:

– Nem néztem meg ezt a lehetőséget, de a férjemnek ehhez az ügyhöz semmi köze – mondta határozottan és utána megint arról beszélt, hogy minden szándéka a tartozás visszafizetése. Majd arra tért ki: az ellenőrzés elmaradása is közrejátszott abban, hogy idejutott. Ebben egyetértenek vele a házbeliek is.

– Mindannyian hibáztunk, amikor nem kértük rajta számon rendszeresen, sokkal határozottabban az elszámolást és hagytuk, hogy évekig húzódjon ez az ügy – ismerik el önkritikusan a lakók, akiket a végrehajtó eddig nem örvendeztette meg jó hírrel. A közös képviselő egyetlen vagyontárgya a már említett, társasházbeli, hitellel terhelt lakás fele.

Két év, de nem kell leülnie

Az 58 éves asszonyt a bíróság jogerősen folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt két év, a végrehajtásában 3 esztendőre felfüggesztett börtönre ítélte. Emellett négy évre eltiltották attól, hogy közös képviselői, intézőbizottsági elnöki, tagi és társasház kezelői, ingatlankezelői tevékenységet folytasson. Kötelezték az elsikkasztott pénz, valamint a 151 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!