Zalaegerszeg

2016.11.07. 11:17

Az "igazi" verekedések már ritkák - Szórakozási kultúra Zalaegerszegen

Pár éve végzett egy kutatást az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) a fiatalok szórakozási kultúrájáról. A felmérés arra a következtetésre jutott, hogy az utóbbi években jelentősen megváltoztak a bulizási szokások, valamint a szórakozóhelyek környezeti adottságai is.

Mikó-Baráth György

Kíváncsiak voltunk a zalaegerszegi éjszakai élet mennyiben változott az utóbbi években, esetleg milyen sajátosságokat hordoz. Ezért felkerestük Novák Gyulát, aki évek óta üzemeltet sikeresen (kollégáival közösen, csapatmunkában) két zalaegerszegi diszkót is.

Arról, hogy milyen kemény munka egy szórakozóhely vezetése már beszélgetésünk elején tudomást szereztünk. „Kezdetben nem gondoltam volna, de minden más tevékenységet abba kellett hagynom a diszkók miatt. Ha netán valaki úgy gondolná, hogy az ember hétvégén kinyit, aztán bezár, hát sajnos nem ez a valóság, ez nem elég, sokkal többről szól ez a munka."

Megkérdeztük Gyulától, mik azok a sajátosságok, amik a mai Zalaegerszegen bulizó fiatalokra jellemzők. „Ami a legszembetűnőbb különbség, hogy manapság sokkal később indulnak el az emberek bulizni. Régen nyitásra is volt már vendégünk, manapság hajnali 1 és fél 2 között kezdünk megtelni. Addig pedig csak páran lézengenek." Ennek a kései érkezésnek az okaira is kíváncsiak voltunk. „Ennek egyik oka a kávézók sikere, valamint, hogy sokan házibuliból jönnek, vagy éppen inkább kint a parkolóban isznak. Az, hogy ez pusztán anyagi megfontolásból lenne, nehéz kérdés. Én úgy gondolom, hogy ma menő kávézóba járni! A házibuli régen is divat volt, de az, hogy 20-30-an beülünk egy kávézóba, az nem. Ez napjaink trendje."

S milyen korosztály jár ma leginkább szórakozni? Gyula rávilágított arra, hogy sok függ a buli zenei felhozatalától. „Mi kétféle bulit szoktunk csinálni, egyikben báli zenével, hisz a Fáraó zenekar Zalaegerszegen csak nálunk lép fel, a másikban pedig a diszkózene különböző ágainak fellépőivel. A korosztályt az „elektronikus bulikban" 16-25 év közé tenném. Ugyanakkor harmadik éve már, hogy mi csináljuk a Kölcsey Ferenc Gimnázium gólyabálját is. Eddig mindig siker volt, mindenki jól érezte magát. Ez számunkra azért is fontos, hogy lássa a „legfiatalabb" réteg, hogy kulturáltan tud szórakozni a mi bulijainkon. Visszatérve, a báli zenés bulikban 25 fölé tenném a korosztály, de 50 feletti visszatérő vendégeink is sokan vannak hála Istennek." A különböző közösségi oldalak, valamint az okostelefonok szinte egész napos használata is nagy sikernek örvend a tinédzser korosztályban, de a 20-as évei elején járó fiatalok körében is. Így fontosnak tartottuk a kérdést, hogy ez a tendencia miképpen hat egy szórakozóhely vezetésére, vagy a bulik minőségére?

„Az az igazság, ha nem vagy aktív, ha nincs „facebook kampányod", akkor lemaradsz! A bulik reklámozására ma már a közösségi média a legjobb, hisz szinte mindenki aktív, még esetleg a plakátokat lehet kiemelni. De azt nem mindenki veszi észre. Viszont a facebookot mindenki látja, vannak promótereink, akik online reklámozzák a bulijainkat. A cél az, hogy minél több emberhez tudjunk eljutni. Én a szükséges rossznak tartom a facebookot. Ide köthető az is, hogy manapság sok esetben azért mennek el bulizni a fiatalok, mert „ott kell lenni". Be kell csekkolni, a sztárvendéggel közös fotót kell csinálni, hogy azt minél többen láthassák a világhálón. Sokan nem is táncolnak, csak leülnek a sarokba és telefont nyomkodják. Nem annyira érzem azt, mint régen, hogy a gondokat otthon hagyjuk és szórakozunk egy jót." Miután riportalanyunk jól össze tudja hasonlítani a generációk szórakozási szokásait, arról érdeklődtünk, hogy melyik réteg „ad több munkát" a biztonsági őröknek. „Fiatalok, ha többet isznak, mint kellene, sokkal több gond van velük! Leginkább a 16 – 19 éves korosztályban. Ilyen bulikban nálunk több is az őr. Az idősebb korosztály sokkal többet fogyaszt, még sincs szinte semmi probléma velük. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy az „igazi" verekedések szerencsére már elég ritkák! Mi törekszünk is arra, ha valaki nem megfelelő állapotban, vagy ruházatban érkezik a bulijainkba, akkor nem engedjük be, hiszen én azt vallom, inkább legyünk kicsit kevesebben, de a bent lévő emberek szórakozása zavartalan legyen!"

Fotó: Orbán Ádám

Beszélgetésünk végén a zalaegerszegi szórakozási lehetőségek sajátosságait próbáltuk feltárni. „A legfontosabb, hogy a trendeket követni kell, figyeljük, hogy mi a divat külföldön, s azokat amennyire lehet át kell venni hazánkban is. Akár egy kisebb, vagy egy komolyabb felújítás árán is. Ha változik a hely, az emberek érzik azt, hogy törődnek velük. Ami viszont marad, az az árak! Zalaegerszegen nem lehet őket emelni. De én azt vallom, hogy inkább vagyunk olcsóbbak, s nálunk fogyasszon a vendég, mint, hogy részegen jöjjön be és valami butaságot csináljon! Egyébként Zalaegerszegen nem könnyű jó bulit csinálni! Kb. 20 buli van egy hónapban, az nagyon sok! Kitalálni azt, hogy mire jön be a vendég, melyik fellépő milyen vendégkört hoz be, kire milyen fogyasztási szokások jellemzők, kitapasztalni, rájönni, hosszú-hosszú hónapok sora. De lekopogom, nekünk sikerült, talán van egy kis felívelés. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a diszkó vezetőknek el kell érni arra szintre, hogy egymást is támogassák, akkor lesz igazán szórakozási kultúra Zalaegerszegen!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!